De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen"— Transcript van de presentatie:

1 Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Storende rotatie Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen

2 Wat is Storende Rotatie?
Wat zijn de oorzaken hiervan? Storende Rotatie is: Teveel zijwaartse bewegingen van de armen en de romp. Het wordt veroorzaakt door: Voorovergebogen romp, waardoor het moeilijk is het zwaaibeen na voet-los snel genoeg naar voren te brengen.

3 Lengteasrotatie treedt op als de draaiing van de schouders groter is dan de tegenbeweging , die het bekken maakt. Als de beweging van de schouder en de beweging van het bekken elkaar volledig compenseren is er sprake van een torsie. Torsie Heup te laat omhoog: Als de heup aan de kant van het zwaaibeen te laat omhoog komt (pas nadat de hiel los gekomen is van de grond) zal de verticale verplaatsing gering zijn en moet de pasfrequentie hoog zijn.

4 Hiel komt te laat omhoog.
Bij veel lopers komt de hiel te laat los van de grond. Hierdoor komt de voet laat los van de grond en zal de bewegingsuitslag van de benen vergroten. Bovendien zal de verticale verplaatsing verminderen wat een hoge pasfrequentie tot gevolg heeft.

5 Ronde pendel: een ronde pendel kan ontstaan door voorover te hangen met de romp en door de voet na het loskomen van de grond te lang te strekken.

6 Afhangende voet: de spieren van de voet moeten in de landing goed aangespannen zijn. Dat kan alleen als de voet vlak voor de landing goed opgetrokken is. Een afhangende voet heeft gebrek aan spanning in de spieren tot gevolg.

7 Afwijking in het lichaam zoals:
Ene been korter dan de andere Verkeerd – versterkt- spiergebruik, al dan niet ontstaan na een blessure. Voetafwijkingen. Motorische storingen Enz.

8 Wat is het gevolg van lengteas rotatie?
Lengteas rotatie verstoort sterk het reactieve looppatroon. Deze storende rotatie ontstaat vooral, wanneer de romp voorover wordt gehouden en wanneer in de afzet te lang en te nadrukkelijk naar achteren wordt doorgestrekt. Oefeningen ter voorkoming van storende rotaties. Fixeren van de armen. Bewust er op letten dat de romp bij het lopen rechtop is en dat de grondcontacten kort zijn helpt al veel. Dit kan nog ondersteund worden door bij de loopscholing met de armen gefixeerd te lopen (handen in de nek, armen strekken voor de borst, armen op de rug of lopen met een ronddraaiend springtouw).

9 Een bijzondere oefening om storende rotatie tegen te gaan is lopen met je duimen naar buiten gedraaid. Doordat de armen gefixeerd zijn kan lengteasrotatie niet worden gecompenseerd (dat doe je doorgaans door grote bewegingen met de armen te maken) en zal het looppatroon zo worden aangepast dat er geen lengteas rotatie meer is. Probeer de oefening als volgt uit te voeren; loop met gebruik van de armen om op snelheid te komen. Loop niet voluit, maar loop ook niet te langzaam. Fixeer vervolgens de armen door bijvoorbeeld de onderarmen over elkaar te leggen. Het looppatroon past zich vanzelf aan. Laat de armen vervolgens los, maar verander het looppatroon niet meer. Zo krijg je gevoel voor lopen zonder lengteasrotatie.

10 Ronde pendel tegengaan.
Veel lopers kunnen een ronde pendel al kwijtraken door beter rechtop te lopen en door bewust de tenen op te trekken na het loskomen van de grond. Ook kun je het vermijden van een ronde pendel oefenen door te beginnen met skippen waarbij je er op let dat je een spitse knie-voering hebt of waarbij je erop let dat de tenen van de voet van het zwaaibeen nadrukkelijk zijn opgetrokken(Flexen). Vanuit beide varianten ga je de voorwaartse snelheid opvoeren, waarbij je probeert het hele bewegingspatroon ongeveer hetzelfde te laten. Je gaat daarbij voelen hoe je de beweging van het zwaaibeen na het loskomen van de grond in moet zetten om een ronde pendel te vermijden. Let ook op de extra belastende factoren van de oefeningen om storende rotatie te voorkomen. Dus voorzichtigheid is geboden bij beginners en men moet de tijd nemen (enkele maanden) om recreant-lopers met deze oefeningen vertrouwd te maken (per training niet langer dan 10 minuten laten oefenen).

11 einde van deze presentatie
Dit is alweer het einde van deze presentatie Wij danken u voor uw aandacht


Download ppt "Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen"

Verwante presentaties


Ads door Google