Generalistisch werken in de 1e lijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Nederland participatieland?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Transitie Jeugdzorg.
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Veranderingen in de zorg
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
ZUID-HOLLAND NOORD. Pilot Integrale ondersteuningstoewijzing Zuid-Holland Noord (Holland Rijnland) KETENAANPAKJEUGDKETENAANPAKJEUGD.
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
“Specialistische” zorg
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
De Beroepscode, kompas voor de professional in het CJG
juni Transitie jeugdzorg
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Jgz binnen de wijkteams en vraaggericht werken
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Zorg nieuwe stijl.
Alwien Bogaart Stadsconferentie Rotterdam 16 april 2013
Welzijn Nieuwe Stijl De Leeuwarder aanpak
CJG4Kracht Pilot in de gemeente Apeldoorn Centrum voor Jeugd en Gezin
Het Werkplekleren van de Opleidingen Pedagogiek
SAmenwerken aan VEiligheid
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Zorgen voor jeugd in wijken is teamwork
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Ondersteuning vanuit integrale Arrangementen
Passende zorg zo dichtbij en snel als mogelijk
Een evenwicht tussen moeder moeten zijn en puber mogen zijn presentatie : Susanne Dreuw & Anne Wijns 24 maart 2015.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Trends, week 6 Jeugdzorg, zwaardere opvoedondersteuning, jeugdcriminaliteit Madeleine Meurs.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Pedagogen JGZ/GGD en K- VHT
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
H & S Consult Effectieve opgroei- en opvoedhulp Op weg naar een nieuw stelsel Jo Hermanns UvA HU H&S Consult.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
Ariana Need, Magda Boere-Boonekamp Versterking van zorg voor kwetsbare kinderen Workshop Kinderen in Armoede.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Integraal sociaal werk
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
23 maart 2017 profilering.
benutten van kansen en Eigenkracht
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Generalistisch werken in de 1e lijn Verkenning Marian van Leeuwen 28 september 2012

Kernvragen bij de verkenning Wat is de rol en plek in het stelsel? Wat zijn trends? Zijn er beroepsprofielen? Wat zijn speerpunten? Zijn er opleidingsmogelijkheden? Wat is de stand van zaken in de praktijk? Waar zijn praktijkvoorbeelden te vinden?

Diverse namen 1e lijns generalist Frontlijnwerker Sociale huisarts Gezinscoach Wijkcoach Medewerker sociale teams Stadsmariniers

Kernwoorden Domein overstijgend werken: jeugd, werk&inkomen, wonen, welzijn, schulden en veiligheid Integraal werken Versterken eigen kracht en zelfredzaamheid Vertrouwen van de cliënt

RMO: hulp aan kwetsbare gezinnen Risicofactoren: langdurige aandoening bij kind of ouder, armoede, werkloosheid, alleenstaand ouderschap, lage opleiding enz. > 3 risicofactoren = kwetsbare gezinnen (RMO 2012)

RMO ‘ontzorgen en normaliseren’ Advies over hulp aan kwetsbare gezinnen: Investeer niet langer in super-specialisatie en zware hulpverlening Tegengaan van onnodig problematiseren en etiketteren Zorg die de eigen kracht van het gezin versterkt en de sociale omgeving activeert en benut Gezinscoach in de eerste lijn

Gezinscoach in de eerste lijn (RMO) Werkt generalistisch Dicht bij het gezin en de omgeving van het gezin Biedt praktische ondersteuning en verwijst enkel door als er geen andere opties meer zijn Geen extra nieuwe laag in de keten! Mogelijk het werk van teams als ZorgAdviesTeams en sociale wijkteams versterkt of zelfs vervangt Verschil met de huisarts: hij is er in principe enkel voor de kwetsbare gezinnen en gaat per definitie erop af

Taken 1elijns gezinscoach (RMO) Vertrouwen opbouwen en het gesprek aan gaan Activeren en versterken van de eigen kracht van een gezin in de sociale omgeving Oplossen van (opvoed)vraagstukken in het gezin, zo nodig met hulp van praktische ondersteuning of specialist Indien nodig doorverwijzen naar zwaardere, meer gespecialiseerde hulpverlening

