De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Semantisatieverhaal:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Semantisatieverhaal:"— Transcript van de presentatie:

1 Semantisatieverhaal:
Vorige week had ik met mijn volleybalteam een uitje. We gingen bonbons maken en een spel spelen. Bonbons staan erom bekend dat ze erg lekker zijn. Erom bekend staan betekent wat veel mensen ervan weten. Veel mensen weten dat bonbons erg lekker zijn. We maakten luxe bonbons. Luxe betekent iets wat niet echt nodig is, maar wel fijn. We maakten luxe bonbons met héél veel chocolade. Heerlijk! We maakten ze in de vorm van een hartje. Dat is het symbool voor de liefde. Een symbool is een teken met een speciale betekenis. Ik heb de bonbons allemaal al opgegeten! Nu moet ik even minderen met chocola eten, even iets minder nemen, want anders word ik veel te dik. Na het bonbons maken, gingen we een spel doen. Het spel was verstoppertje en het heette “Boeven pakken”. Het was niet gewoon verstoppertje. Nee, het was een uitgebreid spel. Uitgebreid betekent groot, ruim. Het spel had heel veel spelregels. Als de politie je gevonden had, werd je opgepakt. Je werd door de politie neemgenomen. Je moest dan op een speciale plek gaan zitten. Je mocht de andere mensen, die nog verstopt waren, verraden. Verraden betekent iets doorvertellen aan de vijand. Je mocht vertellen aan de politie, de zoeker, waar ze zaten. Er was één speler die niet mee wilde doen en zij zat de hele tijd te zeuren. Ik wilde dat die persoon weg zou gaan: ik wilde van haar af.. Van iemand afwillen betekent wanneer je wilt dat iemand weggaat. Wat een zeurpiet! Bij het maken van de bonbons was er ook al een probleem. Ze is namelijk aan het vasten. Vasten betekent dat je minder eet en drinkt. Ze eet dan geen luxe dingen zoals bonbons. Een andere speler van ons team was niet bij ons uitje. Het uitje was op zondag en deze speler is een christen. Een christen is iemand die in God en Jezus gelooft. En zij wil op zondag graag naar de kerk. De volgende keer moeten we ons uitje maar op zaterdag doen. De christen = iemand die gelooft in God en Jezus Van iemand af willen = wanneer je wilt dat iemand weggaat Vasten = minder eten en drinken De luxe = iets wat niet echt nodig is, maar wel fijn Minderen = iets minder nemen of iets minder vaak gaan doen Verraden = iets doorvertellen aan een vijand Oppakken = door de politie meenemen Uitgebreid = groot, ruim Het symbool = een ding of teken met een speciale betekenis Erom bekend staan = wat veel mensen ervan weten

2 Week 16 – 16 april 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster
Mandy Routledge Francis Vrielink Week 16 – 16 april 2019 Niveau A

3 erom bekend staan

4 de luxe

5 het symbool

6 minderen

7 uitgebreid ……………….

8 oppakken

9 verraden

10 van iemand af willen

11 vasten

12 de christen

13 Op de woordmuur:

14 oppakken bevrijden = door de politie meenemen
   Als de politie je had gevonden, werd je opgepakt. = zorgen dat iemand niet meer gevangen is        Hij werd bevrijd door zijn advocate.

15 minderen meerderen = iets minder nemen of iets minder vaak gaan doen
    Nu moet ik minderen met chocola eten. = groter of breder maken    Ik ga meerderen met het eten van groente en fruit.

16 uitgebreid beknopt = groot, ruim = met een kleine omvang
    Het was een uitgebreid spel met extra spelregels. = met een kleine omvang    We spelen een beknopt spelletje verstoppertje.

17 vasten schranzen = minder eten en drinken
   Zij eet geen luxe dingen als ze aan het vasten is. = heel veel eten en drinken  Sommige mensen hebben de gewoonte om heel veel te schranzen.

18 het symbool de vrouw de man de liefde het geloof
= een ding of teken met een speciale betekenis de vrouw de man de liefde het geloof

19 Dit is een eenvoudige reep chocola.
luxe eenvoudig = iets wat niet echt nodig is, maar wel fijn Dit zijn luxe bonbons!   = simpel    Dit is een eenvoudige reep chocola.

20 erom bekend staan = wat veel mensen ervan weten
Bonbons staan erom bekend dat ze erg lekker zijn. de christen = iemand die gelooft in God en Jezus De christen zit in de kerk.

21 verraden van iemand af willen = wanneer je wilt
dat iemand weggaat Omdat zij zo zeurde, wilde ik van haar af. verraden = iets doorvertellen aan een vijand Ze zei waar je verstopt was. Ze verraadde je.


Download ppt "Semantisatieverhaal:"

Verwante presentaties


Ads door Google