Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Advertisements

“The Future depends on what we do in the present!”
Naar een krachtige samenwerking tussen ouders en school
Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Intervisie: sterkte-zwakte analyse
Autonomie in de derde graad
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
KENMERKEN VAN EEN STERK ICT-BELEID Jan Saveyn 5 maart 2007.
Mediaopvoeding.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Health literacy =wicked problem Wat is een wicked problem? Een probleem met economische, sociaal maatschappelijke, juridische en technologische aspecten.
SAMENWERKING FOCUS - FONTYS
Sociale media op school
Voortgangstoets. Doelstellingen Kennismaken met de voortgangstoets De voortgangstoets (algemeen) De voortgangstoets (algemeen) De voortgangstoets bij.
Studietaak De studietaak staat centraal
Bij ons leer je de wereld kennen ICT&Onderwijs Programma universiteit Leiden Portfolio van projecten en activiteiten die optimaal bijdragen aan het behalen.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Relatiedag 2008 Het nieuwe Kennisnet Frans Schouwenburg en Magda Bruin 23 januari 2008.
Sociale vaardigheden in het basisonderwijs Werkgroep onderwijs.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Leerarrangement 4 Thema Socialisatie.
Autonomie in de derde graad
Een theoretische verkenning
Voortgangsgesprek fase 1
Professional in Beeld Leerwerkgemeenschap Minkema College
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Myriam Lieskamp is beleidsmedewerker bij.
Kwesties rond ict verbonden
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
ICT in het onderwijs 1. Hoe past het thema van de vernieuwing in een breder kader van onderwijsontwikkelingen? 2. Welke maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
“Help mij het zelf te doen”
 Website Sint Liborius vormgeven en vullen  Pagina beheren  Foto’s plaatsen Website over mediawijsheid op Sint Liborius  Theorie mediawijsheid  Leerlijn.
Eerstejaarsproblemen
WAT IK VAN JULLIE VRAAG… 10 minuten aandacht Als een stakeholder: Ja of Nee? Als een ‘critical friend’ Evaluatie achteraf invullen WAT je krijgt Inspiratie.
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
MEDIAOPVOEDING. 1. EEN NIEUW LEERPLAN zie blz. 5 Mediamaatschappij Beleidsdiscours rond mediawijsheid/ geletterdheid/digitale kloof Mediageneratie van.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding. Periode 2 Les 1: Faalangst Doelen:doe de test en check of jij misschien last hebt van faalangst.
De rode draad in opleiden binnen AAOS
TRENDS 2014 Hafida
3 * C C ompetenties in de C urricula van de C AH.
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
‘The only man who is educated is the man who has learned how to learn; the man who has learned how to adapt and change; the man who has realized that no.
 DECLARATION ON CHRISTIAN EDUCATION GRAVISSIMUM EDUCATIONIS PROCLAIMED BY HIS HOLINESS POPE PAUL VI ON OCTOBER 28, 1965.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Rollen binnen het werkplekleren
Centraal inwerkprogramma docenten HAN
Coaching in regioleren
Studieloopbaanbegeleiding
In het mbo Marga Douma-Alta 2 november 2016
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
Onderwijs Ondersteunend Personeel
Docentvaardigheden ICT Mediawijsheid
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Activernde didactiek & passende werkvormen
Les 3 groepsdynamica en klassenmanagement
40 jaar Bestuurskunde in Twente Grenzeloos Bestuur
Basistekst : Talentontwikkeling
Hoofdstuk 1 Jij als praktijkopleider
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Ontwikkelingen zichtbaar
Transcript van de presentatie:

Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor: pedagogische relatie tussen docent & student Be my critical friend: Schriftelijk feedback: met behulp van de uitgedeelde kijkwijzer

Veranderende wereld verandert het onderwijs Beroepstaken van de docent, Kwalificerend Socialiserend Persoonlijke vorming (subjectificatie) Meer dan voorheen wordt flexibiliteit verwacht en geven mensen zelf invulling aan hun leven. 21st century skills helpen bij diepgaand leren én persoonlijke ontwikkeling van de student. Dit vraagt om een andere beroepsidentiteit van de docent. Enerzijds overdragen van cognitieve kennis/vaardigheden en de kwalificatie daarvan, anderzijds de taak tot de vorming van een beroepsindentitiet van de student. Hiervoor is socialisering en identiteitsvorming nodig binnen de opleiding Afbeelding: Darling-Hammond, L., Herman, J., Pellegrino, J. et al. (2013) Criteria for High-Quality Assessment, Stanford Center for Oppertunity Policy in Education. Satnford. Cassel & Kolstad (1999): Creativity in Action (1990)

