De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet!"— Transcript van de presentatie:

1 Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet!
Wouter Wubben – Programmamanager Omgevingswet November 2016

2 De Omgevingswet? Bundelt de regels over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Heeft gevolgen voor ambtenaren, bestuur, inwoners, bedrijven en andere initiatiefnemers. De Omgevingswet is vanuit het rijk ingezet.

3 De winst voor de burger YouTube: De winst van de Omgevingswet voor de burger

4 De winst voor de ambtenaar
YouTube: Betekenis van de Omgevingswet voor de gemeenteambtenaar

5 Wat gaan we vanmiddag (niet) doen?
In detail ingaan op de instrumenten onder de Omgevingswet Wel: Hoofdlijnen van de Omgevingswet Stand van zaken Westland Aandachtspunten en vragen inventariseren Informatie ophalen Jullie meenemen in de hoofdlijnen van de Omgevingswet en de stand van zaken.

6 Hoofdgedachte Omgevingswet
Gezamenlijk toewerken naar een leefomgeving waar het prettig wonen, werken en recreëren is

7 De Omgevingswet Verwachte inwerkingtreding: 1 juli 2019
Grootste wetswijziging sinds invoering Grondwet in 1848 Ommezwaai in het fysieke domein, dienstverlening en digitalisering Logisch gevolg van veranderende samenleving Radicale verandering van rollen en manier van werken We doen het er niet ‘even bij’ Lef tonen, uit de comfortzone en gezond verstand Paradigm shift Kreten die passen bij de implementatie van de Omgevingswet. Paradigm shift: Verschuiving van paradigma. Een omwenteling in het denken waardoor een bestaand denkbeeld overboord wordt gezet en er een nieuw denkbeeld voor in de plaats komt. Het aanleren van nieuwe dingen is lastig, maar het afleren van het huidige is nog veel moeilijker.

8 Omgevingswet vanuit de gemeente
‘Ja mits’ ipv ‘nee tenzij’ What’s in it for the other? Van bepalen naar co-creatie Initiatiefnemer centraal èn aan zet Van gezaghebbend toetsen naar dienstverlenend stimuleren Maatschappelijke wenselijkheid centraal

9 Doelen Omgevingswet Het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit Een doelmatig beheer, gebruik en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving om zo maatschappelijke functies te waarborgen Even stil staan bij een ‘gezonde’ leefomgeving. Gezondheid is een belangrijk thema in de Omgevingswet en wordt nadrukkelijk aan de fysieke leefomgeving gekoppeld. Bij voorkeur insteken op ‘bevordering van de gezondheid’ dan ‘bescherming van de gezondheid op basis van milieunormen’. In de Memorie van toelichting van de Omgevingswet wordt omgevingskwaliteit omschreven als; “aspecten als cultureel erfgoed, architectonische kwaliteit van bouwwerken, stedenbouwkundige kwaliteit en kwaliteit van natuur en landschap. Het gaat daarbij zowel om de menselijke beleving van de fysieke leefomgeving als om de intrinsieke waarden die de maatschappij toekent aan de identiteit van gebieden en aan dier- en plantensoorten.”

10 Vier verbeterdoelen Om dat te bereiken zijn er 4 verbeterdoelen gedefinieerd. Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak zit hem o.a. in: Van 26 wetten naar 1 wet voor de gehele leefomgeving Van 5000 wetsartikelen naar 350 Van 120 ministeriële regelingen naar 10 Van 120 Algemene Maatregelen van Bestuur naar 4 Van meerdere bestemmingsplannen naar één omgevingsplan Eén Omgevingsvisie: een samenhangend strategisch plan Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving zit hem o.a. in: Integrale benadering leefomgeving (doen we nu vaak al, maar is nu ook in de wet geregeld) Omgevingsvisie Omgevingsplan Bestuurlijke afwegingsruimte: Filmpje van het ministerie als hyperlink aan de figuur toegevoegd. Voor geluid, trilling, geur en bodem kunnen gemeenten strenger of minder streng zijn dan de standaard. Voor lucht en externe veiligheid mogen gemeenten niet minder streng, maar wel strenger zijn. Er is ook veel ‘vrije regelruimte’ waarin de gemeente helemaal vrij is om regels te stellen, bijvoorbeeld op het gebied van licht. Versnellen en verbeteren van besluitvorming o.a. door: Eén omgevingsvergunning Vermindering onderzoekslasten Vereenvoudiging MER Meer mogelijkheden voor maatwerk Hergebruik bestaande gegevens (2 jaar) Geen actualiseringsplicht Omgevingsplan Brede participatie aan de voorkant Kortere procedures Meer algemene regels

11 Inzichtelijk, voorspelbaar en gemakkelijk
Verschillende bestemmingsplannen  één omgevingsplan Omgevingsvisie: één samenhangend strategisch plan Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) De 4 verbeterdoelen uitgelicht.

