Het Nieuwe Werken HNW en de zorgplicht van de werkgever voor veilig en gezond werk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Advertisements

van verdragsbepalingen
Model RI&E Sociale Werkvoorziening
CNV Vakcentrale Wet Werken Naar Vermogen Gevolgen voor de jonggehandicapten Leon Meijer Hoofd Beleid en Communicatie CNV vakcentrale 7 november 2011.
“MVO meting in de zorg” Milieu Platform Zorgsector Symposium
Careport Een nieuw zorg en gezondheidsconcept.
Wat betekent de FLEX BV voor u ? 4 oktober 2012 Mr (H.) Erik Linssen Mr Astrid C.M. Fokkema-Schute Heemraadssingel CD Rotterdam.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Duurzaamheid Bert van de Merwe.
DeNieuweArbeidsrelatie “World is changing” Leon Vincken MKB-Arbeidsvoorwaarden 1 juni 2011.
Aanbesteding of Subsidie
Arbeidsrisico’s in de zorg
Onbedoeld onduidelijk
VPT-themadag 7 maart 2011 ‘Veiligheid boven alles!’
OR-platform 15 november.
Arbeidsomstandigheden Deel 1
Paul ter Wal Trends in Vitaliteit & €
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
De OR en de Arbocatalogus
Werken op afstand Onderzoek in Vlaanderen Michel Walrave (UA, 2004) Catherine Misonne.
8.2 en 8.3: solidariteit en arbeid Intro HC Opdracht HW + nakijken.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
MVO: ethiek en internationaal ondernemen
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
Implementatie arbocatalogi bij de EMCO-groep Probleem of uitdaging?
Arbowet 2007 Jan Laemers Directeur Bouw Arbeidsinspectie
Sociale innovatie Theo Vervoort, Coöperatie Cehave Landbouwbelang Arnhem, 28 augustus 2008.
Participatiewet.
Publieke Zaak SLIMMER WERKEN. Publieke Zaak WELKOM –De dagindeling –Korte presentaties van VWS, BMC en een praktisch verhaal –11.30 uur 1 ste Workshopronde.
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
De rol van de OR bij incidenten en onderzoek
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
Sociale Veiligheid in het MBO
ARB(eids)O(mstandigheden
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Arbeidsomstandigheden Deel 2
DE VERNIEUWDE ARBEIDSTIJDENWET (Artw) per 1 april 2007
Nu: Wajongers Kosten:€ 2 miljard In 2020: Wajongers Kosten: € 5 miljard OPLOSSING MEER WAJONGERS AAN HET WERK!
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
Participatie in de praktijk
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
ARBEIDS- OMSTANDIGHEDENWET
H.2 Wetten en regels 2012.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
Symposium Rechtspositie huishoudelijk personeel 26 november 2015 ‘Werken in het huishouden: geen baan als alle andere’
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
Seminar Voedselveiligheid en kwaliteit III Mythes & Wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden John van Engelen november.
ARBO.
Pro-actief anticiperen op wetswijzigingen mr. Ernst van Win 4 februari 2016.
VGN Ledenondersteuning bij Inspectie SZW-onderwerpen 2012 Aart Bertijn, senior beleidsmedewerker, VGN Anne Marie ‘t Hart, juridisch beleidsmedewerk er,
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
| pagina 1/x | Afdeling Communicatie Tijden van de samenleving.
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
Thuiswerken De voor- en nadelen van thuiswerken toegelicht.
Leidinggeven voor eerste verkoper Hoofdstuk 4 Personeel en planning.
Personeel en organisatie Hoofdstuk 7 Wet- en regelgeving.
Arbeidsmarktonderzoek gehandicaptenzorg
BASISVEILIGHEID (VCA)
Veilig en gezond werken
Vmbo 2 economie Waarom werken?
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Wijzigingen Arbowet & Procedure Ziekteverzuim
Duurzame inzetbaarheid
Arbocatalogus 13 januari 2019.
ORGANISATIE & MAATSCHAPPIJ
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
Transcript van de presentatie:

Het Nieuwe Werken HNW en de zorgplicht van de werkgever voor veilig en gezond werk

Wat is HNW? Bill Gates: The New World of Work Informatietechnologie als aanjager Werken 2.0 Werken waar wanneer je wilt

HWN en andere omschrijvingen Plaats- en tijdsonafhankelijk werken Sociale innovatie Slimmer werken – met economisch voordeel!

Positief effect op omzet en winst

HNW, thuis- en telewerken Thuiswerkers = telewerken: – op afstand werken – werk dat permanent vanuit huis plaatsvindt Thuiswerkers ≠ thuiswerken

Waarom HNW? Meer een meer kennis- en diensteneconomie Globalisering 24 uurs economie Competitieve (wereld)markt Arbeidsmarktkrapte (kwalitatief) Veranderend visie op werk Imago duurzame onderneming (MVO)

Voordelen organisatie Minder kosten Minder managementlagen Meer productiviteit Betere serviceverlening MVO Bedrijfsimago Werving & selectie

Ook voor het milieu! AWVN heeft uitgerekend dat als 20% van alle externe zakelijke afspraken niet meer fysiek plaatsvindt, maar in de vorm van teleconferences dit het zakelijk autoverkeer met 20% vermindert. In totaal gaat het dan om 2,7 miljard kilometer per jaar.

