Workshop clientperspectief gemeenten 29 oktober 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Implementatie van de UNCO-MOB
Gezondheid, versterkt in eigen hand
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Project Wot nieuwland.
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Praktijkwerkplaats Poort Verbinding vrijwilliger en professional / Samenwerking formele en informele zorg Henriëtte Nauta (VMCA) en Marjan van Doorn.
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
Maatschappelijk Aanbesteden
Leer- werkplaats MPG aanpak
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
WINTERCONFERENTIE Zorg voor Zuid in voorbereiding.
Wat is een communicatieplan?
Participatie en een Klantenraad
Janneke Barelds, MSc Universiteit van Tilburg/Tranzo
Inge van den Borne projectleider 15 december 2011
Steeds Vaardiger: Marketing&Communicatie VWC conferentie 7 oktober 2008.
1 1 ZO ZEIST Bouwen aan Brieven november Doelen Programma Dienstverlening aansluiten wensen en behoeften klant voldoen aan wettelijke eisen denken.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Sociale teams wat werkt (en in welke situatie)?
Transitie langdurige zorg
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Beleidsinformatie Jeugd
Maatschappelijke kosten-baten analyse
Aansluiting participatiewet op de jeugdwet en de Wmo (in wijkteams)
Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning Denktank 12 februari 2014.
Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo augustus 2015.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 7 Stakeholderanalyse, wenselijkheid en haalbaarheid en vooruitblik elevatorpitch.
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
Werkgroep integrale bekostiging Jeugd Inrichting sturing en bekostiging Werkgroepinzichten vertalen naar de praktijk.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Bestuurlijke aanbesteding Beschermd wonen en 24-uursopvang Fysieke overlegtafel 9 juni 2016.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
Wijkplannen: het samenspel in de wijk. Historie September 2014: eerste besluit vorm en inhoud wijkplannen Maart 2015: eerste concept in college Mei 2015:
Campagne en coalitievorming Contact met politieke partijen 30 januari 2014.
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Adviesraad Sociaal Domein
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Sturen op ambitie in het sociaal domein
Effecten meten met de effectenarena
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
IMPLEMENTATIE KWALITEITSKADER
Adviesraad Sociaal Domein
Cliëntenraad Sociaal Domein
Stand van zaken 25 Oktober 2013
Cliënttevredenheid Harmonisatie metingen cliënttevredenheid in het jeugdstelsel Sessie 2 - d.d. 4 mei 2017.
Bijeenkomst in Gastel 28 mei Bijeenkomst in Gastel 28 mei 2018.
Wmo beleid in de Drechtsteden
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Adviesraad Sociaal Domein Eersel 15 januari 2019
Monitoring Vooral om van te leren.
Visie (lange termijn) Beleid Bewoners
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Workshop clientperspectief gemeenten 29 oktober 2015

Agenda 1. Voorstellen 2. Casus Amaryllis 3. Cliëntervaringen vanuit perspectief gemeenten 4. Discussie en uitwisselen ervaringen

Monitoring- en meetinstrumenten Monitoren Leefbaarometer Veiligheidsmonitor Decentralisatiemonitor Impactmonitor Decentralisatie Toezichtkaart onderwijsinspectie Wmo-monitor (CAK) Wmo-monitor (CMO Groningen) SGBO Benchmark Wmo Leefbaarheidsmonitor Stapelingsmonitor GGD-gezondheidsmonitor Jeugdmonitor Benchmark armoede en schulden - Stimulansz Benchmark armoedebeleid Benchmark burgeroordelen Benchmark maatschappelijk rendement - Stimulansz Benchmark werk en inkomen - DIVOSA/Stimulansz/SGBO Kwetsbare ouderen in tel - Verweij-Jonker instituut Participatiemonitor - NIVEL Monitor huiselijk geweld - Movisie, NJi Vektis WMO Evaluatie - SCP Wijkscan - ROSsen Meetinstrumenten Zelfredzaamheidsmatrix Participatieladder Effectenster IPA Zelfstandigheidsmatrix van Axxicom Applicatie 1gezin1plan Medical Outcomes Study Short-Form general Health Form TraZAG Mijn Verbetermeter Tilburg Frailty Indicator Verwijsindex Kwaliteitshuis (overkoepelend project) Instrumenten Jeugdzorg, Zorg en Benchmark GGZ

