De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)"— Transcript van de presentatie:

1 Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
Bijscholing Ieper Carine Verbauwen

2 TEACH FIRST, PRACTICE LATER
BEGIN ALTIJD MET ALGEMENE BASISVAARDIGHEDEN: Drijven (op buik en rug) Glijden (op buik en rug) Roteren Stuwen (basic: water wegduwen)

3 EERST LICHAAMSPOSITIE
WAAROM? We leren de ademhaling het laatst! Hoofd blijft in het water.

4 Dit is de glijpositie: Hoofd in neutrale positie, gezicht naar de bodem gericht (… kijk naar de visjes); Armen zijn gestrekt, handen niet op elkaar (= pijl), maar je kan duimen in elkaar haken om het makkelijker te maken; Oren bedekken met bovenarmen In deze glijpositie moet elke schoolslagbeweging beginnen en eindigen.

5 DAN BENEN … Twee manieren: Op de buik Op de rug
Bij het aanleren van benen schoolslag is fysisch contact noodzakelijk. De lesgever bevindt zich dus vaak IN het water en niet langs de kant van het bad.

6 Op de buik LL op de buik op het droge, lesgever in het water;
Buig knieën en breng voeten naar het zitvlak; Draai de voeten naar buiten; Duw de voeten naar buiten en maak een cirkel (propeller);

7 Op het eind van de beweging moet je (heel snel) de benen en voeten dicht knijpen. Wij noemen dit (ook voor de armen) “squeeze”. Aandachtspunten: Voeten NAAR het zitvlak. Lichaam maakt GEEN hoek! Knieën lichtjes open (theorie: binnen heupen) , niet naar buiten draaien (indien mogelijk).

8 Herinner je de oude mantra: intrekken – open – toe….
Gebruik van mantra’s is niet verkeerd, maar gebruik de juiste woorden: Vb. rug (breng voeten naar het zitvlak – ik gebruik liever “poep”) – flex (draai de voeten naar buiten) – cirkel (maak een propeller beweging) – squeeze (duw voeten en benen snel tegen elkaar). HOU HET AANGEZICHT IN HET WATER!

9 Je kan dezelfde beweging maken op de rug
Je kan dezelfde beweging maken op de rug. Zowel op het droge als in het water. Voordeel: Je kan kijken en ademen. Tip: Duw met je duim de grote teen naar boven en buiten, vraag ze de tenen te openen. Zo krijg je de voeten naar buiten.

10 Schoolslag is de meest technische slag van de 4 (officiële) zwemslagen.
Hou er rekening mee dat dit niet voor elk kind is weggelegd, maar hou je aan de basisprincipes.

11 Dan de armen….

12 Om aan te leren houden we het eenvoudig:
Glijpositie (= letter I); Handen licht naar buiten (swipe) naar Y; Schep sneeuw (maak een ovaal tot handen en ellebogen tegen elkaar komen) en schiet met je handen naar voor; We liggen terug in de glijpositie…. Bij “het scheppen van de sneeuw” komen de handen samen net onder de ogen. We noemen dat “insweep”.

13 Daarna brengen we alles samen:
EERST ARMEN (zonder ademhaling): I - Y – schep en schiet DAN BENEN: poep - flex – cirkel en squeeze. Als je de rust tussen armen en benen gaat verkorten krijg je al iets wat best wel op schoolslag zal lijken.

14 En dan de ademhaling…. Belangrijk! Ademen in schoolslag…. Wanneer?
Tijdens de scoop duw je bijna automatisch het lichaam naar boven. Oefening: pull buoy of kleine plankjes – scoop en squeeze. Belangrijk! De armen duwen het lichaam naar boven, je trekt niet op je rug, blijf naar het water kijken. Benadruk het aquatisch ademen! Het verbeteren van fouten vind je in het tweede deel bij het middelbaar onderwijs…. En dan de ademhaling….


Download ppt "Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)"

Verwante presentaties


Ads door Google