Marlijn Peeters, Jasper van der Kemp, Guillaume Beijers & Henk Elffers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zomerkamp Kabouters Someren-eind 6 t/m 11 juli 2008.
Advertisements

Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
HOOFDSTUK 3 : ELEKTRISCHE POTENTIAAL.
Beleid vervroegd doorschuiven jeugd naar dames en heren 1 Oktober 2012.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H.
All Media are SOCIAL Eenleven zonder media, is dat mogelijk? Media spelen een belangrijke rol in ons sociale leven en zijn een primaire levensbehoefte.
Havo5 WA Extra opgaven.
Mannus Menting 11 november 2009 Project Week 1 Foto’s van reclame onderweg.
Werken met onbewuste delen
Kwaliteitsverbetering moet je willen en vooral kunnen
Libet.
Het vergelijken van twee populatiegemiddelden: Student’s t-toets
So You Think You Can Dance theatertour. De theatertour vond plaat in Vredenburg Leidsche Rijn te Utrecht. SYTYCD is een danswedstrijd die op de Nederlandse.
Ja, ik communiceer naar de persoon toe (en familie) naar het korps toe en zelf soms naar de publieke opinie.
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
Hoofdstuk 5. par 5 Help! De wereld krimpt!
fotosynthese Invloed van licht op planten
Een biologisch onderzoek
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Portfoliogesprek Dani Theuninck.
Auteurs artikel: Leontien M. van der Knaap & Stefan Bogaerts.
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Van spellend lezen naar directe woordherkenning
Polariteit scheikundeblok.
One Last Tour ’12 ZiggoDome Amsterdam. Sfeerimpressie.
Activerende werkvorm (awv):
Kenmerk 5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Les 1: Alexander de Grote Haironia.
AANPAK KNELPUNTEN NO2 EN PM10 IN ZUID-HOLLAND Beate Arends Provincie Zuid-Holland Bureau Beleidsanalyse, Lucht en Energie.
Hoofdstuk 2 W.O II.
VERANTWOORDINGS- RAPPORTAGE
Aanpassing GEP’s voor de Rijkswateren
Criminaliteitscijfers Een nieuw elan Nieuwe beleidsplannen –Bestuursakkoord 2013 – 2018 –Zonaal Veiligheidsplan 2013 – 2017 Nieuwe doelstellingen.
Organisatieontwikkeling NPO (1)
Gemeenschapsdienst en recidive een vergelijking met de traditionele jeugdbeschermingsmaatregelen (Tijdschrift voor Criminologie : Geudens Hilde) Vanoverbeke.
De vangnetpopulatie in de Ziektewet: kenmerken en risicofactoren voor langdurig verzuim Het onderzoek.
Community of Practice Leefbaarheid & Mobiliteit Tactics 16 november2010.
“De valkuil(en) van een richtlijn in de praktijk”
Module 2 Biosfeer Door: Camiel Koopmans, Max van Mulken, Martijn Hendrickx en Bram Thomassen.
Patronen en Integraal samenwerken
DDO Bedrijfsinbraken Verdachte situaties
Slot 4Hc.
Beschouwing – De Laatste Tips
2.1 zit er een dokter in de cel? Nakijken (ook vorige les) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
Feedback vragen Studiemiddag Bacherlor College 29 januari 2015
‘NLP Vervolgcursus Je ongekende vermogens nog beter ontwikkelen’
Leesvaardigheid Hoofdstuk 1 t/m 3
PSO. Praktisch school onderzoek.
Aan de slag met POVO Wolvega/Oosterwolde Zet Engels ‘in the picture’ 28 oktober 2014 Jeroen Pennings & Kris Verbeeck.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Pascal van Schajik.  Uitleg  Filmpje  Casus  Bespreken  vragen.
Minder moe door verbetering van het lichaamsbewustzijn?
WELKOM Doenja Eevenaar, wijkagent Seizoenenbuurt Almere Buiten
Welkom Jaarvergadering Donderdag 12 november 2015 BPV Alert.
Resultaten van een Europese studie over racisme in Londen, Parijs en Brussel op het gebied van detailhandel en het openbaar vervoer.
Methodiek: Plancyclus
INFORMATIEAVOND VOORKOM WONINGINBRAAK/BABBELTRUC Maandag 7 april 2014.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Leesvaardig Examentraining.
Prognosemodel Instroom Bachelors DAIR Seminar 4 november 2010.
Veiligheid in de wijk en Burgerparticipatie ALV Buurtvereniging Wilhelminapark.
NU BURGERSCHAP 3/4 Project online 2Reclame: daar trap jij toch niet in? Voeg hier je commercial in: Invoegen > Video > Onlinevideo. Lukt dat niet? Geef.
BOEKBESPREKING EX2 Hagar Sakkaki 4TSTW. Beschrijving boek : Titel: ‘Dansen op de vulkaan’ Auteur: Floor De Goede Verschijningsdatum: 2012 Uitgever(s):
Analyse uitgaven B&D Kerkrade, 9 / 16 december 2016.
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
Vergadering Personeelsdienst
Woninginbraken per jaar Woninginbraken per maand
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
Transcript van de presentatie:

