De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 2 W.O II.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 2 W.O II."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 2 W.O II

2 2.1 De oorzaken van de Tweede Wereldoorlog
Verschillende opvattingen over Belangrijkste gebeurtenissen in de jaren ' 30 Hitler en de NSDAP namen besluiten die in strijd waren met het Verdrag van Versailles: 1) Invoering van de dienstplicht in 1935 en daardoor sterke uitbreiding van het leger. 2) In 1936 werd het Rijnland bezet door Duitse troepen. 3) De aansluiting van Oostenrijk (de Anschluss) bij Duitsland in maart 1938

3 Frankrijk en Engeland reageerden alleen met protesten.
Hitler eiste dat Tsjecho-Slowakije Sudetenland aan Duitsland af zou staan. Frankrijk en Chamberlain van Engeland vonden de eisen van Hitler 'redelijk‘ in Munchen geven ze Hitler hun zin om de vrede te bewaren. Chamberlain werd bij terugkomst in Engeland toegejuicht alsof hij de vrede had bereikt.In maart 1939 bezette Duitsland echter ook de rest van Tsjecho-Slowakije. Zowel Frankrijk als Engeland verklaarden geen agressieve daden meer van Duitsland te accepteren en beloofden Polen bij een eventuele Duitse aanval te steunen. Tot grote verbazing van de wereld sloten de Sovjet Unie en Duitsland echter in augustus 1939 een niet-aanvalsverdrag. In dat verdrag werd ook afgesproken dat beide landen Polen onder elkaar zouden verdelen. Op 1 september 1939 viel het Duitse leger Polen binnen en vormde de aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog. Drie dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk aan Duitsland de oorlog. Frankrijk en Engeland waren echter er niet op voorbereid.

4 Opvattingen over de oorzaken van de Tweede wereldoorlog
Omdat Hitler zocht naar 'leefruimte' in Oost Europa was een oorlog onvermijdelijk en Hitler bereidde zich daar ook op voor, maar Frankrijk, Engeland en de Sovjet Unie hebben ook schuld aan het uitbreken van de oorlog: Door aan bepaalde eisen van Hitler toe te geven (alle Duitstaligen in één rijk) dachten Engeland en Frankrijk de vrede te bewaren. Stalin maakte door het verdrag met Hitler voor Duitsland de weg vrij om Polen aan te vallen. Volgens onderzoekers moet de schuld van de oorlog echter ook worden gezocht bij Frankrijk en Engeland omdat: In het Verdrag van Versailles werden aan Duitsland allerlei beperkingen opgelegd en Hitler probeerde terug te winnen wat Duitsland verloren had. Frankrijk en Engeland lieten Hitler zijn gang gaan en Hitler ging ervan uit dat ze dat ook zouden doen als hij Polen zou aanvechten. Frankrijk en Engeland waren bang voor het rode gevaar(communisme) en zolang Hitler richting Oosten trok voelde men zich veilig.


Download ppt "Hoofdstuk 2 W.O II."

Verwante presentaties


Ads door Google