De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agenda: 9.00-12.00 1. Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agenda: 9.00-12.00 1. Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek."— Transcript van de presentatie:

1 Agenda: 1. Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen Vragen over het Wraparound Care Model Casuïstiek regie, match, rol van het onderwijs als professional Voor vragen kan je mail naar Jannet Doeleman of Sandra Klokman Jannet: Sandra:

2 Wraparound Care Model 5 denkstappen & 10 principes 5 vragen
Begeleidingsgroepen 5 denkstappen & 10 principes 5 vragen Door Jo Hermanns uit de USA naar Nederland gehaald en we doen onderzoek naar de effectiviteit. Wat is integraal werken

3 5 denkstappen: Opvoeden gaat vanzelf
Bij problemen: meestal komt het (bijna) vanzelf ook weer goed Bij een opeenstapeling van stressoren kan het systeem ontregelt raken en ontstaan er grote problemen Herstel van zelfregulatie is het doel van hulp Door stapsgewijs de empowerment cyclus te doorlopen 10 principes en 5 vragen

4 Het Empowerment procesmodel kent zeven kern onderdelen: doelstellingen, acties, reflectie, kennis, competenties, vaardigheden en het sociale netwerk. Deze onderdelen zijn met elkaar verbonden. De cliënt formuleert persoonlijke, zinvolle en haalbare doelstellingen. Een lijst met mogelijke acties om deze doelstellingen te verwezenlijken wordt ontworpen en wordt beoordeeld door de cliënt en zijn gezin of een professional kan bijdragen deze doelstellingen te realiseren. De te ondernemen acties en de uitkomsten daarvan worden geëvalueerd en indien nodig worden deze bijgesteld en/of nieuwe doelstellingen geformuleerd. Op basis van dit model, kan empowerment worden gezien als een interactief en circulerend proces waarin de familie kennis en competenties verzamelt en de zelfredzaamheid van de familie vergroot. Dit hele proces wordt ondersteund door de sociale context van de cliënt.

5 De 10 Wraparound principes
Veilig voor iedereen Het gezin spreekt zich uit en kiest. Professional is cultureel bekwaam. Eigen kracht als basis. In de eigen leefsituatie. In samenwerking met andere professionals. Netwerkondersteuning is effectief. Op maat. Resultaatgericht. Met doorzettingsvermogen. Wraparound Care biedt, op basis van uitgebreid internationaal onderzoek, de randvoorwaarden voor effectieve interventies.

6 Genogram Voor het in kaart brengen van een gezinssyteem kan men gebruik maken van een genogram (het hart van de Wraparound Care bloem). Met een genogram maakt men inzichtelijk welke gezinsleden er zijn (3 generaties: grootouders, ouders, kinderen), men brengt nieuw samengestelde gezinnen, grootouders en zussen en broers van ouders in beeld. In één opslag geeft dit een overzicht van gezinssysteem en kan overgedragen en aangevuld worden. Het samen maken van een genogram met het gezin geeft veelal veel informatie.

7 Symbolen voor het maken van een Genogram

8 De vijf vragen 1. Wat wilt u veranderen? 2. Wat moet er veranderen?
3. Hoe gaat u dat doen? 4. Hoe kan ik u helpen? 5. Wie hebben we nog meer nodig?

9 Wraparound care werken?
Zorg rond de cliënt Gericht op steun in het eigen netwerk Met een vaste coach (generalist) + specialisten waar nodig Met professionals die samen met de cliënt en het netwerk de problemen kunnen aanpakken Die weten wat wel en wat niet werkt Zodat mensen weer verder kunnen In een prettige en veilige omgeving


Download ppt "Agenda: 9.00-12.00 1. Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek."

Verwante presentaties


Ads door Google