De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

René Schoen , Hillebrand Verkroost

Verwante presentaties


Presentatie over: "René Schoen , Hillebrand Verkroost"— Transcript van de presentatie:

1 René Schoen , Hillebrand Verkroost
Presentatie Sportblessure 19 januari 2008 Door: René Schoen , Hillebrand Verkroost & Pieter de Heer

2 Blessures bij Hardlopen
Scheenbeenblessure Oftewel Shin Splint

3 Wat is Shin Splint? Hoe ontstaat het? Mogelijke oorzaken? Wat te doen?

4 Wat is Shin Splint? De shin splint omhelst een scala van blessures van het onderbeen zoals een ontsteking van het tibialis anterior botvlies en is een overbelastingsverschijnsel De musculus tibialis anterior, oftewel de voorste scheenbeenspier, heeft zijn oorsprong op het gewrichtsuitsteeksel aan de zijkant van het scheenbeen, (condylus lateralis), en op het bovenste buitenzijkant van het scheenbeen. Zijn aanhechting ligt op het wigbeen aan de binnenzijkant van de voet, (os cuneiforme mediale), en de basis van de eerste middenvoetsbeen (os metatarsale 1) De belangrijkste functie van deze scheenbeenspier is het buigen naar achteren toe in het enkelgewricht, (dorsaalflexie), daarnaast geeft deze spier een beweging waarbij de binnenrand van de voet omhoog gaat (supinatie), deze spier geeft bij het springen en lopen stabiliteit aan het onderbeen, de enkel en de voet.

5 Hoe ontstaat het? Door de enorme schok die tijdens het lopen bij elke landing optreedt, raakt deze spier-peesovergang overbelast. Er treedt als het ware een steriele ontsteking op van deze overgang en het beenvlies, welke de zwelling en de pijn verklaart. Deze blessure treedt vooral op bij sporters die vaak van trainingsomstandigheden, schoenen of techniek wisselen. Er is bij scheenbeenklachten in feite sprake van chronische (over)belasting van een aantal spieren, waardoor in de aanhechting op het onderbeen haarscheurtjes optreden. Een pijnlijke zwelling met plaatselijke ontstekingsverschijnselen zijn het gevolg .

6 Mogelijke oorzaken? Extra baantraining, heuveltraining of sprongkrachttraining. Teveel, Te hard. Lopen op harde ondergrond met loopschoenen, die onvoldoende schokdemping of steun geven. Standafwijkingen van de voet. Onvoldoende warming-up en te weinig aandacht voor rekkingsoefeningen van de kuitspieren. Het ontbreken van een cooling-down en geen aandacht voor spierversterking van kuit- en voetspieren. Doorlopen met beginnende lichte klachten, rust nemen en dan weer meteen volledig doortrainen. Ook komt het vaak voor bij de beginnende loper die teveel op voorvoet land. Te veel, te vaak en te snel hardlopen of verkeerde looptechniek.

7 Wat te doen? Allereerst: Goed gereedschap is het halve werk.
Goede schoenen is het belangrijkste gereedschap. Laat je goed adviseren. Een rustige trainingsopbouw, Goede warming-up, goede looptechniek, bij twijfel een sportmedisch advies inwinnen. Train je scheenspieren (tibialis anterior); door het versterken van deze spier, bouw je meer weerstand op (de belastbaarheid wordt groter) waardoor blessures minder snel optreden. Maak je heupen sterker; een shin splint kan ontstaan doordat de voet te ver naar binnen toe beweegt (overpronatie). Het versterken van de heupspieren (de buitenkant van het bovenbeen: tensor fascae latae en de gluteus medius) kan deze overpronatie opheffen; Wrijf de pijn weg; een massage in dit gebied kan -mits goed uitgevoerd- de spier wat minder strak maken (lagere spiertonus), waardoor de kans op een blessure kan afnemen (vraag advies bij een sportmasseur of fysiotherapeut over hoe het scheenbeen gemasseerd moet worden);

8 LUISTER NAAR JE EIGEN LICHAAM!!!!!!
Relax; te gespannen kuitspieren kunnen een oorzaak zijn voor een shin splint. Stretch de kuitspieren licht voordat je gaat lopen. Evalueer je work-out; als je ineens met een hogere intensiteit bent gaan lopen en je krijgt last van het onderbeen, doe het dan weer wat rustiger aan; Loop niet altijd in dezelfde richting; (loop hetzelfde rondje in het bos eens andersom). Dit kan zorgen voor een afwisselende druk op het scheenbeen (andere drukaccenten), waardoor de kans op een blessure kan afnemen. Zorg in de herstelperiode voor een goede voeding: voldoende vitaminen, mineralen Maar ook het innemen van een goed voedinggssupplement kan een goede ondersteuning zijn Hierdoor kan het lichaam de schade op een goede en gezonde manier te lijf. LUISTER NAAR JE EIGEN LICHAAM!!!!!!

9 Wij wensen jullie en shin splint vrije toekomst
En veel succes in jullie loop-carriere


Download ppt "René Schoen , Hillebrand Verkroost"

Verwante presentaties


Ads door Google