Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal: Mijn nicht maakt kleding, ze is een modeontwerper
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Bij mij in de buurt wordt een nieuwe voorziening gebouwd. De voorziening is iets nuttigs waarvan je gebruik kunt maken. Er wordt een.
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik sport elke week, want het is aangetoond dat sporten gezond is. Het is bewezen dat sporten gezond is. Ik doe aan fitness, maar eigenlijk.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Ik hou van puzzelen
Semantisatieverhaal: Heb jij wel eens iets gezegd wat iemand anders kwetst? Dat je iets zegt of doet waardoor iemand verdrietig wordt (of zich beledigd.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Semantisatieverhaal:
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Buurman Bob houdt heel veel van mountainbiken
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal: Mijn broertje deed dit weekend mee met een fietswedstrijd. Hij moest 200 km fietsen. Dat is toch absurd? Absurd betekent zo gek dat.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Je leert op school allemaal belangrijke dingen hè
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis.
Semantisatieverhaal: Ik ben een grote fan van zang- en dansprogramma’s op de televisie. Ik ben bijvoorbeeld gek op “Dance Dance Dance”. Kennen jullie dit.
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb dit weekend de zolder opgeruimd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik op internet las
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik was gisteren in Albert Heijn
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen? Een eigen vliegtuig. Dat ik ‘s ochtends in mijn vliegtuig kan stappen en zo naar school kan vliegen. Het hoeft geen groot vliegtuig te zijn hoor. Gewoon een klein sportvliegtuigje. Of misschien een transportvliegtuig, dat is een vliegtuig voor het vervoeren van spullen. Mijn auto kan dan plaats maken voor een vliegtuig. Mijn auto wordt dan vervangen door een vliegtuig. Ik denk dat mijn reis naar school dan veel minder tijd in beslag neemt, dat het veel minder tijd kost. Voor het milieu kan je veel beter met de fiets of met de trein gaan, dat is duurzaam, dat betekent met zo min mogelijk schade aan het milieu. Een vliegtuig is niet zo duurzaam. In Nederland zijn er veel mensen die elke dag met de fiets naar hun werk gaan. Maar ook tal van mensen, heel veel mensen, gaan met de auto. Vaak is er een overschot aan auto’s op de weg, te veel auto’s. Met de auto naar je werk gaan, heeft veel voordelen. Je zit lekker droog en je bent snel. De keerzijde, het nadeel, de minder mooie kant, zijn de files. Met de auto sta je vaak in de file. Weten jullie hoeveel auto’s er in Nederland zijn? Ik heb het opgezocht en het zijn er exact, precies, 9.889.079. Dat is veel hè! Dat zijn er circa, ongeveer 10 miljoen! Ik ken iemand die helemaal gek is op auto’s. Zijn hele huis staat in het teken van auto’s. In het teken staan van betekent ergens om gaan. Hij heeft zelfs een muur vol met nummerborden. Bijzonder hè? Hij heeft ook een hele oude auto. Deze auto stamt uit 1920, die komt uit 1920. Die auto is dus bijna 100 jaar oud! Hoe zouden jullie het liefst naar school willen?

Week 12 – 19 maart 2019 Niveau B Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 12 – 19 maart 2019 Niveau B

het transport- vliegtuig het vliegtuig   het sportvliegtuig het transport- vliegtuig het zweefvliegtuig      

plaats maken voor

in beslag nemen

duurzaam

tal van

een overschot aan

het voordeel de keerzijde = iets wat gunstig is      Het voordeel aan de auto is dat je droog zit. = het nadeel, de minder mooie kant       De keerzijde zijn de files.

circa exact = ongeveer In Nederland rijden er circa 10 miljoen auto’s.      In Nederland rijden er circa 10 miljoen auto’s. = precies      In Nederland rijden er exact 9.889.079 auto’s. Er rijden exact 9.889.079 auto’s. Er rijden circa 10 miljoen auto’s.

in het teken staan van

stammen uit 1920

Op de woordmuur:

het transport- vliegtuig het vliegtuig   het sportvliegtuig het transport- vliegtuig het zweefvliegtuig      

het voordeel de keerzijde = iets wat gunstig is      Het voordeel aan de auto is dat je droog zit. = het nadeel, de minder mooie kant      De keerzijde zijn de files.

tal van weinig een overschot aan = te veel = heel veel   tal van   = te veel   weinig   = heel veel   Er is een overschot aan auto’s op de weg. Er zijn tal van auto’s op de weg.

duurzaam duurzaam vervoer duurzame energie duurzaam materiaal     duurzaam   = met zo min mogelijk schade aan het milieu duurzame energie duurzaam materiaal    

circa exact = ongeveer In Nederland rijden er circa 10 miljoen auto’s.      In Nederland rijden er circa 10 miljoen auto’s. = precies      In Nederland rijden er exact 9.889.079 auto’s. Er rijden exact 9.889.079 auto’s. Er rijden circa 10 miljoen auto’s.

plaats maken voor = vervangen worden door, ruimte maken voor Mijn auto moet plaats maken voor een vliegtuig.

in beslag nemen = nodig hebben, kosten Mijn reis naar school zal minder tijd in beslag nemen als ik een vliegtuig heb.

in het teken staan van = ergens om gaan stammen uit = komen uit Deze auto stamt uit 1920. in het teken staan van = ergens om gaan Zijn hele huis staat in het teken van auto’s.