De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Reactieve verticale verplaatsing

Verwante presentaties


Presentatie over: "Reactieve verticale verplaatsing"— Transcript van de presentatie:

1 Reactieve verticale verplaatsing
Door Arjan en Peter

2 Waarom aandacht voor de verticale verplaatsing
De afzet bij het lopen kent een kracht in verticale en in horizontale richting. De horizontale kracht is maar 1/7 de van de verticale kracht.

3 De verticaal gerichte kracht is verantwoordelijk voor het op en
neer bewegen van het lichaamszwaartepunt tijdens de loop beweging. Het lijkt dat veel energie onnodig verloren gaat aan deze deel- beweging, omdat het niet direct bijdraagt aan de horizontale verplaatsing. Maar door het verticaal op en neer bewegen van het lichaam wordt veel energie bespaard.

4 Dit wordt bereikt door gebruik te maken van de
elastische eigenschappen van de spieren en gewrichten. Spieren zijn te vergelijken met elastieken en kunnen worden opgerekt. Tijdens de oprekking wordt voor korte tijd energie opgeslagen, die weer zal ontladen. Het gebruik van deze energie wordt reactieve spierwerking genoemd.

5 De elastische energie ligt opgeslagen in het op rek brengen van de achillespees en de onderbeenspieren en de ver-vorming van de voet. De ontlading van de energie wordt gebruikt voor het weer omhoog brengen van het lichaamszwaartepunt. Door reactiviteit kan er zuiniger worden omgegaan met de beschikbare energie.

6 - De standfase moet kort zijn (bij lange standfase vloeit
Voorwaarden om reactief te lopen. - Het standbeen moet voldoende spanning hebben vlak voor het wordt neergezet. - De enkel moet in de neutrale stand staan. - De knie van het zwaaibeen mag op het moment dat de landing niet achter de knie van het standbeen zijn. - De standfase moet kort zijn (bij lange standfase vloeit de energie weg). - Er mogen geen storende rotaties plaatsvinden. - Het lichaam moet goed verticaal zijn.

7 Oefeningen voor het leren timen van de
reactief uitgevoerde verticale verplaatsing 1. Kaatsen met variatie in hoogte Vijf maal laag, vijf maal hoog, …… 2. Lopen over (lage) hindernissen met twee meter afstand, zeer kort grondcontact 3. Kaatsen met zigzag beweging 4. Skippen van zachte naar harde ondergrond Op harde ondergrond is kortere contacttijd mogelijk

8 Aandachtspunten tijdens training:
Enkels gefixeerd in neutrale stand. Lichaam goed rechtop. Kort grondcontact (reactief)‏ Geen bijbewegingen Voetplaatsing zoveel mogelijk onder de heup bij landing. De knie en heup na “voet los” gelijkertijd buigen. Tot slot: Het doel van het verbeteren van de looptechniek is niet alleen gericht op het efficiënter kunnen lopen, maar draagt ook bij aan het voorkomen van blessures.


Download ppt "Reactieve verticale verplaatsing"

Verwante presentaties


Ads door Google