De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vmbo 2 economie Waarom werken?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vmbo 2 economie Waarom werken?"— Transcript van de presentatie:

1 Vmbo 2 economie Waarom werken?
Hoofstuk 4 Vmbo 2 economie Waarom werken?

2 Paragraaf 4.2 Wat kun je doen?

3 Inleiding Ruim jij altijd vanzelf je kamer op, of is er iemand nodig om jou daaraan te herinneren? Net als thuis heb je in bedrijven mensen nodig die het werk uitvoeren, en mensen die leiding geven. In deze paragraaf leer je hoe bedrijven de taken verdelen.

4 Lezen Als directeur beslist meneer Visser wat er in het schoonmaakbedrijf moet gebeuren. Hij is de baas van alle medewerkers De meeste mensen in het bedrijf zijn schoonmaker: die hebben allemaal dezelfde taken. Zij maken schoon en legen alle prullenbakken. Ook zorgen ze ervoor dat ze altijd genoeg schoonmaakspullen bij zich hebben Maar in een schoonmaakbedrijf zijn ook mensen die zich bezighouden met het plannen van werkzaamheden, het opstellen van rekeningen en het berekenen van de lonen.

5 In een bedrijf hebben mensen verschillende functies
In een bedrijf hebben mensen verschillende functies. Bij elke functie horen bepaalde taken. Leidinggevende functie = leidinggeven aan andere mensen in het bedrijf. Uitvoerende functie = taken uitvoeren.

6 Vraag 12

7 Lezen Meneer Visser heeft vijftien schoonmakers in dienst. Er is ook een planner, die de roosters maakt en het werk verdeelt. Verder is er een administratief medewerker die contact heeft met de klanten en die de lonen betaalt. Hoe meer mensen er binnen een organisatie werken, hoe belangrijker het is om te weten wie wat doet. Om te laten zien wie de leiding heeft in een onderneming, wordt vaak gebruik gemaakt van een schema: het organisatieschema of organogram.

8 organogram Directeur Planning Schoonmakers Administratie
De directeur heeft de leiding en vertelt de medewerkers wat ze moeten doen. De leiding wordt van boven naar beneden aangegeven. Iemand hoog in het schema heeft veel te zeggen in de onderneming. Elke afdeling is weergegeven met een rechthoek Een afdeling is een groep mensen die samenwerkt aan een bepaalde taak.

9 Uitbreiding van het organisatieschema / de organogram
Wie geeft er leiding aan de schoonmakers? Wie geeft er leiding aan de onderhoudsmonteur? Directeur Planning Onderhoud Administratie planning Schoonmakers Administratie

10 Werkgever Werknemer Werkgever is iemand die één of meer personen in dienst heeft. Hij geeft het werk aan die mensen. Werknemer is iemand die in dienst van een baas werk doet.

11 Vraag 14

12 Lezen In de arbeidstijdenwet staat omschreven welke arbeidstijden toegestaan zijn. In de arbeidstijdenwet staat bijvoorbeeld dat mensen na vierenhalf uur werken recht hebben op een half uur pauze. Een werkgever mag niet aan zijn mensen vragen om 20 uur achter elkaar te blijven werken zonder een langere rusttijd: dat is ongezond.

13 Vraag 15

14 Kinderarbeid = verboden volgens de Arbeidstijdenwet
Kinderarbeid = verboden volgens de Arbeidstijdenwet. Maar jongeren mogen wel: Vanaf 13 jaar klusjes doen tegen betaling. Vanaf 13 jaar ‘hulparbeid’ verrichten. Bijv. je ouders helpen in hun winkel of op de boerderij. Vanaf 14 jaar stage lopen. Vanaf 15 jaar mag je zelfstandig werk doen, maar: Op schooldagen niet meer dan 2 uur per dag. En 1 van de 2 dagen van je weekend. Niet allebei. Vanaf 15 jaar mag vakantiewerk, maar niet meer dan 6 weken. Vanaf 16 jaar ben je in de zin van de Arbeidstijdenwet geen kind meer.

15 Vraag 16

16 Lezen Mensen moeten veilig en gezond hun werk kunnen doen. de overheid heeft daarvoor wetten gemaakt. De belangrijkste = Arbeidsomstandighedenwet = Arbowet. Arbeidsomstandigheden betekent: alles wat te maken heeft met de veiligheid, de gezondheid en het welzijn (tevredenheid) van de werknemers op de werkplek. De werkgever moet zorgen voor een goede werkplek. De werknemer moet zijn best doen om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Je mag jezelf en anderen niet in gevaar brengen. Volgens de Arbowet moet de werkgever bijvoorbeeld veiligheidsschoenen beschikbaar stellen. En de werkgever is zelf verantwoordelijk dat hij/zij de schoenen draagt.

17 Is in de volgende situaties de:
Werkgever Goed / Fout Werknemer Goed / Fout

18

19

20 Vraag 18


Download ppt "Vmbo 2 economie Waarom werken?"

Verwante presentaties


Ads door Google