De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kinderen beschermen we samen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kinderen beschermen we samen"— Transcript van de presentatie:

1 Kinderen beschermen we samen
Regievoering Gemeente Almelo Veilig Thuis Twente Raad voor de Kinderbescherming November 2017

2 Inhoud workshop Aan de hand van een casus nemen we u mee in de ketensamenwerking waarbij er zorgen zijn over een opvoedingssituatie. Binnen deze casus zullen we u informeren over de werkwijze van de gemeente, veilig thuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast zullen we u mee laten denken over wie de regie voert binnen de casus op diverse momenten (kleurkaarten). Deze casus zal ongeveer een half uur duren en daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

3 Gemeente, Veilig Thuis en de RvdK
Gemeente Geeft uitvoering aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en uitvoering aan de Jeugdwet. Aanspreekpunt voor zorg, ondersteuning en activering. Veilig Thuis Het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling Is er voor burgers en professionals Geeft advies, biedt helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging De RvdK Wanneer de inzet van gedwongen hulpverlening in beeld komt / overwogen wordt / wordt gevraagd

4 Casus Moeder meldt zich bij de gemeente voor hun jongste kind Tom in verband met eenvoudige opvoedingsvraagstukken. opa oma Moeder Vader Jip 5 jaar Tom 3 jaar

5 Gemeente Aannemen van meldingen van zowel burgers als professionals  inschakelen van betrokken hulpverlening.  daar waar nodig regievoeren als de casus daar om vraagt  casus coördinator inzetten bij casuïstiek waarbij er sprake is opschaling binnen de gemeente. (zorg, armoede en veiligheid) Geeft uitvoering aan de Jeugdwet  indien nodig de schakel naar de RvdK Geeft uitvoering aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning De gemeente maakt een afspraak met moeder voor een zogenoemd keukentafelgesprek. Tijdens dit gesprek zal er een inventarisatie gemaakt worden naar de concrete hulpvraag en op welke wijze deze hulpvraag beantwoord kan worden door een professional.

6 Casus Na enkele weken komt de politie in het weekend bij ouders aan de
deur naar aanleiding van een melding uit de buurt vanwege het feit dat één van de kinderen huilend en met blote voeten al uren buiten staat in de kou en dat er geschreeuw van volwassenen uit de woning komt. De politie schakelt naar aanleiding van hun huisbezoek Veilig Thuis Twente direct in.

7 Veilig Thuis Twente Geven van advies/ondersteuning aan particulieren en professionals Aannemen van meldingen  triage:  Inschakelen wijkteam van de gemeente  Samenwerken met betrokken hulpverlening en/of wijkteam  Onderzoek Onderzoek wanneer:  onduidelijk is of er sprake is van HG/KM  én betrokkenen niet open staan voor hulpverlening/geen toestemming geven om informatie op te vragen Na onderzoek:  Afsluiten  Overdragen  Monitoring na 3 en na 12 maanden

8 Veilig Thuis Twente De crisisdienst van Veilig Thuis Twente maakt met ouders de volgende afspraken in het kader van de acute veiligheid: Oma komt een aantal dagen logeren bij het gezin om te voorkomen dat zich nieuwe incidenten binnen de opvoeding voordoen. Crisisdienst controleert dit in het weekend; Er wordt ambulante spoedhulp ingezet; In de nieuwe week vindt er een vervolggesprek plaats in aanwezigheid van de wijkcoach.

9 Wie heeft de regie in het weekend?
Gemeente VTT RvdK

10 Casus Op maandag belt VTT met de betrokken wijkcoach om de zaak door te nemen. Ze besluiten samen om die week een overleg te plannen waarbij de veiligheidsafspraken nogmaals worden herhaald en waar mogelijk worden aangescherpt. Bij dit overleg zit ook het netwerk van ouders om op die manier hen te ondersteunen in de veiligheid voor de kinderen.

11 Wie heeft de regie na overdracht in het weekend?
Gemeente VTT RvdK

12 Veiligheidsplan Kern van de problematiek
Kern van de problematiek Risicofactoren / wat zijn de zorgen? Beschermende factoren / wat gaat goed?  Veiligheidsrisico: hoe veilig is het individu / systeem (op schaal van 0 zeer onveilig tot 10 veilig): Afspraken om de veiligheid te borgen Wie is hiervoor verantwoordelijk? Wat zijn de consequenties bij het niet nakomen van de afspraken?

13 Casus Na twee weken krijgt de wijkcoach vanuit de zorgaanbieder bericht dat de hulpverlening niet meer welkom is bij ouders. De zorgaanbieder heeft zorgen over de kinderen in de opvoedingssituatie. Na een gesprek met ouders en de hulpverlening blijkt ook dat oma zich terug trekt uit het veiligheidsplan. Ouders wensen verder nergens meer aan mee te werken en willen dat iedereen hen met rust laat. De gemeente consulteert de RvdK en zij besluiten samen een MDO te plannen met alle betrokkenen rondom het gezin.

14 Wie heeft de regie nadat de gemeente de RvdK heeft geconsulteerd?
VTT RvdK

15 Veiligheidsplan aanscherpen
Er wordt een MDO belegd met alle betrokkenen en het veiligheidsplan wordt aangescherpt met bodemeisen en duidelijke consequenties. De gemeente houdt toezicht op het veiligheidsplan. Na twee weken blijkt dat ouders zich niet houden aan de afspraken, waardoor de gemeente een verzoek tot onderzoek indient bij de RvdK.

16 Wie heeft de regie nadat de gemeente een VTO heeft ingediend (wachtlijst) ?
VTT RvdK

17 Wie heeft de regie nadat de RvdK gestart is met het onderzoek?
Gemeente VTT RvdK

18 RvdK RvdK valt onder ministerie van Justitie en Veiligheid
Onafhankelijk onderzoek Bereidheid, vermogen en vertrouwen Afsluiten onderzoek 1) Intern afsluiten – onder verwijzing naar gemeente (288) 2) Kinderbeschermingsmaatregel OTS (328) 3) Kinderbeschermingsmaatregel OTS +MUHP (127) 2016: 798 onderzoeken gedaan KB.

19 RvdK In deze casus gaat de RvdK in gesprek met ouders en de kinderen. We spreken de kinderen aan de hand van de methode Mijn Leven. En daarnaast benaderen we informanten. Al deze informatie verzamelen en geven we antwoord op de vraag of een kinderbeschermingsmaatregel noodzakelijk is. In deze casus waren ouders alsnog bereid mee te werken aan de door de RvdK gestelde doelen en de RvdK heeft het vertrouwen dat ouders de ingezette weg zouden blijven volgen. Intern afsluiten – naar de gemeente.

20 Vragen

21 de rol van de Raad voor de Kinderbescherming
14 november 2013 Dank voor uw aandacht! November 2017 ambtelijk overleg IJsselland 14 november 2013


Download ppt "Kinderen beschermen we samen"

Verwante presentaties


Ads door Google