De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017."— Transcript van de presentatie:

1

2 Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017

3 Hoe geven wij ons onderwijs een nieuwe kleur?

4 Programma 19.30 Presentatie Mick Geurts (schoolleider)
Presentatie en werkvorm o.l.v Rein van Dijk (VOO) 20.45 Terugkoppeling 21.15 Peter Breur (College van Bestuur Dr. Schaepmanstichting) 21.25 Afsluiting 21.30 Napraten 22.00 Eind

5 Vraag: Hoe kunnen wij er voor zorgen dat alle kinderen die onze school bezoeken zo optimaal mogelijk leren?

6

7 WAAROM? Waarom stellen we deze vraag?
De opdracht van elke school is: De leerlingen die de school bezoeken voorbereiden op de samenleving. Maar …………………. Hoe ziet die samenleving eruit? Waarop moeten we de leerlingen voorbereiden?

8

9

10

11

12

13 Veranderingen Snelle technologische ontwikkelingen  Digitalisering.
Globalisering. De wereld wordt groter/kleiner. Ontwikkeling van kenniseconomie.  Transformatie van industriële samenleving naar een digitale samenleving.  Het gaat SNEL.

14 Rol onderwijs? Als de opdracht van het onderwijs is om kinderen voor te bereiden op de samenleving waar ze straks zelfstandig deel van uit gaan maken, dan zullen we dus wat moeten doen!

15

16 Onze DROMEN reiken ver. We willen gelukkige kinderen ‘afleveren’, die zelfbewust zijn, zicht hebben op hun eigen talenten en plezier beleven om hier gebruik van te maken. We willen kinderen die een positieve bijdrage leveren aan een wereld die duurzamer, vrediger, gelukkiger en gezonder is.

17 Hoe willen we dat doen op De Borgh?  ACTIE
Brede ontwikkeling Kind in zijn of haar kracht  zelfsturend en zelfbewust, persoonlijk leiderschap Integratie van kennis en vaardigheden Vormen van een IKC: intensievere samenwerking met Voorschool en Peuteropvang en BSO

18 Onze school is een oefenplek

19 Brede ontwikkeling Kwalificatie:
Onderwijs in kernvakken. Kinderen kennis en vaardigheden bijbrengen. Socialisatie: Leren samenleven en samenwerken. Mens is een sociaal wezen. We leren van en met elkaar Persoonlijke ontwikkeling: Waar ben ik goed in? Talenten. Wat wil ik? Wat kan ik betekenen?

20 Kind in zijn/haar kracht
Zelfbewust Zelfsturend Zelf verantwoordelijk Autonoom Eigenaarschap Gemotiveerd Nieuwsgierig En…….ACTIEF

21 Integratie van kennis en vaardigheden
Kernconcept Basisvaardig-heden (werken vanuit doelen) De digitale wereld Cultuur en Sport Denk en doe-vaardigheden Informatie ≠ Kennis Geen losse onderdelen maar in samenhang.  betekenis  beter onthouden Actief Cruciale rol van leerkracht:  Instructie  Begeleider en coach

22 IKC De Borgh Doorlopende ontwikkelingslijnen
Dezelfde vertrouwde omgeving Dezelfde pedagogische aanpak Korte communicatielijnen

23 Wat willen we gaan doen? Gepersonaliseerd leren
Leerlingen werken op eigen wijze en eigen tempo aan leerdoelen. Dankzij digitale hulpmiddelen is dit mogelijk. (o.a. Snappet) Leerkracht houdt de ontwikkeling in de gaten. Leerdoelen worden deels door overheid en school opgesteld, maar ook door de leerling zelf.  Dit heeft consequenties voor de indeling van de leerlingen in groepen. Nu gebaseerd op leeftijd en gemiddelden.  Andere groepering en organisatievorm.

24 Leerlingen nemen de regie in hun eigen leerproces
Zelf verantwoordelijk voor eigen keuzes  persoonlijk leiderschap Ruimte voor ontdekken en ontwikkelen van talenten en interesses. Werken vanuit hun eigen nieuwsgierigheid (of… opgewekt door…) Zijn daardoor meer gemotiveerd. Leerlingen leren leren. Leerlingen ervaren wat ze kunnen en doen succeservaringen op. Leerlingen tonen doorzettingsvermogen, want leren is soms ook saai, moeilijk, herhalend. Leerlingen leren ook om met teleurstelling en ‘fouten’ om te gaan. Leerlingen werken vanuit een ‘growth mindset’.

25

26 Leerlingen werken samen
Leren zichzelf kennen door de ervaring met de ander. Leren compromissen te sluiten. Leren om gebruik te maken van elkaars talenten. Leren sociale vaardigheden. Leren leiderschap.

27

28 Wat zien we in de school? Kinderen die alleen of in groepjes aan het werk zijn in een rijke leeromgeving. Ze hebben samen plezier. Ze zijn betrokken bij hun opdrachten. Ze zijn actief. Ze nemen verantwoording voor hun eigen acties. Ze hebben oog voor elkaar. Ze hebben oog voor de wereld, nabij en veraf. Andere inrichting van het schoolgebouw. Inrichten van pleinen met een specifieke functie.

29 Rol van leerkracht Begeleider. Instructeur.
Kijkt naar wat een kind al wel kan en stemt daar de begeleiding op af Voert leergesprekken met leerling. (Die ook confronterend kunnen zijn.) Stelt de kaders en biedt structuur. Weet wat de leerdoelen en ontwikkelingslijnen zijn. Viert de successen. Zorgt voor: Richting - Ruimte - Ruggesteun

30 Rol van ouders Betrokkenheid. Educatief partnerschap.
Input in ontwikkeling. Open en wederzijdse communicatie.

31 Denk met ons mee


Download ppt "Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017."

Verwante presentaties


Ads door Google