pleidooi Opleiden tot “Competente rebellen” Appél op pedagogische opdracht (Bussemaker, 2014) Pedagogische bekwame docent voor persoonlijk contact met de student (luken, 2008; Whitby, 2007) Voor subjectificatie is de docent: Bewogen, betrokken en nieuwsgierig (Boekhoud, 2011; Hattie, 2012; Klater, 2014;) De school of universiteit is een oefenplaats naar volwassenheid. Geëmancipeerde burgers die verantwoordelijkheid nemen. Dat is subjectificatie, een taak van de docent. (Biesta, 2015) Bussemaker zegt: docenten hebben de opdracht als docent om studenten tot competente rebllen te maken. Dat is een appél op de pedagogische de opracht van de docent Biesta schrijft dat naast kwalificeren ook de socialiserende taak en subjectvorming (persoonsvorming) tot de taken van de docent horen. Ook op universiteiten (en hogescholen). Boekhoud, Hattie en Klater zien de grote winst van bewogen, betrokken en nieuwsgierige docenten. De betrokken docent is de grootste inspiratieborn voor de student. Dit leidt mede tot minder uitval. Hattie toont aan op basis van meta-analyse van 229 onderzoeken dat het leereffect van een empathische, warme, geïnteresseerde docent hoog is.

Waarom aandacht voor pedagogiek? Aanleiding: nieuwe landelijke generieke competenties: 21st century skills incognito! Urgent need: competente docenten die bekwaam 21st century skills laten ontwikkelen: Betekent: pedagogisch bekwame voor socialisatie en subjectvorming! Persoonlijk contact = pedagogische relatie tussen docent en student.

BKM kiest bouwt aan eigentijds onderwijs Al zichtbaarheid in het curriculum: Kritisch denken, Internationaal denken Trainingen in persoonlijke vaardigheden Stimuleren van probleemoplossend vermogen Ict & informatiegeletterdheid In het nieuwe landeljke opleidingsprofiel zijn de 21st century skills verwoord in generieke competenties voor BKM. In het eigen opleidingsprofiel zijn deze competenties aangemerkt als punt van aandacht voor ons nieuwe curriculum. Deze competenties zijn aan te leren binnen een verscheidenheid aan modules door alle leerjaren heen. Daarom heeft elke docent hiermee te maken.

Bekwame docenten nodig om ons eigentijds curriculum te kunnen onderwijzen Alle docenten onderwijzen een stukje van deze vaardigheden. Daarom moeten álle docenten ook aandacht hebben voor een pedagogiek die dat ondersteunt. Hebben met de student

Vakbekwaam als docent: Persoonlijk contact met de student: “pedagogische relatie” Schept leeromgeving die persoonlijke ontwikkeling mogelijk maakt - Belang voor de student: Meer zelfsturend vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel Meer studiesucces Betere voorbereiding op de arbeidsmarkt (overleven) Studenten ontwikkelen meer zelfsturend vermogen onderzocht Luken (2008). We kunnen als docenten hier een bijdrage aanleveren Het zelfsturend vermogen, draagt bij aan een hoger studiesucces De persoonlijke relatie levert een hoger studierendement (Hattie, 2012) Alles bij elkaar levert dit een betere aansluiting op de arbeidsmarkt in de kennismaatschappij.

Pedagogiek is toch voor kinderen? Ja, en niet alleen voor hen: één aspect daaruit is voor het (hoger) beroepsonderwijs van belang: Persoonlijk contact tussen docent en student Want: een voor het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden is persoonlijk contact een voorwaarde.

Persoonlijk contact vergroot het leereffect Uit meta-analyse van 299 onderzoeken blijkt: persoonlijk contact een hoog leereffect heeft.

Dat betekent: werken aan een veranderende taak van de docent Beslissing 1: beleid op pedagogische professionaleit van de docent Voor: coaching in een veilige leeromgeving In samenspraak richting kunnen geven aan de student als vakman en mens.

Beslissing 2: organiseren van pedagogische overleg Werken aan een opleidingscultuur waarin het kennen van de student als krachtig middel voor studiesucces wordt gezien. Pedagogisch overleg levert op: Bewust wording pedagogische overwegingen Ontwikkelen van een gezamenlijke taal Vergroting pedagogisch vakmanschap Opbouw pedagogische relatie met student

Wat wil je leren als je straks dit moet kunnen? Beslissing drie: student actief betrekken bij het bereiken van leerdoelen Aanmoedigen van pedagogisch experiment in de klas. Wat wil je leren als je straks dit moet kunnen? Welke bijdrage ga je zelf leveren aan de docent en de groep om dat te bereiken? Wat is de bijdrage als klas als geheel aan jouw doel? Welke beoordeling wil je aan het eind verdiend hebben?

Aandacht voor een pedagogische relatie met de student Vraagt om: 1) Scholingsbeleid op pedagogiek 2) Samenwerkende en ervaring delende docent 3) Durf en ruimte om te experimenteren in de les. Ben je overtuigd?