De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5."— Transcript van de presentatie:

1

2 Methodisch handelen Week 6 les 5

3 Nakijken opdrachten.

4 Opdracht Elke manier van werken, elke keuze voor een bepaalde methode komt voor uit een visie Wat is een visie? Wat heeft de visie van een organisatie te maken met hoe je werk als pedagogisch werker? Noteer de visie van jouw BPV-plek, deze kun je vinden op de website. Op welke manier zie je die visie terug in het methodisch handelen van jouw leerbedrijf? Maak een poster op A4 formaat waarin de visie van de organisatie duidelijk naar voren komt.

5 Opvoeden en methodisch werken
Opvoeden wat is dat? Opvoeden is het proces waarin kinderen worden gevormd naar de normen en waarden van hun opvoeders.

6 Pedagogische uitgangspunten
Kinderopvang en onderwijs moeten bijdragen aan een goede ontwikkeling van het kind, in een veilige en gezonde omgeving. Om die reden zijn er pedagogische uitgangspunten; Veiligheid bieden; Uitdaging bieden om de persoonlijke ontwikkeling te simuleren; Sociale competenties stimuleren; Normen en waarden overdragen;

7 Problemen in de opvoeding
Als pedagogisch werker deel je de opvoeding van kinderen met de ouders en met collega’s. Je sluit zo veel mogelijk aan bij de wensen en behoeften van ouders. Ook sluit je aan bij het pedagogisch beleid van de school of organisatie. Als er echter iemand een probleem ervaart, dan is een interventie een instrument om dat probleem mee op te lossen. Interventie: een methode of techniek die je gebruikt om een bepaald probleem aan te pakken. Zijn er geen problemen in de opvoeding is het geen noodzaak om een interventie te plegen.

8 Interventie Een interventie heeft een bepaalde, beschreven methodiek: ‘als dit probleem zich voordoet, dan nemen we deze stappen’.

9 Visie op methodisch werken in het pedagogisch werk
De manier van werken in het pedagogisch werkveld is tijdsgebonden. Zo ‘hoorden’ moeders in vroeger tijden thuis te zijn om hun kinderen te verzorgen en op te voeden. Moeders die werken voor hun eigen carrière werden gezien als egoïstisch. Kinderen met gedragsproblemen werden als lastposten bestempeld en moesten daarom met de harde hand worden aangepakt. Door het veranderen van de samenleving verandert ook de kijk op begeleiding en behandeling.

10 Verleden versus heden Vroeger was werken in de kinderopvang van kinderen na schooltijd nogal vrijblijvend. Er waren geen plannen er was geen pedagogisch beleidsplan. Tegenwoordig zijn deze plannen een vereiste. Het werken in de opvang vraagt visie, kwaliteit en professionaliteit. Door methodisch te werken met een pedagogische begeleidingstrajecten is het makkelijker geworden om verantwoording af te leggen.

11 Visie Visie wat was dat ook alweer? Visie wordt beïnvloed door:
Cultuur; geheel in opvattingen, overtuigingen, gewoonten, waarden en normen. Wetenschappelijke ontwikkelingen Demografische gegevens; gegevens over samenstelling van de bevolking. Politieke en economische krachten: deze hebben invloed op wetgeving en beschikbare hoeveelheid geld.

12 Een methode geeft richting
De keuze voor een bepaalde methode komt voor uit een visie. Een methode is vast, wel doordachte manier van handelen om een bepaald doel te bereiken. Methodische benaderingswijzen; Methodieken die specifiek gericht zijn op ontwikkelingsaspecten;

13 Nanny Jo Frost Zoek eens op internet welke methode Nanny Jo Frost inzet om gezinnen te helpen bij het opvoeden van kinderen.

14 Opdracht Zoek 3 methodes voor de kinderopvang op het internet en beschrijf kort wat deze inhoud. Is het een benaderingswijze? Of is het een methode gericht op ontwikkelingsaspecten. 10 minuten daarna bespreken!

15 Huiswerk Boek blz. 48 Maken verwerkingsopdrachten (worden uitgedeeld)

16 Opdracht Je vergelijkt de cirkel van het stappenplan (boek blz. 48)
met de stappen hieronder Benoem de verschillen en overeenkomsten. Het methodisch stappenplan van de opleiding. Beginsituatie vaststellen; Probleem vaststellen en vertalen naar hulpvraag Doelen formuleren (SMART) Plan van aanpak maken; Plan uitvoeren Evalueren en bijstellen.

17 Na het vergelijken van het stappenplan uit het boek met het format van school. Ga je nu de verschillende formats op its’s met elkaar vergelijken. Wat zijn verschillen en wat zijn overeenkomsten?

18

19 Opdracht Blz. 45 wb Bespreken opdracht


Download ppt "Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5."

Verwante presentaties


Ads door Google