Voordeel medewerker, ook voor werkgever: 56% is meer tevreden over het werk, de baan 46% is bereid meer over te werken 38% kan, naar eigen zeggen, meer werk aan 31% ervaart minder stress 30% heeft het aantal werkuren uitgebreid als gevolg van HNW.

Voordelen werknemer 74% ondervindt meer gevoel van vrijheid 48% voelt zich gelukkiger 41% heeft meer tijd voor zichzelf 39% is meer buiten de spitstijden gaan reizen 38% omschrijft meer rust in het huishouden 33% geeft aan meer aandacht voor het gezin te hebben

veiliger alerter werken

Maar ook: nieuw arbeidsrisico’s Kenniswerken Emotionele belasting Informatiestress Communicatieproblemen Plus: ‘oude’ klachten beeldschermwerk het nieuwe werken is nooit af

Paul de Krom – SZW, 2011 Het Nieuwe Werken is een arbeidsvorm in opkomst. Deze arbeidsvorm helpt mensen arbeid en zorg beter met elkaar te combineren en vermindert het probleem van de verkeersmobiliteit. Daarnaast bevordert het de arbeidsparticipatie en duurzame inzetbaarheid van mensen. Het Nieuwe Werken levert daarmee een bijdrage aan de economische ontwikkeling van Nederland. Het kabinet wil Het Nieuwe Werken verder ondersteunen.

HNW en arbeidsomstandigheden

HNW –zorgplicht van werkgever ‘Op voorhand is het moeilijk te zeggen wanneer u uw zorgplicht voldoende heeft ingevuld. Daar zijn geen vast omschreven criteria voor. In geval van een rechtszaak zal de werkgever dit zelf moeten bewijzen’, zo blijkt uit jurisprudentie

Nieuwe definities nodig? Werkplek Arbeidsplaats Rechten van OR/VGWM Verkenning ministerie van SZW 2011

Paul de Krom, staatssecretaris SZW: "In het regeerakkoord is afgesproken eventuele belemmeringen voor thuis- en telewerken tegen te gaan en stringente regels voor thuiswerkplekken op te heffen", zegt staatssecretaris Paul de Krom van het ministerie. "Ik heb hiervoor de Universiteit van Amsterdam laten onderzoeken of de arbeidsrechtelijke regelgeving belemmeringen opwerpt voor Het Nieuwe Werken." Oktober 2011

Internationale kaders EG-kaderrichtlijn veiligheid en gezondheid ILO verdragen thuiswerk (International Labour Organisation) ILO verdragen arbeidsveiligheid, gezondheid en arbeidsmilieu

Arbowet en HNW Veilige werkplek (artikel 3) Thuiswerkplek (Arbeidsomstandighedenbesluit) Risico-Inventarisatie & Evaluatie (artikel 5) Voorlichting aan werknemers (artikel 8) Arbeidsgezondheidskundig onderzoek (artikel 18)

Burgerlijk Wetboek (BW) artikel 7:611: goed werkgever- en goed werknemerschap een werkgever verantwoording heeft voor de inrichting van de werkplek, het werk en de materialen waarmee de werknemers werken (artikel 7:658)

Arbeidstijdenwet maximale toegestane arbeid per dag, per dienst, per tijdsperiode de rechten op pauzes en rusttijden

Resultaat onderzoek SZW: Geen wetwijziging nodig van Arbowet en Arbeidstijdenwet versoepeling arboregels

Concreet voor werkgever: Werkgever niet meer volledig verantwoordelijk voor arbeidsomstandig- heden buiten de reguliere arbeidsplaats HNW valt net als thuiswerk onder beperkter regime Werkgever niet meer voldoen aan eisen hoofdstuk 3 Arbobesluit, Inrichting arbeidsplaatsen

Plus: aanpassing begrippen Onduidelijke bepalingen en begrippen in het Arbobesluit over telewerken worden in lijn gebracht met de huidige stand van zaken op ICT-gebied.

HNW, wel aandacht voor: Duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer over de kaders van het tijds- en plaatsonafhankelijk werken Advies: de werkgever spreekt met werknemers af dat ze zelf hun werk- en rusttijden te registreren

In gang per 1 juli 2012 Wijziging Arbobesluit NL arboregelgeving voor thuis- en telewerken dan conform Europese verplichtingen

Handreiking van SZW 'Wat vraagt het nieuwe werken van u als werkgever?‘ 'Hoe zit het met Arbo?'. De handreiking is een initiatief van de Taskforce mobiliteitsmanagement en het Kenniscentrum Werk&Vervoer. Te downloaden van: > documenten en publicaties