Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal: Mijn nicht maakt kleding, ze is een modeontwerper
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Deze meneer is het brein achter de paperclip
Semantisatieverhaal: Aanstaande vrijdag, dat is de eerste vrijdag na nu, ga ik met mijn buurvrouw naar de bioscoop. Het valt niet mee voor mijn buurvrouw.
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Hebben jullie ook een huisdier
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik sport elke week, want het is aangetoond dat sporten gezond is. Het is bewezen dat sporten gezond is. Ik doe aan fitness, maar eigenlijk.
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Ik hou van puzzelen
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Semantisatieverhaal:
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je welk spel ik heel leuk vindt. Monopoly
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal: Mijn broertje deed dit weekend mee met een fietswedstrijd. Hij moest 200 km fietsen. Dat is toch absurd? Absurd betekent zo gek dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Je leert op school allemaal belangrijke dingen hè
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb dit weekend de zolder opgeruimd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik op internet las
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal: Ik was gisteren in Albert Heijn
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw. Houden jullie ook zo van dat feest? Het oud en nieuw feest dateert uit het jaar 1575. Dateren uit betekent afkomstig zijn uit (een tijd). Steken jullie altijd zelf vuurwerk af? Ik doe dat niet. Ik heb vroeger een keer een rotje afgestoken waar iets aan mankeerde, dat rotje was niet helemaal in orde. Dat rotje ontplofte al in mijn hand. Echt heel eng. Het lontje was heel kort, maar ik veronderstelde dat ik het nog wel af kon steken. Veronderstellen betekent denken dat het zo is. Gelukkig was mijn hand nog intact, mijn hand was onbeschadigd, heel. Ik dacht dat ik het nog wel kon afsteken, omdat ik het rotje net had gekocht. Het rotje kwam rechtstreeks uit de fabriek. Rechtstreeks betekent direct. Mijn vader heeft mij er toen op gewezen dat het ook gevaarlijk kan zijn om vuurwerk af te steken. Erop wijzen betekent laten zien, duidelijk maken. Ik heb daarna eigenlijk geen vuurwerk meer afgestoken. Maar ik vind vuurwerk wel heel erg mooi. Ik vind het een mooi tafereel. Het tafereel is de situatie of de actie waar je naar kijkt. Elk jaar met Oud en Nieuw kijk ik elders, ergens anders naar het vuurwerk. Niet gewoon thuis, maar elders. Bijvoorbeeld in de stad of ergens op vakantie. In Nederland zijn elk jaar verscheidene vuurwerkshows. Verscheidene betekent verschillende, meer dan één. In elke stad is het weer een verrassing wat je zult aantreffen, dat betekent vinden zonder dat je ernaar zoekt.

Week 51 – 18 december 2018 Niveau B Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 51 – 18 december 2018 Niveau B

dateren uit 1575

mankeren

veronderstellen

intact

rechtstreeks

erop wijzen

het tafereel

verscheidene

aantreffen

Op de woordmuur:

dateren uit = afkomstig zijn uit (een tijd) Oud en Nieuw dateert uit het jaar 1575. erop wijzen = laten zien, duidelijk maken Mijn vader heeft mij erop gewezen dat vuurwerk afsteken best gevaarlijk kan zijn.

veronderstellen = denken dat het zo is Ik veronderstelde dat ik het rotje nog wel af kon steken. aantreffen = vinden zonder dat je ernaar zoekt In elke stad is het weer een verrassing wat je zult aantreffen.

verscheidene = verschillende, meer dan één rechtstreeks = direct Het rotje kwam rechtstreeks uit de fabriek. verscheidene = verschillende, meer dan één Met Oud en Nieuw zijn er verscheidene vuurwerkshows in Nederland.