De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gelijkwaardig ouderschap na scheiding

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gelijkwaardig ouderschap na scheiding"— Transcript van de presentatie:

1 Gelijkwaardig ouderschap na scheiding
Tara Mediation Tara Mediation @taramediation

2 Jeugdzorg en scheiding
Vijfde dag – 15 november 2012

3 wet voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding
Per 1 maart 2009: ouderschapsplan verplicht voor ouders met minderjarige kinderen. O.a. om positie van minderjarige kinderen bij (echt-)scheiding te verbeteren

4 wet voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding
Tot 1 maart 2009 Het ouderlijk gezag omvat de plicht en het recht van de ouder zijn minderjarig kind te verzorgen en op te voeden. (art 1: 247 BW lid 1) Onder verzorging en opvoeding worden mede verstaan de zorg en de verantwoordelijkheid voor het geestelijk en lichamelijk welzijn en de veiligheid van het kind alsmede het bevorderen van de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. In de verzorging en opvoeding van het kind passen de ouders geen geestelijk of lichamelijk geweld of enige andere vernederende behandeling toe. (art 1: 247 BW lid 2)

5 wet voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding
Sinds 1 maart 2009 omvat het ouderlijk gezag in art 1: 247 BW eveneens de verplichting om de ontwikkeling van de banden van het kind met de andere ouder te bevorderen. (art 1: 247 BW lid 3) het recht van een kind over wie de ouders gezamenlijk het gezag uitoefenen, op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. (art 1: 247 BW lid 4) Middels een ouderschapsplan kunnen de ouders met elkaar concrete afspraken maken over de wijze van waarop het ouderschap na de scheiding vorm krijgt en samen er zorg voor dragen dat de belangen van hun kinderen worden gewaarborgd. .(art 1: 247 BW lid 5)

6 Ouderschapsplan (1:247 lid 5 BW)
In het ouderschapsplan moeten in ieder geval de volgende zaken zijn overeengekomen: De wijze waarop de ouders de zorg en opvoedingstaken verdelen of de omgang vorm geven (zorgverdeling); De wijze waarop de ouders elkaar informatie verschaffen en raadplegen over de belangrijke aangelegenheden met betrekking tot de persoon en het vermogen van de minderjarige kinderen; De kosten van de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen.

7 Gelijkwaardig ouderschap
Scene Kramer vs Kramer (1979) “…… why can’t a woman have the same ambitions as a man, I think you’re right and maybe I learned that much. But by the same token what law is it that says a woman is a better parent simply by virtue of her sex? “ “ ….. What is it that makes somebody a good parent?” “ … And I don’t know where it is written that says a woman has a corner on that market. That a man has any less of those emotions than a woman does? “

8 Gelijkwaardig ouderschap draagt bij aan volwaardig ouderschap
Elk kind heeft recht op de beste versie die je van jezelf als ouder kunt tonen.

9 Gelijkwaardig ouderschap draagt bij aan volwaardig ouderschap
Elk kind heeft recht op Een heilige ruimte tussen de ouders die de ouders respecteren en beschermen. Een brug gebouwd door ouders tussen ouders voor ouders en kind om te bewandelen. Liefdevolle en respectvolle reparatie door de ouders samen van elk barstje in de brug en de heilige ruimte.

10 Gelijkwaardig ouderschap draagt bij aan volwaardig ouderschap
‘Un enfant, c’est la seule véritable garantie d’éternité. ‘ – Arlette Cousture

11

12 Hartelijk dank voor uw aandacht,
Tara Mediation Tara Mediation @taramediation


Download ppt "Gelijkwaardig ouderschap na scheiding"

Verwante presentaties


Ads door Google