Wat kun je meten binnen sociale domein? o Structuur: informatie over structuur (input) gaat over middelen die in het proces worden gebruikt. Het gaat hier over hoeveel (fysieke) input wordt gebruikt voor het leveren van een product of dienst of kenmerken van een organisatie. Voorbeelden hiervan zijn: aantal personeel, omzet, of het hebben van een rolstoelingang bij een buurthuis; o Proces (throughput): informatie over het proces gaat over activiteiten/interne werkprocessen, die in de organisatie van de aanbieder worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld over het naleven van een specifieke richtlijn, of het toepassen van effectmetingen of het periodiek beschikbaar stellen van specifieke informatie aan de gemeente; o Output: deze informatie gaat over eenheden van productie of diensten. Het gaat dan veelal om het aantal (begrote of gerealiseerde) producten of diensten. Output kan bijvoorbeeld als volgt worden geformuleerd: het volume van behandelde cliënte, of het percentage van de jeugdigen waarbij een interventie is gepleegd. In een buurthuis kunnen voldoende (tevreden) bezoekers komen, de vraag is echter of dit ook leidt tot meer participatie in een wijk. o (Maatschappelijk) effect: onder effect verstaan we het uiteindelijke resultaat/effect van de dienstverlening. Het kan hierbij zowel gaan om het effect op cliëntniveau als om het effect op de maatschappij.

Doel onderzoek Bepalen in hoeverre de huidige werkwijze en dienstverlening van de wijkteams van Amaryllis goed aansluit bij de behoeften en wensen van de cliënten. De resultaten van het onderzoek dienen als input voor de verbetercyclus die Zorgbelang met Amaryllis zal opzetten, om zo de dienstverlening zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij aan de wensen van de doelgroep. Het onderzoek dient tevens als verantwoording naar de gemeente Leeuwarden.

Wat gaat er met de uitkomsten gebeuren? -Komt niet in de la te liggen -Uitkomsten worden teruggekoppeld op niveau wijkteam -Uitkomsten worden teruggekoppeld aan bewoners -Er vinden verdiepende sessies plaats met bewoners -Doorlopend leren van bewoners -Onderzoek maakt onderdeel uit van verbetercyclus. -Komende jaren wordt er naar trends gekeken

Doelgroep onderzoek Inwoners van de gemeente Leeuwarden die zelfstandig wonen en op momenten in hun leven op één of meerdere leefgebieden een vraag om ondersteuning hebben en daarvoor minstens één keer contact hebben gehad met Amaryllis. Kortdurend (eenmalige vraag) Langdurend / blijvend (dossier, vaker dan 3 keer contact met SW-er)

Methode van onderzoek Vragenlijsten die face-to-face (tijdens activiteiten), schriftelijk, online, telefonisch of met behulp van familie/vrienden wordt ingevuld. N.a.v. uitkomsten vragenlijsten groepsgesprekken met cliëntgroepen en sociaal werkers.

Vragenlijst De invulduur van de vragenlijst voor langdurende trajecten is ongeveer 5-10 minuten, voor kortdurende traject 2-5 minuten. De vragenlijst is afgestemd met sociaal werkers De vragenlijst is getest onder een groep cliënten Aan het eind van de vragenlijst wordt de respondent gevraagd of ze deel willen nemen aan het e-panel en aan de focusgroepen. De vragenlijst heeft als uitgangspunt om de ervaringen met de dienstverlening van Amaryllis te meten, daarbij zijn de kernpunten van de dienstverlening van Amaryllis zoveel mogelijk in meegenomen.

