De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wegen van waarden en randvoorwaarden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wegen van waarden en randvoorwaarden"— Transcript van de presentatie:

1 Wegen van waarden en randvoorwaarden
Schakeldag 29 juni 2017 Marte Kappert en Saskia van Grinsven

2 Programma Welkom Meerwaarde van DemoCreatie
Wegen van waarden en voorwaarden Samen oefenen Verder met DemoCreatie

3 Routekaart Basis voor de Inspiratiegids vormen vier momenten in een (plan)proces, waarop je nieuwe interactie zoekt of hebt met partijen. Kies uit een van de vier momenten. We hebben een idee! Je ervaart een probleem, hebt een idee, werkt aan een visie Constateer je als bewoner of ondernemer een knelpunt, dat een oplossing vraagt? Zie je kansen voor de ontwikkeling van een gebied of gebouw? Werk je als overheid aan een omgevingsvisie? In alle gevallen geldt dat de samenwerking zich richt op een gewenste eindbestemming. En op het vertrekpunt: de waarden waar ieder op aangesproken wil worden. We maken een concreet plan. Je werkt aan een plan of programma, hebt een belang, wil je inbreng leveren De participatie op dit deel van de route richt zich op de vraag wie de handen ineen willen, of zouden moeten slaan. En wat de gemeenschappelijke belangen zijn achter uiteenlopende standpunten. Ook communicatie komt om de hoek kijken: hoe maken we zichtbaar wat we (gaan) doen en nodigen we uit om aan te haken? We realiseren ons plan. Je doet mee in de uitvoering, wil iets voor elkaar krijgen, wil een rol spelen in beheer en onderhoud Het gaat om het uitvoeren van concrete projecten, die zichtbaar zijn in de omgeving. Er wordt bijvoorbeeld een brug gebouwd, of een landschap wordt anders ingericht. Het samenspel richt zich op een duidelijke taakverdeling. Waarbij glashelder is hoe besluiten worden genomen en wie de knopen doorhakt. Bereiken we ons doel? Samenwerkingspartners waarderen met elkaar de route die zij afleggen. Tussentijds en aan het eind van de rit. Om bij te kunnen sturen. En om de maatschappelijke betekenis te bespreken van het project: hebben we voor elkaar gekregen wat we wilden?

4 Participatiekompas Wat wil je bereiken? Waarom wil je samenwerken?
Met wie wil je aan tafel? Wanneer wil je samenwerken? Hoe ga je samenwerken? Hoe weeg je de samenwerking?

5 Kompas | Hoe weeg je de samenwerking?
Via participatie organiseer je het democratische proces. Welke afspraken maak je over het verzamelen van alle afwegingen? Hoe weeg je alle inbreng? Hoe organiseer en toets je het democratische proces?

6

7 Wat willen we bereiken? Perspectief | initiatiefnemers
In gesprek over ambities en waarden

8 Wat kunnen we realiseren?
Perspectief | ambtenaren In gesprek over randvoorwaarden en realiseerbaarheid

9 Wegen waarden en voorwaarden
Perspectief | initiatiefnemers en ambtenaren In gesprek over verbinden van waarden en randvoorwaarden om te komen tot een voorstel tot besluit voor de gemeenteraad

10 Toetsen democratisch proces
Perspectief | raadsleden Knopen doorhakken | Kunnen we het besluit nemen? Ja, mits… En een toets op het verloop van het proces.

11 Oefening | Maak het mogelijk!

12 Oefening | Maak het mogelijk!
Stap 1 Wat is jouw persoonlijke oplossing? Bedenk voor jezelf | Op welke manier kun je de waarden en de randvoorwaarden uit het voorbeeld met elkaar verbinden? Stap 2 In gesprek met elkaar Kunnen jullie tot een besluit komen, waarin rekening gehouden wordt met de waarden en randvoorwaarden? Stap 3 | Wat levert het spel op?

13 STRESSTEST | Beer op de weg!
In een nabijgelegen wijk heeft een stelletje vandalen een speelplek onder handen genomen. Wat heeft dit voor gevolgen in het wegen van waarden en randvoorwaarden? Is een hek erom heen en een beheerder in de wijk met sleutel een optie of juist niet gezien de waarden van de initiatiefnemers?

14 Conclusies Inzicht en versterkt begrip in elkaars positie en rol
Oog voor realiteit en haalbaarheid Meer rekening houden met maatschappelijke waarden Houvast om je uit te spreken over het verloop van het democratische proces Dieper besef en bewustzijn van de verschillende belangen van verschillende spelers Versterkt gevoel van de mogelijkheden om ruimte te creëren in regels. Inspiratie en concrete ideeën om gedragen besluiten te nemen in een prettige samenwerking.

15 Aan de slag met DemoCreatie
Als een spel op maat Een spraakmakende sessie van een dag of dagdeel Als onderdeel van een uitgebreider traject, waarin je op zoek bent naar nieuw samenspel Met inwoners en/of in samenwerking met maatschappelijke partijen Als een training democratische vernieuwing voor raadsleden of andere geïnteresseerden

16 Marte Kappert Saskia van Grinsven
Marte Kappert Saskia van Grinsven


Download ppt "Wegen van waarden en randvoorwaarden"

Verwante presentaties


Ads door Google