Jeugdbeschermingskader

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Concept, niet verspreiden
Advertisements

‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
voor wie is dat goed? mr. A.M.I. (Anne Martien) van der Does
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
8 november 2012 Dilemma's in de rechtspraak rondom ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking Expertisecentrum William Schrikker i.s.m. het.
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Gelijkwaardig ouderschap na scheiding
Beslissen over beschermen Vrije Universiteit Amsterdam 31 mei 2005.
Personen- en familierecht II: Inbreuken op het ouderlijk gezag
Veranderingen in de zorg
Eigen
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
GROEIDOCUMENT.
passend onderwijs en zorgplicht
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Personen- en familierecht I: Algemene bepalingen en samenlevingsvormen
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
De cliënt in de jeugdzorg Studiedag Vereniging Familie- en Jeugdrecht Utrecht, 18 november 2010 Adri van Montfoort ‣ ‣ ‣ NPT 1.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Bureau Jeugdzorg Jeugdreclassering.
juni Transitie jeugdzorg
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Begeleidingsplannen GGZ
W.M.S. Wet Medezeggenschap op Scholen.
1zorg-route.
O PVOEDINGSONDERSTEUNING Sarah-Lynn Logghe. INHOUDSTAFEL definitie doelstellingen groeiende interesse vanuit het beleid functies van opvoedingsondersteuning.
Uitvoeringskader toegang en toeleiding Jeugdhulp
SAmenwerken aan VEiligheid
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
 5 gemeenten  25 schoolbesturen  83 scholen  ca llngen.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl www
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
De Deltamethode.
Stelselwijziging zorg voor jeugd Regiobijeenkomsten MO-groep September/oktober 2012 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Minor “werken in gedwongen kader”. Programma dag 1 Over Bureau Jeugdzorg, waaronder: Visie en missie BJZ De afdelingen van BJZ Gezag Jeugdbeschermingsmaatregelen.
1 30/05/ Transformatie Zorg voor Jeugd Bijeenkomst “Veiligheid en transitie van de jeugdzorg” 24 juni 2014 Gemeente Utrecht Paul van Dijk.
Dwang en drang in Amsterdam Rol en positionering gecertificeerde instellingen en RvdK.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Signs of Safety.
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Familierecht Ouderschap en gezag WIGK. 2 Familieverbanden: -Gezinnen met twee ouders die getrouwd zijn -Gezinnen met twee ouders die niet getrouwd zijn.
Pleegzorg vanuit een nieuw wettelijk kader van kinderbescherming
Integraal sociaal werk
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Visie ontwikkeling les 4
De Wiekslag werkt samen aan veiligheid
Agenda: Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek.
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
JEUGDzorg - voor wie?.
5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams.
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
In de vuurlinie van een pos
Transcript van de presentatie:

Jeugdbeschermingskader

Kinderen hebben recht op een gezonde en evenwichtige ontwikkeling en groei naar zelfstandigheid. De ouders hebben de verantwoordelijkheid om dit recht te realiseren. Maar wanneer de ouders deze verantwoordelijkheid niet naar behoren vervullen, is het de plicht van de overheid om passende, dat wil zeggen dwingende maatregelen te nemen. Dan moet wel duidelijk zijn dat jeugdzorg in het vrijwillige kader niet mogelijk is, en de rechten van de minderjarige ernstig (dreigen te) worden geschonden.

Het gaat in de jeugdbescherming steeds om opvoedings- en leefsituaties die niet voldoen aan de minimum-voorwaarden voor een voorspoedige ontwikkeling van een minderjarige. De overheidsverantwoordelijkheid voor deze minderjarigen heeft geleid tot een systeem van jeugdbescherming. Dit systeem stelt de overheid in staat om een onderzoek in te stellen naar de opvoedings- en leefsituatie van de minderjarige en in te grijpen als dat nodig is.

Indien een minderjarige zodanig opgroeit, dat zijn zedelijke of geestelijke belangen of zijn gezondheid ernstig worden bedreigd, en andere middelen ter afwending van deze bedreiging hebben gefaald of, naar is te voorzien, zullen falen, kan de kinderrechter hem onder toezicht stellen van een stichting als bedoeld in artikel 1, onder f, van de Wet op de jeugdzorg. (= bureau jeugdzorg) Artikel 1:254 lid 1 BW1

Drie elementen van de OTS Het bureau jeugdzorg houdt toezicht op de minderjarige en zorgt dat aan de minderjarige en de met gezag belaste ouder hulp en steun worden geboden teneinde de bedreiging van de zedelijke of geestelijke belangen of de gezondheid van de minderjarige af te wenden, het bureau jeugdzorg bevordert de gezinsband tussen de met het gezag belaste ouder en de minderjarige. Artikel 1:257 lid 1 BW1

Kernelementen Delta

Clustering van de kernelementen deltamethode • Kind staat centraal - belang van het kind - ontwikkeling van kinderen • Planmatig werken • Gericht op mogelijkheden, ‘wel-doelen’

Belang van het kind Gronden van de maatregel als uitgangspunt (welke zorgen zijn er, concreet benoemen) Bescherming van het kind meteen ter sprake brengen Recht van het kind op … Ontwikkeling van het kind staat centraal (wat is de gewenste ontwikkelingsuitkomst voor dit kind) ‘Kind is de morele opdrachtgever’ (wij doen dit namens het kind) ‘Goed genoeg’ ouderschap (minimale voorwaarden, in gang gezette verbeteringen zijn belangrijk)

Ontwikkeling van kinderen Ontwikkeling van de jeugdige staat centraal Positieve factoren, beschermende factoren (kind, ouders en omgeving) Talenten van het kind Interesses/kansen vanuit het kind gezien Sociale netwerk vanuit het kind gezien Het kind in zijn context (personen in de context van kind en gezin die een positieve bijdrage kunnen leveren, die zijn belangrijke informant)

Planmatig werken Methodisch werken (4 stappen model, veiligheidslijstjes, PvA) ‘Plan op tafel’, in tweevoud: bij gezinsvoogd en de ouders In IJ is een nieuw plan ook echt een nieuw plan (op basis van nieuwe informatie, cyclisch werken) Hulp en steun hoort weer bij de taken van de GV Engageren, activeren van gezinsleden Positioneren, eisen stellen Signs of safety, Turnell, omgekeerde bewijslast (´bewijs mij dat het kind veilig is´) Risicotaxatie en risicomanagement Ontwikkelingsgerichte, positieve en concrete doelen, gekoppeld aan OTS Tijdsplanning, verlaagde case-load Beslissings- overleg- en ondersteuningsstructuur

Engageren 1. Open communicatie 2. Positieve communicatie 3. Aansluiten bij de wensen in het gezin 4. Aansluiten bij de krachten in het gezin 5. Bieden van een ontwikkelingsperspectief

Positioneren Gezinsvoogden verduidelijken: • De maatregel • Het feit dat het gaat om het belang van het kind • Hun deskundigheid • Hun bevoegdheden en plichten • Hun positie ten opzichte van ouders en kind NB: in feite gaat het om het positioneren van het kind.

Het vier-stappen model