Marlijn Peeters, Jasper van der Kemp, Guillaume Beijers & Henk Elffers Peeters, M., van der Kemp, J., Beijers, G. , Elffers, H. (2012). Het effect van intensief surveilleren vlak bij en vlak na een eerdere inbraak. Tijdschrift voor Criminologie, (54) 4, 335-348. Het effect van intensief surveiller en vlak bij en vlak na een eerdere inbraak

Vraagstelling - Zingeving? -> Heeft het voor de politie zin om direct nadat ergens een inbraak is gepleegd in de omgeving van die inbraak enige tijd intensief te surveilleren? Worden daardoor nieuwe inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad betrapt? Bron: www.scoutsengidsenvlaanderen.be

Besmettelijkheid Vaststelling -> Analyse van besmettelijkheid van inbraken vindt plaats door in een bepaald gebied en een bepaald tijdvak de set van alle inbraken te bestuderen, door eerst een set van alle paren inbraken te maken. Mechanismen -> Dat het patroon voortkomt uit het feit dat eenzelfde dader die ergens heeft toegeslagen zijn voorbereidingen nogmaals benut: hij heeft de buurt verkend, en kan de opgedane kennis (bijvoorbeeld over vluchtwegen en te verwachten buit) nogmaals aanwenden. (Bowers & Johnson, 2004; Bernasco, 2008; Mehlbaum & Van der Weele, 2011)

Het Amstelveense experiment De gedachte achter deze aanpak is dat de opvallende aanwezigheid van politiepersoneel het onaantrekkelijk maakt voor een inbreker die mogelijkerwijs een nabije herhaalde inbraak wil plegen om zijn intentie in daden om te zetten. De surveillance is preventief van karakter, de politie beoogt inbraak te voorkomen. Het zou uiteraard ook mogelijk zijn om onopvallende surveillance in te zetten in de hoop de terugkerende inbreker op heterdaad te kunnen betrappen. In Amstelveen is voor de preventieve aanpak gekozen.

Het Amstelveense experiment (dia 2) De omvang van het experiment – drie buurten, drie maanden, van 1 oktober 2011 tot 1 januari 2012, surveillance overdag en ’s avonds – is vooral door organisatorische randvoorwaarden bij de politie ingegeven. Een besmettelijkheidssurveillance vergt de inzet van twee ploegen van twee agenten per dag (ochtenddienst en middagdienst) na elke inbraak. Daarbij is uiteraard een spanning tussen wat de politie qua menskracht kan leveren en de verhoopte omvang van het experiment.

Resultaten: effect surveillance op aantal inbraken In eerste instantie zien we, geheel in strijd met de verwachting, dat besmettelijkheidssurveillance een positief effect heeft op het vóórkomen van inbraak: in de experimentele buurten is een toename van het aantal inbraken (met 6 procent) te zien, tegenover in de controlebuurten een afname met 19 procent. De verschillen zijn op het niveau van de gezamenlijke experimentele respectievelijk controlebuurten niet significant.

Resultaten: effect surveillance op besmettelijkheidspatroon en verplaatsing Er is sprake van besmettelijkheid in de periode onmiddellijk na een eerdere inbraak en vlakbij, dat is gedurende de tijd dat er nog geen besmettelijkheidssurveillance is ingesteld. De Knox- factor verschilt niet beduidend van die in de pre-experimentele periode. Dat was te verwachten aangezien de besmettelijkheidssurveillance meestal nog niet is gestart op deze korte termijn. Daarnaast lijkt de besmettelijkheid weg te vallen gedurende het tijdvak/de zone dat er besmettelijkheidssurveillance is.

Resultaten: effect surveillance op besmettelijkheidspatroon en verplaatsing (dia 2) Er is een klein verplaatsingseffect dat wordt gecreëerd omdat sommige inbrekers oppassen voor de besmettelijkheidssurveillance. Ze gaan liever een paar straten verder, Er is echter geen sprake van verplaatsing naar gebieden op wat grotere afstand, buiten de experimentele buurten.

Kracht van het besmettelijkheidspatroon Concluderend kan gesteld worden dat besmettelijkheidssurveillance het besmettelijkheidspatroon wijzigt, en derhalve impact heeft. Deze impact wordt echter overschaduwd door de overige variaties in de inbraakcijfers. Snellere inzet van de besmettelijkheidssurveillance kan mogelijk bijdragen aan het effect ervan.

Conclusie De besmettelijkheidssurveillance in Amstelveen heeft geen duidelijk positief effect gehad. In sommige experimentele buurten gingen de inbraakcijfers harder omhoog dan in controlebuurten, in andere niet. Het ziet ernaar uit dat overige, ongecontroleerde, invloeden op het inbraakcijfer zo dominant en variabel zijn, dat het netto-effect van besmettelijkheidssurveillance op de inbraak ontbreekt of in ieder geval niet kan worden aangetoond. Ook in de controlebuurten komen onderling sterk variërende inbraakcijfers voor, die in de ene buurt stijgen en in de andere dalen.