Competentieprofiel gezinscoach (RMO) Juiste kwalificaties Persoonlijke competenties Vertrouwen kunnen opbouwen, ook bij zorgmijdende, in de hulpverlening teleurgestelde gezinnen Gezin ondersteunen in herstel van het gewone leven Sociaal netwerk kunnen aanspreken Op basis van gedegen probleemanalyse besluiten over evt. specialistische hulp

Voorbeelden van generalistisch werken Wrap around care ‘10’ voor Toekomst Thuisbegeleiding K-vriendelijk Buurtzorg Jong Lokale intensieve pedagogische thuishulp CJG4kracht: generalistenteam In deze voorbeelden is eigen kracht van het gezin de basis en benut de sociale omgeving. De gezinscoach ondersteunt het gezin, maar laat hen zelf aan zet.

Internationaal : Denemarken Sinds decentralisatie: meer systeemgericht werken binnen de setting van een gezin. Veel meer social workers op scholen en in de kinderopvang, zowel ter ondersteuning van de kinderen als van de medewerkers Social workers van de gemeente nemen besluit of iemand extra zorg krijgt. Deze social worker is de spin in het web en fungeert als hulpverlener, case manager, gezinsvoogd en raadsonderzoeker, hij stelt samen met het gezin een plan van aanpak op.

Manier van werken of nieuw beroep? Margot Scholte (lector InHolland/Movisie): er is een nieuw landelijk beroepsprofiel nodig, er wordt te specialistisch opgeleid gericht op hulpverleners die in een spreekkamer zitten. Tom van Yperen: pedagogische huisarts, minimaal HBO Jo Hermanns: specialist van het gewone leven (HBO)

Generalistisch werken in diverse sectoren en professionaliseringstrajecten Welzijn Nieuwe Stijl: nieuwe sociale professional (actie-programma professionalisering Welzijn & Maatschappelijk Dienstverlening – ism vakbonden, MO-groep, Code 2, BVJong, NVWM, HBO- en MBO-raad, Movisie) JGZ: betrokken en nabij, de Publieke Zorg voor Jeugd zorgverlener Professionalisering CJG: ism GGD NL, Actiz, MO-groep, Jeugdzorg NL, NIP, NVO, AJN, NVMW, V&VN, NCJ en Nji Professionalisering Jeugdzorg: ism Jeugdzorg NL, NJi

Competentieprofielen Er is heel veel over competenties geschreven. Profielen gevonden in: Leeuwarden (frontlijnteam) Enschede (wijkteams) Eindhoven (WIJ Eindhoven generalistenteams) Nijmegen Rotterdam (frontlijnteam) Groningen (De Ploeg MPG project) Deventer (Coach van het alledaagse) Amsterdam (Samen DOEN in de wijk) Amsterdam heeft competentieprofiel en talenten motivatie analyse.

Competenties volgens Amsterdam Creativiteit Zelfontwikkeling Durf Coachen Samenwerken Netwerken Aanpassingsvermogen Innoverend vermogen Overtuigingskracht

Talenten-motivatie-analyse generalist Emotionele balans: bovengemiddelde eigenwaarde, optimistisch, zien kansen en mogelijkheden en durven af te wijken en risico’s te nemen, ze kunnen hiërarchie relativeren Motieven & drijfveren: gedreven door afwisseling en van nature nieuwsgierig, nuchter, helikopterview, kunnen relativeren en hebben weinig aanzienbehoefte Sociale talenten: echte verbinders, netwerkers die anderen ruimte bieden en cliënten en sociale omgeving in waarde laten. Ze voelen aan wanneer hulp nodig is, stellen zich informeel op en zijn onafhankelijk van regels. Beïnvloedende talenten: enthousiast, niet snel opgeven, tolerante conflictbemiddelaars, kunnen sturend optreden zonder autoritair te worden Leidinggevende talenten: autonome professionals die graag het voortouw nemen en draagvlak zoeken voor hun besluiten Organisatorische talenten: creatieve geesten met een praktische instelling, die zich makkelijk aan kunnen passen.