Les 8 voor 20 augustus 2016. Jezus toonde medeleven voor de mensen en was begaan met hen. Hij was in het Oude Testament al een genadevolle God. Toen Hij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Heer, maak van mij een instrument van vrede…
De brief aan de Tessalonissenzen Hoofdstuk 1 en 2.
De wapenrusting van God 2. WELKE STRIJD?.
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Troost voor het hart 2 Corinthiërs 1:1-12. Paulus – apostel van Christus Jezus - door de wil van God.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
ONZE HERDER GAAT VOOROP IN 2008
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
Ik zal mijn gemeente bouwen Zendingsdienst
H O O P in kwetsbaarheid BEELDMEDITATIE mensen … ze zoeken naar hoop
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
Punt 1 Moeilijke periodes zijn nodig om: ONS TE LEREN LOSLATEN DE ZORGEN DIE ONS NEERDRUKKEN EN ONZE VOORTGANG VERTRAGEN. – “Welnu dan, laten ook wij,
In deze dienst zal Ds. H. de Vries voorgaan. Voor de dienst zingen we Psalm 50 : 11 Na de zegen Gezang 158 Schriftlezing: Genesis 49 : 1 – 28 Tekst: Genesis.
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Herderlijke zorg – Zorgdragen voor elkaar
DoeMeeDienst GemeenteGroeiGroep 28 februari 2016 Thema: Als kinderen andere wegen gaan…. Welkom!
Met een bewogen hart aan de slag!. Romeinen brief handleiding voor zendeling 1.Met passie voor de boodschap (1:16) 2.Met visie voor de wereld (15:20)
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
Voorganger:Ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 7.
Les 9 voor 27 augustus Veel van Jezus’ wonderen begonnen met onverwachte onderbrekingen (Jaïrus, de vrouw die bloed vloeide, de verlamde die door.
God wilde dat zijn volk een bloeiende natie zou zijn. Daarom Hij gaf ze rechtvaardige wetten die ook voor mensen in nood zorg droegen. Dat is wat wij.
Les 6 voor 5 november Laten we de reactie van Elifaz op het lijden van Job onderzoeken (Job 4 & 5). Is de theologie van Elifaz correct? Was zijn.
Les 13 voor 24 september WACHTEN VOLGENS JEZUS In Mattheüs 24, gaf Jezus de tekenen die Zijn Komst zouden aankondigen:  Valse Christussen.  Oorlogen.
SCHEPPING EN VERWONDERING. De Bijbel begint met te vertellen wie God is en wat de verhouding tussen de schepping en Hem is. Hij is de Schepper die Zijn.
Levensweg NBG Bijbelvertaling
Kort doopformulier voor de kinderdoop
De doop geeft hoop.
Persoonlijkheid van de Geest
10. De Geest, het woord en gebed
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. A. Robbertsen
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds M. Dubbelman
6. Met Christus lijden Van lijden… naar levensvreugde.
Jezus rijdt Jeruzalem binnen niet hoog te paard maar op een ezel
Blok I God ontmoeten Wie is God? Kun je Hem eigenlijk wel kennen?
ROEMEN IN HET KRUIS Les 14 voor 30 september 2017.
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. M.J. Middelkoop
GERECHTVAARDIGD DOOR GELOOF
Gods plan Met ons.
Johannes 3:16 (NBV) God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem.
MAKE LOVE – MAKE WAR Efeze 6:12
DE UITVERKORENEN Les 11 voor 16 december 2017.
ONTVLUCHT DE WERELDSE GEWOONTES
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
De kracht van Goddelijke blijdschap
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Laatste oordeel Gaan alle niet-christenen verloren? Ben jij behouden?
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Het goede nieuws van Jezus
VOLmaakt + VOLkomen toegerust
Mattheüs 6:32 (HSV) Want al deze dingen zoeken de heidenen
Openbare geloofsbelijdenis
God heeft altijd een plan B
Mede-arbeiders van Christus… … in alle omstandigheden
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. A.H. Groen
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Prediking zondag 16 september 2018
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Eer aan God in den hoge en vrede op aarde aan de mensen die Hij liefleeft. Wij loven U, wij prijzen en aanbidden U, wij verheerlijken U en zeggen U dank.
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. B.F. Bakelaar
JEZUS EN DE MENSEN IN NOOD
Bij de Vader Daar is het goed.
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Transcript van de presentatie:

Les 8 voor 20 augustus 2016

Jezus toonde medeleven voor de mensen en was begaan met hen. Hij was in het Oude Testament al een genadevolle God. Toen Hij vlees werd, betoonde Hij Zijn genade aan degenen om Hem heen. Hij gebruikte Zijn woord en Zijn voorbeeld om hen te onderwijzen om ook genadevol te zijn.

Het Oude Testament is rijk aan verhalen van mensen die over hun eigen problemen klagen en tot God roepen (soms waren die problemen veroorzaakt door hun eigen zonden). God negeerde hen niet, maar toonde hen genade en sympathiseerde met hen vanwege hun lijden (zie Exodus 2:23-25; Richteren 2:16-18; 2 Koningen 13:23; Jesaja 54:7-10). God is niet onverschillig tegenover Zijn Schepping; “de Heere is vol ontferming en barmhartig.” (Jakobus 5:11). God hoort vandaag nog steeds onze roep. Wij kunnen Zijn meeleven vertrouwen, want “de aarde is vol van de goedertierenheid van de HEERE.” (Psalm 33:5).

