De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

fotosynthese Invloed van licht op planten

Verwante presentaties


Presentatie over: "fotosynthese Invloed van licht op planten"— Transcript van de presentatie:

1 fotosynthese Invloed van licht op planten
Gemaakt door: Karlijn Anemaat, Kimberley Lee, Tom van der Velden (V2B)

2 Wat is fotosynthese? Fotosynthese is een proces waarbij licht energie wordt gebruikt om water en koolstofdioxide omzetten in koolhydraten zoals glucose. Glucose is voedsel van een plant. Fotosynthese kan alleen plaatsvinden onder invloed van licht. Fotosynthese betekent letterlijk de vorming van koolhydraten in planten uit koolstofdioxide en water door inwerking van licht. Fotosynthese kan ook plaatsvinden in sommige bacteriën en de meeste algen.

3 Snelheid fotosynthese
De snelheid van fotosynthese hangt van licht en temperatuur af. Licht activeert bladgroenkorrels die voor energie zorgen, dus een grotere hoeveelheid licht hoe meer energie, en gaat de fotosynthese dus sneller. Bij temperatuur ligt de snelheid van fotosynthese binnen een bepaald gebied. als het te warm is zoals 50 graden dan overleeft de plant het niet dus vind er ook geen fotosynthese plaats. als het te koud is wordt de fotosynthese ook langzamer of stopt.

4 Groene kleur van planten
Veel planten en bomen zijn groen, dat komt omdat de bladeren bladgroenkorrels bevatten. Bladgroenkorrels hebben een belangrijke functie in het proces fotosynthese. De bladgroenkorrels bevatten groene pigmenten. Pigmenten dat zijn kleurstoffen. Je kan zien welke kleur een blad heeft omdat hij groen weerkaatst de rest van het licht absorbeert. Dat licht zet hij om in energie. Groen is de kleinste hoeveelheid licht in het lichtspectrum dus absorbeert hij meer licht als een plant groen is.

5 groeilampen Groeilampen hebben meestal een rood oranje kleur. Rood heeft de grootste hoeveelheid licht in het lichtspectrum dus het meeste energie. Een plant is groen dus hij absorbeert rood, als de lamp dus rood is maakt de plant meer energie aan. En vind er meer fotosynthese plaats. Dat zorgt ervoor dat de plant sneller groeit, meer bloemen krijgt, de bloem langer mooi blijft en dat de stelen steviger worden.

6 waterplanten de meeste waterplanten zijn groen dat komt doordat groen en rood het diepst doordringen in het water. Rood licht geeft meer energie daardoor is het slimmer dat de planten groen zijn en het rode licht absorbeert. Door die energie kan er dus fotosynthese plaatsvinden

7 proef bij onze proef gingen we kijken wat de hoeveelheid licht te maken had met het proces fotosynthese daarvoor hadden we in een buis met water een waterplantje gedaan dat cabomba heet. We hadden op drie verschillende hoogtes de lamp gehangen en zijn we een minuut gaan tellen hoeveel belletjes ervan af kwamen we hebben die gegevens in een tabel gezet. En we kwamen tot de conclusie dat de snelheid van fotosynthese te maken heeft met de hoeveelheid licht. lichtsterkte Hoogte lamp Hoeveel luchtbellen lux 5cm 107 45200 lux 24cm 94 10100 lux 56cm 84 Met/zonder aluminiumfolie bellen zonder 94 met 43


Download ppt "fotosynthese Invloed van licht op planten"

Verwante presentaties


Ads door Google