De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Producenten doen aan fotosynthese

Verwante presentaties


Presentatie over: "Producenten doen aan fotosynthese"— Transcript van de presentatie:

1 Producenten doen aan fotosynthese
Fotosyntheseproces

2 Het belang van lichtenergie
Een plant heeft licht nodig: om te groeien; groene kleurstof aan te maken; suiker aan te maken. Belang van licht Zelf energierijke stoffen maken Belang van stoffen uit de lucht Vorming van zuurstofgas Het fotosyntheseproces Belang van fotosynthese Groeien naar het licht Aanmaken van groene kleurstof Suiker aanmaken

3 Producenten: zelf energierijke stoffen maken!
Producenten (bv. planten) bevatten bladgroenkorrels: in alle groene plantendelen; bevatten zetmeel (energierijke stof).  Ze maken zelf hun energierijke stoffen aan! Belang van licht Zelf energierijke stoffen maken Belang van stoffen uit de lucht Vorming van zuurstofgas Het fotosyntheseproces Groene plantendelen Belang van fotosynthese Bladgroenkorrels in een plantencel Groene plantendelen bevatten zetmeel.

4 Belang van stoffen uit de lucht
Koolstofdioxide (CO2) is belangrijk voor de fotosynthese.  Opname van CO2 via de huidmondjes in het blad. Belang van licht Zelf energierijke stoffen maken Huidmondje Belang van stoffen uit de lucht Vorming van zuurstofgas Het fotosyntheseproces Bladoppervlak (microscopisch) Belang van fotosynthese Plant neemt koolstofdioxide op.

5 Vorming van zuurstofgas (O2-gas)
Tijdens de fotosynthese wordt er ook zuurstofgas (O2-gas) gevormd bij voldoende licht. Belang van licht Zelf energierijke stoffen maken Belang van stoffen uit de lucht Zuurstofgas Vorming van zuurstofgas Het fotosyntheseproces Belang van fotosynthese Vorming van zuurstofgas.

6 Het fotosyntheseproces
Voorwaarden fotosynthese: opname koolstofdioxide (CO2); opname van water; opvangen van licht; aanwezigheid van bladgroenkorrels. Er vinden stof- en energieomzettingen plaats. Belang van licht Zelf energierijke stoffen maken Belang van stoffen uit de lucht Vorming van zuurstofgas Koolstofdioxide + water (energiearme stoffen) Het fotosyntheseproces Belang van fotosynthese Cellen met bladgroenkorrels Lichtenergie Energierijke stoffen (suiker) + zuurstofgas

7 Belang van fotosynthese
Fotosynthese heeft een dubbel belang voor het leven op aarde: Producenten brengen energierijke stoffen in de voedselkringloop  consumenten zijn hiervan afhankelijk; Producenten hebben koolstofdioxide nodig  afremmen van versterkt broeikaseffect. Belang van licht Zelf energierijke stoffen maken Belang van stoffen uit de lucht Vorming van zuurstofgas Het fotosyntheseproces Belang van fotosynthese Stop de vernietiging van het regenwoud! Stop de vervuiling van de oceanen die veel plantaardig plankton bevatten!

8 Plant voor het raam groeit naar het licht toe.

9 Bij voldoende licht groeien de plantjes (tuinkers) goed en wordt er groene kleurstof gevormd in de plantendelen. Zonder licht wordt de groei van de plantjes (tuinkers) afgeremd en geen groene kleurstof gevormd.

10 Er worden ook reservesuikers (zetmeel) aangelegd.
Geen zetmeel op afgedekte plaats (indicator: lugol) Deel van het blad afgedekt van het licht. Groeien vraagt veel energie voor producenten  energierijke stoffen nodig. Energierijke stoffen (glucose, zetmeel) worden niet uit de bodem gehaald  ze worden in de plant aangemaakt onder invloed van licht. Er worden ook reservesuikers (zetmeel) aangelegd.

11 Bladgroenkorrel Plantencel met veel bladgroenkorrels

12 Dit deel van het blad bevat GEEN bladgroenkorrels.
Dit deel van het blad bevat bladgroenkorrels. Groene plantendelen bevatten bladgroenkorrels.

13 De lugol is NIET verkleurd:
bruingeel  bruingeel. De lugol is verkleurd: bruingeel  paars. Op de plaatsen waar bladgroen is, is er zetmeel aanwezig.

14 De plant neemt koolstofdioxide (CO2) op via de huidmondjes in het blad.

15 Ontkleurde blad bevat zetmeel.
Ontkleurde blad bevat geen zetmeel. Als de plant geen koolstofdioxide (CO2) kan opnemen uit de omgeving, wordt er geen zetmeel gevormd in het blad.

16 Bij waterpest kan je heel duidelijk de productie van zuurstofgas waarnemen tijdens de fotosynthese.

17 Stofomzettingen en energieomzettingen tijdens het fotosyntheseproces (schematisch)


Download ppt "Producenten doen aan fotosynthese"

Verwante presentaties


Ads door Google