Dataverzameling Uitgangspunt: MAATWERK VOOR ELKE BEWONER. Tijdens groepsactiviteiten in september (inzet interviewers Zorgbelang/ZorgfocuZ) Steekproef uit cliëntenbestand (+ reservebestand) o Uitdelen door sociaal werkers bij bezoek aan cliënt o Per post (met antwoordenveloppe en herinnering) o Per (met link naar online vragenlijst) Eventueel herinnering door telefonisch nabellen. Vragenlijst kan op dat moment ook telefonisch ingevuld worden.

Verwachtingen TL en SW Goed samenspel tussen en medewerking TL en SW van cruciaal belang om van project succes te maken. Concreet: TL communiceert verwachtingen aan SW Steekproefbestanden doornemen 1) of bewoner komende periode in staat is deel te nemen en 2) beste manier van benaderen (SW). Warme overdracht door SW aan bewoners

Clientenervaringen vanuit gemeentelijk perspectief

Overtuiging is dat zorg beter kan. Daarvoor is inzicht in ervaringen en meningen van relevante stakeholders (cliënten, medewerkers, mantelzorgers, bewoners etc.) essentieel.  Zij zijn het bij wie de gewenste resultaten gerealiseerd moeten worden of die van doorslaggevend belang zijn om resultaten te boeken! Daarom een gerichte aanpak nodig inzicht in ervaringen en meningen van deze stakeholders te verkrijgen. Visie

Strategische uitgangspunten & beleidsprioriteiten sociale domein: Wmo, Jeugdwet, Participatiewet….. Vertaling / concretisering Wat bij stakeholders realiseren (houding, gedrag, beoordeling etc.) Focus, KPI’s definiëren Integrale afstemming op elkaar (zowel inhoudelijk als procesmatig) Etc. Cliënten Mantelzorgers Bewoners Medewerkers Strategie Tactiek Monitoring Etc. College Wijkteams Thuiszorg Hulp bij huishouden Rekenkamer Jeugdzorg IGZ / IJZ Andere gemeenten Raad Gemeente Fictivio  Informatie komt van stakeholders (o.a. cliënten) van diverse instellingen.  Instellingen mogelijk ook weer te maken met 1) andere gemeenten die van alles willen weten en/of 2) verplichtingen van andere instanties.  Cliënten mogelijk te maken met meerdere zorgvormen waar gemeente verantwoordelijk voor is.  Planmatig aanpakken van het verkrijgen van informatie.

1.Wat zijn relevante beleidskaders binnen het sociaal domein? 2.Welke doelen heeft de gemeente Noordenveld op dit gebied? 3.Wat zouden we moeten weten om voortgang te peilen (need to knows)? 4.Van wie moeten we wat weten (stakeholderanalyse)? 5.Welke verantwoordingsinformatie is nodig? zowel intern (bijvoorbeeld raad, college) als extern? 6.Uitvoering: hoe ga je dat te weten komen?  Afstemming met partners: wie vraagt wat aan wie?  Wat onderzoekt de gemeente zelf?  Wat doen de instellingen zelf (al)?  Wat zijn best practises?  Welke methoden van onderzoek passen we toe?  Etc.. 7.Planning: Hoe vaak en wanneer brengen we wat in beeld? Bouwstenen van het onderzoeksplan

Discussievragen? Relevantie cliëntperspectief Hoe relevant is volgens u het perspectief van cliënten voor (het beleid van) gemeenten? Wat zijn elementaire zaken die een gemeente zou moeten weten? Organisatie in beeld brengen clientperspectief Wordt clientperspectief thans voldoende of te veel in beeld gebracht? Hoe brengen gemeenten en de (zorg)instellingen waarmee de gemeente een relatie clientperspectieven in beeld? Wat zijn ervaringen van u met het in beeld brengen van het clientperspectief? Wat zijn goede / minder goed voorbeelden? Wat moet de gemeente zelf onderzoeken, laten onderzoeken of vragen aan gecontracteerde zorgaanbieders?