Het buurthuis als ontmoetingsplek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Makelaar Informele Zorg’
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Nederland participatieland?
Nederland participatieland?
Centrale werkwinkel D:
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Zorg, Wetenschap en Technologie
Opzet van de workshop Kennismaken
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Jongeren Preventie Team
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Lokaal Makelaarschap en Maatschappelijke Stage = 3 Driebergen, 7 oktober 2008 José Roelands Mieke Erlings.
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
Samen verder!.
Wmo-scan voor dorpshuizen!
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Burgerinitiatieven.
Begindia Maayolein Goelema Op ons kun je rekenen.
Hoe spelen we daar in de dorpen op in? Presentatie: 4 maart 2015 Veranderingen in de zorg.
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Wmo-scan voor dorpshuizen! Plattelandsparlement 14 november 2015 Gerrit Kapteijns.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Woonservicegebieden De Heumense aanpak. Opbouw presentatie Algemeen De gemeente Heumen Samenwerking “Welzijn, wonen en zorg” sinds 2003 Resultaten.
Platform Informele Zorg Beleidskader MO
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Iedereen doet mee!. Aanleiding Nodig in nieuw zorglandschap.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
WIL Wonen Integratie Leefbaarheid Yvette Koedijk: of 06 - Caroline Lindner of 06.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Verhuisadviseur / Wooncoach Senioren
Agenda Ontstaan Samen in de Stad Ontwikkeling Kernwoorden/visie
Financiering van de zorg
ViaVia Info-presentatie
Beleid en regelgeving Les 2.
Anders denken is Anders doen

12.2 Totstandkoming van een wet
RIBW GO verandert. Op weg naar 2015 en verder
Eenzaamheid, welzijn en zorg
Wmo beleid in de Drechtsteden
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Leren en Participeren in de Community
Transcript van de presentatie:

Het buurthuis als ontmoetingsplek Zorg voor elkaar Draaiboekje Welkom bij deze workshop over zorgen voor elkaar en de rol die het buurthuis hierin kan hebben Verkorte voorstel rond: wie wil een buurthuis gaan beheren, wie doet dat al? Wie is adviseur/ betaalde kracht? Voorbeelden noemen van zorg voor elkaar projecten door het hele land Wat kan je in je buurthuis organiseren? Samenwerken met andere organisaties. Welke organisaties, en waarom? Waar kan je aanhaken bij de WMO? Zijn er voorbeelden in de zaal waar mensen die zulke activiteiten organiseren of dat willen doen? Herkennen jullie dit verhaal? Zijn er voorbeelden van wat jullie al doen? Of willen gaan doen? Kunnen jullie in tweetallen eens bedenken wat je vanuit je eigen buurthuis zou willen organiseren. En wie heb je daarbij nodig? Bewoners gaan steeds meer voor elkaar zorgen. Omdat ze zich verwijderd voelen van de grote zorginstellingen, en meer lokaal en voor elkaar willen organiseren. Het buurthuis als ontmoetingsplek

Zuid Doet Samen -Apeldoorn Buurtassistenten Spelletjes middagen in Ons Honk Rollator reparatie Samenwerken met zorgorganisaties volgens het principe ‘zo lang mogelijk zo gewoon mogelijk binnen het vertrouwde verband’. In je eigen buurt, met de mensen die je vaak al tientallen jaren kent.

Emmerhoutlijm Emmen Doorverwijs-netwerk tussen formele en informele zorg Bewonersbedrijf biedt een goedkope maaltijd aan Koffiemiddagen

Fort Vreeswijk Nieuwegein Organiseren ontmoetingen Huisarts in buurthuis Onderdak voor dagbesteding voor dementerende ouderen

Gemeenschapshuis De Pracht Waalre Organiseert dagbesteding De Prachtdag Ondersteunen mantelzorgers Repaircafe Eetclub Bij de start hebben de vrijwilligers een begroting gemaakt, waarin ook professionele ondersteuning voor de vrijwilligers is geregeld. De extra aandacht en zorg moeten de vrijwilligers immers ook verantwoord kunnen geven. Dus betaalt de gemeente dat deel plus wat extra’s. De eigen bijdrage van de bezoekers dekt de rest.

Bewonersbedrijf Malburgen Arnhem Restaurant gerund door zorginstelling Leerwerkplek in de buurt Dagbesteding Ontmoetingen Ouderensoos Jong en oud samen brengen Samen eten Leer werk plekken Repair cafe Klussendienst Buurtcoaches

“De rode draad is dat de burger nu meer dan eerst op zijn of haar sociaal netwerk moet gaan steunen. Het gemeenschapshuis is daar een hulpmiddel bij en kan dat netwerk verstevigen.” Voorzitter De Pracht

Het buurthuis als centraal punt Onderdak bieden aan andere organisaties Koppelen netwerken informele en formele zorg Doorverwijzen naar andere organisaties Ontmoeting organiseren Eenzaamheid tegengaan Toeleiding naar werk Gebruik het gemeenschapshuis als uitvalbasis voor buurtzorgteams, buurtbeheerteams, sociale wijkteams en buurtonderhoudsteams. Arbeidsparticipatie

WMO prestatievelden waar een buurthuis op aan kan haken Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten. Het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning. WMO loket. Stimuleren vrijwilligerswerk Toegankelijkheid voor diverse doelgroepen Prestatieveld 1: Buurthuizen zijn een onderdeel van de sociale infrastructuur en als zodanig belangrijk voor de leefbaarheid en de sociale samenhang voor de wijk. Deze rol is duidelijker als hij expliciet genoemd wordt in een gemeentelijke beleidsnotitie of in de visie van een buurthuis. In een buurthuis zijn de activiteiten niet alleen een doel op zich, maar ook een middel voor participatie en ontmoeting. Prestatieveld 3: Een buurthuis kan een geschikte locatie voor zo’n loket zijn. Prestatieveld 4: Buurthuizen werken met veel vrijwilligers. De gemeente is verplicht vrijwilligerswerk te stimuleren en ondersteunen. Als behoefte bestaat aan ondersteuning, bijvoorbeeld als het gaat om een vrijwilligersverzekering, hoort de gemeente jouw buurthuis te helpen. Als je gemeente nog geen vrijwilligerssteunpunt heeft, dan kun je je daar met andere partijen sterk voor maken. Prestatieveld 5: Toeleiding tot werk, langer blijven wonen in je wijk door de juiste voorzieningen.

Samenwerken Andere initiatieven in de wijk Welzijnsorganisaties Zorgorganisaties Huisarts Gemeente Weet wat je wil Ken je eigen grenzen Nodig mensen uit die het samen met jou willen oppakken (aanjaagfunctie) Investeer in elkaar kennen Financiering Eigen bijdrage bewoners Huur van organisaties die het buurthuis als uitvalsbasis gebruiken WMO als je echt dagbesteding wil organiseren Toegangelijk maken van buurthuis (fysiek) Fondsen aanschrijven; oranjefonds, doen,