Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 4.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Nederlands Curriculum ? Samen bouwen aan een Nederlands curriculum voor de kinderopvang (okt 2005)
….een korte presentatie
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Programma Welkom en doelen bijeenkomst Het gebouw, korte toelichting traject Waar staan we voor? Waar gaan we voor? Samenvatting met vragen en reacties.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Samen met ouders aan het werk!
Educatief partnerschap en VVE
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Professioneel-kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
Sessie 2 Ouderbetrokkenheid en voorschools Bijeenkomst G33 Utrecht
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
School-als-organisatie en schoolcultuur
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters(?)
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Programma week 3 Onderwerp Voorbereiding Lezen Maken/ doen
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 2 Pascal van Schajik.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Pedagogische theorieën
WEEK 5 Pedagogische theorieën. Wat gaan we doen Presentatie van de opdracht rondom sensitieve responsiviteit. Power point hoofdstuk 4 kijken en luisteren.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Pascal van Schajik Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Melissa Redel Bernadette Groenewegen Ilham Yachou Najla Saddiki
Pedagogische theorieën bijeenkomst 1
KWARTAAL 2 JAAR 2 SLC. vandaag Programma kwartaal 4 Opdrachten Werkbezoeken eindgesprekken.
Voorwaarden scheppen voor opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Competentie gebieden Kerntaak 1.
WERKEN MET GROEPEN JONGE KINDEREN Bijeenkomst 4. VORIGE BIJEENKOMST: * Bespreken uitkomsten van de praktijkopdrachten in groepen van drie/ vier personen.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
KERNTAAK 1.1 NIVEAU 1 ABC ROBINETTE, DINOTRA, WENDY, RANOE EN CEONA.
Opdrachten en eindopdracht
Keuzeworkshop 3 “ouders betrekken bij taalbeleid, hoe doe je dat?” Robertjan de Wilde Docent/Trainer C-lion.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Transitiecommunicatie Dichterbij Belangrijk kenmerk: Onduidelijkheden en uitstel, veel vragen en onzekerheden. Uitdaging: Aansluiten bij de diverse doelgroepen.
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
Tekstcontact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
(basis)training voor praktijkbegeleiders 13 december 2015 Module rol van de beoordelaar.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Samenwerking leerling, school, ouders. Programma uurWelkom; terugkoppeling opbrengsten vorige ouderavond; presentatie over het cultuurprofiel.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
Creatief Ketengericht Ondernemen 18 oktober 2012.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Overtuigende tekst/betoog
Van zenden en terugzenden naar samenwerken ten behoeve van het kind
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Schrijven 2.7 en 2.8 Formuleren en stijl 3.1
Transcript van de presentatie:

Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 4

Programma week 3 OnderwerpVoorbereiding LezenMaken/ doen De thuissituatie -Inleiding het gezin als een systeem. Verschillen tussen opvoeden thuis en in de opvang. - Eigen en andere waarden. - Opdracht verduidelijken Ouderbetrokkenheid thuis: sleutel voor schoolsucces Over de invloed van ouders op het schoolsucces van hun kind en de rol van (voor)schoolse voorzieningen. (downloaden) Kinderopvang: Opvoeden in diversiteit. De dagelijkse praktijk in kindercentra. Door Fica Djohani en Judith Maas (via docent) Onderstreep wat je aanspreekt in de tekst. Schrijf in het kort jouw mening over diversiteit in opvoeden Opdracht 3: Opdracht over wederzijdse betrokkenheid; samen leven, samen doen, samen denken/beslissen en advies aan eigen organisatie

Ouderbetrokkenheid thuis Niet zozeer de participatie op school, maar de betrokkenheid thuis levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling en het leerproces van kinderen (Desforges en Abouchaar, 2003)

Ouderbetrokkenheid thuis Leidt tot meer zelfvertrouwen, meer positieve attitudes naar school, betere prestaties en een verdere ontwikkeling van sociale competenties Investeren in ouderbetrokkenheid thuis draagt dus bij aan het vergroten van de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen Om de ouderbetrokkenheid thuis te vergroten is het van belang om de verwachtingen en behoeftes van ouders in beeld te hebben/ krijgen!