12 Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving
Integrale benadering leefomgeving

13 Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving
Omgevingvisie Visies nu vaak sectoraal, maar wel met integrale blik Straks inzicht en samenhang door integrale afwegingen

14 Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving
Nu bestemmingsplannen en verordeningen Straks één integraal en gebiedsdekkend Omgevingsplan

15 Bestuurlijke afwegingsruimte
YouTube: Ministerie van Infrastructuur en Milieu over de nieuwe Omgevingswet

16 Versnellen en verbeteren van besluitvorming
Algemene regels zijn uitgangspunt Eén omgevingsvergunning Verschuiving onderzoekslasten Vereenvoudiging MER Meer mogelijkheden voor maatwerk Geen actualiseringsplicht Omgevingsplan Uitvoerbaarheidseis komt te vervallen Brede participatie aan de voorkant Kortere procedures

17 Instrumenten Omgevingsvisie Decentrale regels (Omgevingsplan)
Programma’s Algemene rijksregels Omgevingsvergunning Projectbesluit (rijk, provincies, waterschappen)

18 Stand van zaken Westland

19 Invoeringsstrategieën
Het college heeft nadrukkelijk uitgesproken de vernieuwende invoeringsstrategie na te streven. Co-creatie, externe positionering, omgevingsbewustzijn.

20 2015: Impactanalyse en Routekaart
Westland en de Omgevingswet Integraal, betrouwbaar en snel Visie, Impactanalyse en Routekaart Wij hebben ons vroeg voorbereid op de komst van de Omgevingswet en waren een van de eerste gemeenten die een Impactanalyse uit lieten voeren.

21 Wie zijn wij? Jij? Projecten, Pilots, Experimenten Programmateam
Tegen-, Om-, Mee- en Dwarsdenkers Klankbordgroep Opdrachtgevers-groep Ondersteuning & Expertise Projecten, Pilots, Experimenten Jij?

22 Extern netwerk Samenwerking regio Haaglanden
Samenwerking in ‘gelegenheidscoalities’ Actieve bijdrage tijdens bijeenkomsten VNG/UvW/IPO Ministerie van Infrastructuur & Milieu Programma Aan de slag met de Omgevingswet Verkenning Informatie Voorziening Omgevingswet (VIVO) Bedrijfsleven Uitbreiding met andere stakeholders Regiopartners benoemen Gelegenheidscoalities: GGD Actieve bijdragen tijdens bijeenkomsten: VNO-NCW, Schakeldag Omgevingswet, bijeenkomst VIVO-Provero.

23 Informeren, Opleiden & Ontwikkelen
Interne bijeenkomsten ‘Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet’ Raadsinformatieavond(en) en -werkgroep Leerlijn Omgevingswet Ontwikkelingen op eigen vakgebied bijhouden Gezamenlijk én zelfstandig

24 Leerlijn Omgevingswet
Het overzicht geeft de impact van de Omgevingswet op de organisatie goed weer. Hierdoor wordt duidelijk op hoeveel gebieden de OW invloed zal hebben, voor welke complexe opgave we staan en dat we het echt in samenwerking moeten oppakken.

25 Planning op hoofdlijnen
2015:Impactanalyse 2016: Plan van aanpak op hoofdlijnen : Implementatieplan met nadere uitwerking en doorvertaling naar organisatie, werkprocessen en begroting Groot denken, klein acteren, nu starten! (pilots/experimenten) Action learning. Soms best practice – maar ook fast follower.

26 Vervolgstappen Stapsgewijs gezamenlijk verkennen, rollen helder krijgen en doorontwikkelen : Opstellen Omgevingsvisie 2016: Analyse huidige visies 2017: Opstellen Omgevingsvisie met gerichte participatie en vaststelling door gemeenteraad 2017: Ervaring opdoen met 3D Omgevingsplan/bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (Chw) Opstarten pilots en experimenten Opstart raadswerkgroep Omgevingwet Proces Omgevingsvisie nader toelichten. Opstellen Omgevingsvisie start niet vanaf een blanco vel. De huidige visies en met name de structuurvisie, dienen als basis en daarnaast geeft bijvoorbeeld ook het Sociaal Beleidskader input.

27 Aandachtspunten, reacties en vragen

28 Aan de slag met Socrative
Heb je een tablet of smartphone? Start dan de Socrative student app of download de app in de Appstore. Heb je een laptop met internettoegang? Open dan de website Heb je bovenstaande niet? Houd dan pen en papier bij de hand!


Download ppt "Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet!"

Verwante presentaties


Ads door Google