“Maak steeds uw verlangens, uw vreugde, uw verdriet, uw zorgen en uw vrees aan God bekend. U kunt Hem nooit overbelasten. U kunt Hem niet vermoeien…. Zijn liefdevol hart wordt door ons verdriet geraakt, zelfs als we erover spreken. Ga met alles wat u niet kunt oplossen naar Hem toe. Niets is voor Hem te zwaar om te dragen. Hij houdt immers werelden in stand en heerst over alle aangelegenheden in het heelal. Niets, dat op enige manier met onze vrede te maken heeft, is te klein voor Hem om op te merken. Er is geen hoofdstuk in onze ervaring dat te zwart is voor Hem om te kunnen lezen. Er is geen probleem, dat zo moeilijk is, dat Hij het niet kan ontrafelen. Geen ramp kan over de geringste van Zijn kinderen komen, geen vrees kan de ziel kwellen; er kan geen vreugde zijn en geen ernstig gebed kan van de lippen komen, of de hemelse Vader ziet het en stelt er belang in. ‘Hij geneest de verbrokenen van hart en verbindt hun wonden’ (Psalm 147:3). De relaties tussen God en elk individu is zo specifiek en volledig, alsof er niemand anders was, voor wie Hij Zijn geliefde Zoon heeft gegeven.” Uit: E.G. White (Schreden naar Christus hfdst. 11 – “Het voorrecht van Gebed”.

“Toen Hij de menigte zag, was Hij innerlijk met ontferming bewogen over hen, omdat zij vermoeid en verstrooid waren, zoals schapen die geen herder hebben.” (Mattheüs 9:36) Het hebben van compassie voor iemand omvat sympathie hebben, verdrietig worden vanwege zijn lijden en begrip hebben voor zijn gevoelens (sympathie, medelijden en empathie). Compassie hebben is niet alleen het begrijpen van het lijden van anderen, maar ook het willen verhelpen en verlichten van dit lijden. Jezus had compassie naar mensen. Daarom leerde Hij hen, genas Hij hen, luisterde Hij naar hen en bad Hij voor ze (Mattheüs 14:14; 9:35-38; Lukas 7:11-16). Jezus is ons voorbeeld. Onze compassie moet twee belangrijke karakteristieken tonen; het moet oprecht zijn en het moet actief zijn (het moet vruchten van vriendelijkheid voortbrengen).

Waarom weende Jezus voor het graf van Lazarus terwijl Hij hem direct zou opwekken? (Johannes 11:35). “Hoewel Hij de Zoon van God was, had Hij nochtans de menselijke natuur aangenomen, en Hij werd bewogen door menselijke smart. Zijn teder, medelijdend hart wordt altijd tot medeleven gewekt door lijden. Hij weent met de wenenden, en verblijdt Zich met de blijden. … Zijn hart werd verscheurd door de pijn van het mensdom van alle eeuwen en in alle landen.” (Ellen G. White, “De Wens der Eeuwen”, hfdst. 58, “Lazarus, kom uit!” – de passage begint met “Waar hebt gij hem gelegd?”

“En de heer van deze slaaf was innerlijk met ontferming bewogen, liet hem gaan en schold hem de schuld kwijt.” (Mattheüs 18:27) Richteren 2:18 zegt dat God met “berouw bewogen was“ door het gejammer van Zijn volk. Wat betekent “met berouw bewogen zijn?” Lukas 10:33 vertelt het verhaal van een Samaritaan die “met innerlijke ontferming bewogen was”. Hij plaatste zichzelf in de schoenen van de gewonde man (hij voelde empathie voor hem). Het risico nemende dat hij fysieke of materiële schade zou lijden, hielp hij de gewonde. Bewogen worden met genade betekent deel te nemen aan het lijden van anderen en hen te helpen, ongeacht de kosten. Lukas 15:20-32 vertelt ons het verhaal van een vader die “met genade bewogen” was. Hij gebruikte zijn rijkdommen en zette zijn eer aan de kant om zijn verloren zoon te herstellen, zelfs al zou dat een familie- ruzie veroorzaken.

“Die ons troost in al onze verdrukking, zodat wij hen kunnen troosten die in allerlei verdrukking zijn, met de vertroosting waarmee wij zelf door God getroost worden. ” (2 Korinthe 1:4)

“Spreek woorden van geloof en moed, die als een genezende balsem voor de gekwetste en gewonde zullen zijn. Velen, zeer velen zijn zwak en moedeloos geworden in de grote worsteling des levens, terwijl één woord van vriendelijke bemoediging hun kracht gegeven zou hebben om te overwinnen. Nooit mogen wij één lijdende ziel voorbijgaan zonder te trachten hem de vertroosting, waardoor wij vertroost worden door God, mede te delen.” E.G. White (De Wens der Eeuwen, hfdst 54 - De Barmhartige Samaritaan – De passage begint met “Helpt gij, die geestelijk zijt…”)