De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Persoonlijkheid van de Geest

Verwante presentaties


Presentatie over: "Persoonlijkheid van de Geest"— Transcript van de presentatie:

1 Persoonlijkheid van de Geest

2 aparte goddelijke persoon? onpersoonlijke kracht
De Geest… aparte goddelijke persoon? onpersoonlijke kracht een werkende kracht van God? “Ik ben vervuld van kracht, ik heb de geest van de HEER…” – Micha 3:8  

3 Maakt het voor jou iets uit indien alles in het leven het gevolg is van onpersoonlijke (dus blinde) krachten of niet? Spreek hierover met elkaar. Wat is je reactie op teksten als Jesaja 49:15,16 (in Gods handpalm gegrift)/ Johannes 10:3 (de goede herder roept zijn schapen bij hun naam). Deel met elkaar uw reacties op het aangegeven rabbijnse gezegde. Wat betekent dit concreet?

4 We kunnen niet anders dan met menselijke woorden over God spreken
We kunnen niet anders dan met menselijke woorden over God spreken. Wat zijn de voor-delen, de beperkingen? Kun je voorbeelden geven van menselijk spreken over God? Hoe denkt u over het gevaar om van God een soort supermens te maken, een God naar ons beeld?

5 Gods ‘veelkleurige wijsheid’
Drie-eenheid Hindoeïsme Syrië Gods ‘veelkleurige wijsheid’ Efeziërs 3:10 Egypte

6 “Eén wezen, drie personen”
‘prosopon’ ‘persona’ “Eén wezen, drie personen” Tertullianus

7 Voor Joden is de leer van een. Drie-eenheid onaanvaardbaar
Voor Joden is de leer van een Drie-eenheid onaanvaardbaar In hun geloofsbelijdenis, het SHEMA ISRAEL (Deut 6) wordt Gods ‘EENHEID’ of ‘EEN ZIJN’ benadrukt. Hoe ziet u dit? Eén en dezelfde God die verschillende ‘rollen’ speelt? Hoe kan dit concreet tot uiting komen? Soms wordt het beeld gebruikt van water in zijn drie verschijningsvormen: water – ijs – damp. En ook: 3 vlammetjes die wanneer je ze samenbrengt 1 vlam vormen. Vind je dit bruikbare beelden? Zo ja, wat leer je er dan concreet uit?

8 Gods Geest… onze geest “De Geest zelf verzekert onze geest dat wij Gods kinderen zijn.”  (Romeinen 8:16) “Schep, o God, een zuiver hart in mij, vernieuw mijn geest, maak mij standvastig, 13 verban mij niet uit uw nabijheid, neem uw heilige geest niet van mij weg. 14 Red mij, geef mij de vreugde van vroeger, de kracht van een sterke geest. (Psalm 51:10-12)

9 God die door zijn Geest onze geest wil aanspreken
God die door zijn Geest onze geest wil aanspreken... Wat betekent dit concreet? Wat wordt er hierdoor gesuggereerd? Hoe kunnen wij aangesproken worden? Hoe heb je dit zelf al ervaren? Wat vraagt David nu precies in Psalm 51? Waar had hij nood aan? Heb je jezelf al als David gevoeld? Waar of hoe vond jij dan hulp?

10 Romeinen 8:1-16 bevrijding
geleid worden (door de eigen natuur of door de Geest) niet gericht blijven op de eigen wil leven en vrede kind van God zijn Christus in ons levn bevrijd zijn van slavernij en angst God die door zijn Geest onze geest wil aanspreken... Wat betekent dit concreet? Wat wordt er hierdoor gesuggereerd? Hoe kunnen wij aangesproken worden? Hoe heb je dit zelf al ervaren? Wat vraagt David nu precies in Psalm 51? Waar had hij nood aan? Heb je jezelf al als David gevoeld? Waar of hoe vond jij dan hulp?

11 Geleid door de Geest… Christus in ons (Rom 8:10)
Jezus uit Nazaret met de heilige Geest  ge-zalfd en met kracht bekleed. Hij trok als weldoener door het land en genas iedereen die in de macht van de duivel was, want God stond hem bij.” (Hand. 10:37,38) Zoon (kind) van God Mensenzoon Vol van de Geest “u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’” – Romeinen 8:15

12 “Wat er gebeurt als een mens volledig leeft uit de kracht van Gods tegenwoordigheid (= Gods Geest), dat zien wij in Christus. Dat houdt in dat Christus de definitie en het criterium van de Geest is.” “Omdat het die Geest is die in Christus werkt, zal hij ook in hen die met Christus verbonden zijn in gelijke richtingen werken. Dat geldt voor zijn werken in de enkeling, in de gemeenschap en in de wereld. Wat de enkeling betreft betekent dit, dat hij de mensen met God verbindt. Hij stelt immers God in zijn liefde tegenwoordig, sterker nog, hij is de tegenwoordigheid van God, die in zijn liefde de mensen naar zich toetrekt. Zo maakt de Geest de mensen tot verbondsmensen, die evenals Jezus Abba kunnen zeggen. (…) Door de Geest gaat het werk van Jezus Christus voort. De Geest raakt mensen door in hen te werken, om hen tot nieuwe, ware mensen te maken.” E. Flesseman – van Leer: Geloven vandaag, p. 117, 118

13 Als Jezus hét voorbeeld is van een mens (een persoon) die bezield was door Gods Geest, wat kunnen wij daar dan concreet uit leren? Welk soort mens zou God graag willen dat ik word? Schriftgedeelten als Lucas 4:18,19, Matteüs , Handelingen 10:37,38 kunnen misschien van nut zijn om een duidelijker beeld te krijgen…


Download ppt "Persoonlijkheid van de Geest"

Verwante presentaties


Ads door Google