Semantisatieverhaal: Een hele tijd geleden was er een erge storm in Nederland. Deze storm begon aan de kust, bij de zee, en trok landinwaarts, vanaf de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal: Deze meneer is het brein achter de paperclip
Semantisatieverhaal: Mijn zoon maakt altijd heel veel rommel
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Ik hou van puzzelen
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Semantisatieverhaal:
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Jullie hadden het vast al wel gehoord
Semantisatieverhaal: Buurman Bob houdt heel veel van mountainbiken
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal: Weet je welk spel ik heel leuk vindt. Monopoly
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal: Mijn broertje deed dit weekend mee met een fietswedstrijd. Hij moest 200 km fietsen. Dat is toch absurd? Absurd betekent zo gek dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is vaak niet thuis
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis.
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Een hele tijd geleden was er een erge storm in Nederland. Deze storm begon aan de kust, bij de zee, en trok landinwaarts, vanaf de kust of grens het land in. De storm richtte heel veel schade aan. Aanrichten betekent zorgen dat iets vervelends gebeurt. Gelukkig duurde de storm in Nederland toen niet zo lang. Er was wel heel veel schade, maar na de storm kon iedereen gewoon weer naar de supermarkt. In sommige landen is er na een storm of overstroming zoveel schade, dat mensen geen eten meer kunnen krijgen. Deze mensen kunnen dan ondervoed raken, ongezond omdat je lange tijd te weinig voedsel hebt gekregen. In Nederland kon iedereen gelukkig voorzien worden van genoeg eten, iedereen kon genoeg eten krijgen. Niemand raakte ondervoed. Wat wel heel vervelend was, was dat mijn buurman tijdens de storm acute buikpijn kreeg, plotseling en heel heftige buikpijn. Tijdens de storm konden we hem niet naar het ziekenhuis brengen, maar gelukkig duurde het niet heel lang voordat de storm over was. Toen de storm over was, brachten we de buurman naar het ziekenhuis en zagen we de omvang van de schade. De grootte van de schade. In de regio, in het gebied, waar ik woon was heel veel schade. Er waren bomen omgevallen, dakpannen van huizen gewaaid en straten stonden onder water. Er moest gewerkt worden aan de wederopbouw, iets opnieuw opbouwen dat is verwoest. Huizen werden weer gemaakt, het water werd weggepompt en omgevallen bomen weggehaald. Ook moesten mensen hun huis droogmaken. Sommige mensen hadden zoveel water in hun huis gekregen dat ze geen droge kleding meer hadden. We hebben daarom kleding gedoneerd. Doneren betekent geven aan een goed doel. Het opruimen werd even gestaakt, gestopt, omdat we onze buurman weer uit het ziekenhuis op konden halen. Gelukkig was het niet ernstig. Hebben jullie wel eens een storm meegemaakt?

Week 13 – 26 maart 2019 Niveau B Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 13 – 26 maart 2019 Niveau B

landinwaarts

iets aanrichten

ondervoed

voorzien worden van

acuut

de omvang

de regio

de wederopbouw

doneren

staken

Op de woordmuur:

de ravage de storm iets aanrichten = de enorme schade     iets aanrichten = de enorme schade   de storm   = ervoor zorgen dat er iets vervelends gebeurt  

ondervoed overgewicht = ongezond, omdat je lange tijd te weinig voedsel hebt gekregen        Deze kinderen zijn ondervoed. = ongezond, omdat je teveel weegt voor je lengte       Deze meneer heeft overgewicht.

acuut chronisch = iets wat niet overgaat       Reuma is een chronische ziekte. = plotseling en heftig (bij ziekte)      Deze meneer heeft acute buikpijn.

het continent   het land   de regio   = het gebied  

voorzien worden van = krijgen Iedereen werd voorzien van eten. staken = stoppen Het opruimen werd even gestaakt.

de wederopbouw = iets opnieuw opbouwen dat is verwoest Na de storm werd er begonnen met de wederopbouw.

landinwaarts = vanaf de kust of grens het land in De storm begon aan de kust en trok landinwaarts.

doneren = geven aan een goed doel de omvang = de grootte Na de storm konden we de omvang van de schade zien. doneren = geven aan een goed doel Je kon kleding doneren.