Opvoedings- en onderwijsondersteunend gedrag van ouders (kenmerken) Steunen, sturen, stimuleren Verdiepende communicatie met kind Hoge (reële) verwachtingen Een rijke leef- en leeromgeving voor ‘informeel leren’

Hechting Veilig gehechte kinderen hebben zelfvertrouwen en dat vormt een basis voor de verdere ontwikkeling Het opvoedingsgedrag van ouders wordt met name beïnvloed door het welbevinden van de ouders en gezinsculturele en gezinsstructurele factoren Gezinsstructurele kenmerken: stress, armoede, werkloosheid, eenoudergezin, isolement Gezinsculturele kenmerken: cultuurparticipatie, taalbeheersing, leesgedrag, hobby’s, gezamenlijke activiteiten

Opvoedingsadviezen zijn dus heel belangrijk! (voorlichting, informatie etc.)

Verschillen tussen ouders diversiteit

Diversiteit  Het kunnen omgaan met diversiteit is een belangrijke professionele vaardigheid en houding 1.Belangrijk is dat de beroepskracht beseft zelf onderdeel te zijn van die diversiteit 2.Een ander belangrijk aspect is dat beeldvorming en stereotypering als valkuilen in het werken met diverse groeperingen worden onderkend.

Verschillen en overeenkomsten We zijn geneigd meer naar verschillen dan naar overeenkomsten te kijken Dat werkt beeldvorming, generalisatie en vooroordelen in de hand

Richtlijnen... Het besef dat de eigen opvattingen kunnen doorwerken in de beoordeling van andere opvoedingsideeën is een voorwaarde om open te kunnen staan voor de opvoedingsideeën van ouders

Verschillende programma’s om ouders thuis te begeleiden Voorbeeld: ‘Opstapje’ Wat vinden jullie van zo’n programma?

VVE Thuis

Ouderprogramma’s Er bestaan verschillende ouderprogramma’s... Info vanuit het project ‘beter presteren’ :

Opdracht 4 Draaiboek voor een contactavond met ouders Maak een draaiboek voor een contactavond met ouders op jouw praktijkplek waarbij jij de rol hebt van begeleider. Het doel van de contactavond is dat ouders thuis iets met hun kind gaan doen dat aansluit op wat de kinderen doen op jouw praktijkinstelling. A.Kies een thema (dat kan in het kader van een VVE programma maar kan ook een ‘eigen’ thema zijn). Maak je doel concreet (meetbaar). B.Kies een vorm (voorlichting, discussie, rollenspel, dialoog, creatief bezig zijn, etc.) Waarom kies je voor deze vorm? Op welke manier hou je rekening met de diversiteit in opvoeding ideeën? Onderbouw dat. C.Maak een programma D.Beschrijf de organisatie; werving, planning (wanneer), taakverdeling, inrichting lokaal e.d. E.Wat is jouw rol als begeleider van de avond en welke vaardigheden zijn hierbij nodig?

Opdracht 5 Betoog Schrijf een betoog over de verschillen in opvoedingsaanpak thuis en op de kinderdagopvanginstelling (welke zie jij) en hoe de organisatie zorg kan dragen voor (meer) afstemming. Wat is een betoog? Een betoog is een tekst waarin een bepaald standpunt wordt verdedigd met behulp van argumenten. Zo ben je als schrijver van het betoog in discussie met je lezer. Je gaat ervan uit dat de lezer het wellicht niet eens is met je standpunt en dat je hem met je betoog moet overtuigen.

Voorbeelden van een betoog: Een ingezonden brief Je schrijft een voorstel voor je collega’s over hoe de organisatie de kwaliteit binnen het werk kan verbeteren, met de bijbehorende voor- en nadelen van je voorstel en als conclusie dat jouw voorstel het meest wenselijk is. Zorg voor een duidelijke structuur in je betoog!

Afsluiting: Tot zover de 4 e bijeenkomst… tot volgende week! Voorbereiding op week 7 LezenMaken / Doen Opdracht 4: Draaiboek voor een contactavond met ouders Opdracht 5: Betoog schrijven over de verschillen in opvoedingsaanpak + het zorgdragen voor afstemming