De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Activerende werkvorm (awv):

Verwante presentaties


Presentatie over: "Activerende werkvorm (awv):"— Transcript van de presentatie:

1 Activerende werkvorm (awv):
Management & Organisatie 16 november 2011 Activerende werkvorm (awv): Besluitvorming en studiekeuze Drs. G.P. Melker

2 1. Agenda en introductie Agenda Agenda en introductie Leerdoelen van het werkcollege Theorie besluitvorming Studiekeuze: hoezo een probleem?

3 1. Agenda en introductie Loopbaanmanagement van managers is mijn voornaamste aandachtsgebied. Student (assistent) Vrije Universiteit van 1994 tot en met 1999 Bedrijfskundige economie en winnaar scriptieprijs in 1999 Specialisatie Management & Organisatie en onderwijs (oriëntatie op het leraarschap) Eerder senior-adviseur bij eigen adviesbureau Nu universitair docent Management & Organisatie op de VU (opleidingen Economie & Bedrijfseconomie en Bedrijfskunde) Auteur 250 Managementbegrippen (Noordhoff) en Strategie maakt het verschil (Mediawerf) en Bouwstenen van Management en Organisatie (Concept) Tevens docent bij Nyenrode (Accounting-opleiding) en IBO (Instituut voor Bedrijfskunde)

4 2. Leerdoelen van het werkcollege
Niets zo praktisch als een goede theorie! De belangrijkste leerdoelen van dit werkcollege zijn: Kennis opdoen op het gebied van besluitvorming Het vertalen van deze kennis in praktisch toepasbare oplossingen Kennis maken met een activerende werkvorm (awv) op de Vrije Universiteit Deze awv lijkt sterk op een (interactieve) activerende werkvorm (awv) zoals we die geven binnen de Bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie.

5 3. Theorie besluitvorming
Besluitvorming is het proces dat zich in achtereenvolgende fasen voltrekt vanaf het moment dat informatie ter beschikking komt die op een mogelijk probleem wijst totdat een gekozen oplossing wordt uitgevoerd. Het fasenmodel van het besluitvormingsproces geldt voor alle beslissingen. Het besluitvormingsproces bestaat uit vier hoofdfasen (vrij naar Keuning en Eppink, 2008): informatie- impuls stellen van het probleem ontwikkelen van alternatieven Bepalen van de keuzecriteria maken van een keuze = beslissen Problemen verschillen steeds qua aard, omvang en complexiteit; de aanpak is in principe echter voor alle problemen hetzelfde!

6 3. Theorie besluitvorming
Fase 1: Het stellen van het probleem Wat is een probleem?

7 3. Theorie besluitvorming
Fase 1: Het stellen van het probleem De eerste fase is gericht op het analyseren van het probleem. De daarop volgende fasen zijn gericht op probleemoplossing. Een probleem kan worden omschreven als: elke feitelijk (of verwachte) afwijking van de gewenste situatie. "Ik moet voor een opleiding en een universiteit kiezen maar het probleem is dat ik nog niet weet voor welke universiteit en welke opleiding!"

8 3. Theorie besluitvorming
Fase 2: Het ontwikkelen van alternatieven Pas als de eerste fase van het besluitvormingsproces is afgesloten met het formuleren van een duidelijke en zo volledig mogelijke probleemstelling, kan worden gekeken hoe het probleem kan worden opgelost. Daarbij gaat het met name om: Creatief vermogen Sfeer van openheid Bijvoorbeeld: brainstorming

9 3. Theorie besluitvorming
Fase 3: Bepalen van de keuzecriteria Voordat een keuze kan worden gemaakt uit de alternatieven moeten de alternatieven worden gerelateerd aan een of meerdere keuzecriteria. Op grond van welke criteria wordt de keuze gemaakt? Voorbeeld: Prijs van een machine Economische en technische levensduur Afschrijving per jaar Onderhoudsgevoeligheid Gebruiksgemak Stroomverbruik Milieuvriendelijkheid Vervolgens wordt aan elk criterium een weging en een waardering gekoppeld. Op deze manier ontstaat de beslissingsmatrix!

10 3. Theorie besluitvorming
Fase 4: Het maken van een keuze Een beslissingsmatrix ziet er steeds als volgt uit.

11 4. Studiekeuze: hoezo een probleem?
Fase 1: Het stellen van het probleem Ook de keuze voor een universiteit is een (luxe)probleem. Hier kunnen we de theorie over besluitvorming gebruiken. Stel: je kiest voor de studie Economie (natuurlijk een goede keuze!) aan een Nederlandse universiteit, maar nu is het probleem dat je niet weet aan welke universiteit je Economie wilt gaan studeren.

12 4. Studiekeuze: hoezo een probleem?
Fase 2: Het ontwikkelen van alternatieven Waar kun je Economie studeren? Universiteiten: Vrije Universiteit ...

13 4. Studiekeuze: hoezo een probleem?
Fase 3: Bepalen van de keuzecriteria Op grond van welke keuzecriteria neem je de beslissing? Criterium 1 Criterium 2 Criterium 3 ... Hoe zwaar weegt elk criterium en hoe scoort de Vrije Universiteit op dit criterium?

14 4. Studiekeuze: hoezo een probleem?
Fase 4: Het maken van een keuze In ‘Gewoon bijzonder’, een uitgave uit 2001, wordt de griffioen omschreven als een beest: half leeuw, half adelaar. ‘Met alle vier de poten stevig op de grond van het heden strekt het alert de vleugels, gereed om uit te vliegen, op zoek naar nieuwe uitdagingen. Maar voor het op de vleugels gaat, richt de scherpe blik zich nog even op het verleden, op wat daarin goed was.’ De enige juiste keuze!!!


Download ppt "Activerende werkvorm (awv):"

Verwante presentaties


Ads door Google