Een zaak van leven of dood

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Woord van Leven Juli 2013.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Bijbeltekst: 1 Samuël 20: 1-17
Ik wens je De kracht van god.
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Jezus en de wet van Mozes.
Woord van Leven Maart 2013.
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Evangelie der genade Vragen :
Tussen Pasen en Pinksteren.
Discipelschap.
De pittige smaak van de uitverkiezing
Restaurant De Zoete Zonde - Gent Sweet Sin Sunday - Gaybar de Prik - Amsterdam.
Welkom.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
Gezonde Relaties
Dit sprak Jezus Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. (Joh.17:3) Meent niet,
NIET OP DOOIEND IJS !!.
SEKS voor het HUWELIJK SAMENWONEN Wat is er op tegen?
“Ik kan dit niet oplossen...” “Ik zal de weg voor jou banen”
De visie is Jezus One for all.
Psalm 25.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Godsdienst 1 1.
Godsdienst.
WELKOM OP TOV!.
TOV! Openingsavond Het thema is Spreuken. Bidden.
“Werpt een duidelijk licht op de zaak!”
Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel,
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
GODS DAGELIJKSE LEIDING
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Ga de weg van de kinderen van het licht en let er goed op, welke weg je bewandelt. Volg het voorbeeld van God en ga de weg van de liefde, zoals Christus,
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.

Bidden: Les 5 God, hoort u mij?
Wie is God voor jou?.
Verlangens van God.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Met handen en voeten geloven 1
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
Ik wil jou van harte dienen
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Zondag 51 HC Franeker 9 augustus 2009
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Preek Jakobus 2:
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Preek Johannes 9:39 God wint, dat kun je zien ..
? Wat zegt de Bijbel erover?
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Niets zonder Gods zegen
Verslaving.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Tot 10 tellen in geloof -samen oefenen om leerling van Jezus te zijn-
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Hoe leidt God ons? Vragen daarbij: leidt God ons? willen we dat wel?
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Gehoorzamen is cool.
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Transcript van de presentatie:

Een zaak van leven of dood ? Spreuken 4 tot 7 (2de deel)

“Mijn zoon, houd vast aan wat je vader je opdraagt, verwerp de lessen van je moeder niet. Bind hun onderricht voor altijd op je hart, wind het om je hals. Moge het je leiden op de wegen die je gaat, moge het over je waken als je slaapt, moge het je raden als je wakker wordt. Want de lessen van je vader en je moeder zijn een lamp, een licht dat je vermaant en de weg wijst naar het leven.” (Spr. 6:20-23) “Als je in acht neemt wat ik zeg, zul je leren wat oprecht, eerlijk en rechtvaardig is, dan volg je altijd het juiste spoor.” (2:9)

Besef goed, vandaag stel ik u voor de keuze tussen voorspoed en tegenspoed, tussen leven en dood … u staat voor de keuze tussen leven en dood, tussen zegen en vloek. Kies voor het leven, voor uw eigen toekomst en die van uw nakomelingen, door de HEER, uw God, lief te hebben, hem te gehoorzamen en hem toegedaan te blijven. Dan zult u lang blijven wonen in het land” (Deut 30:15-20)

Twee tegengestelde wegen, geen tussenweg: zwart of wit Twee tegengestelde wegen, geen tussenweg: zwart of wit. Hoe zit dat in je dagelijkse leven? Is alles altijd zo duidelijk omlijnd? Hoe ga jij om met ‘grijstinten’ in het leven? Kiezen: het leven is een aaneenschakeling van keuzes die we maken. Soms makkelijke en banale keuzes, soms van cruciaal belang en met ingrijpende gevolgen. Met wie en waarmee houd jij rekening wanneer je keuzes moet maken? Ben je eerder cerebraal, intuïtief, instinctief, impulsief? Wat neemt bij jou de bovenhand? Kiezen tussen wijsheid en onverstand, tussen goed en kwaad… Dan moet je natuurlijk het onderscheid kunnen maken… In onze maatschappij zijn de scheidingslijnen steeds vager. Kun je hier concrete voorbeelden van geven? Hoe zou je je eigen ‘weg’ omschrijven?

Van haar lippen komen gladde praatjes,haar mond spreekt honingzoete woorden, maar uiteindelijk zijn ze als gif zo bitter, zo scherp als een tweesnijdend zwaard. Haar pad voert naar het graf, haar voeten dalen af in het dodenrijk. Ze wil dat je de weg die naar het leven leidt niet inslaat, haar valse sporen volg je zonder dat je het beseft. Daarom, mijn zonen, luister naar mij, wijk nooit af van wat ik zeg. Blijf bij zo’n vrouw vandaan, houd afstand van haar woning. (Spr. 5:3-8)

Wat is verleiding volgens jou. In de Bijbel is het altijd Wat is verleiding volgens jou? In de Bijbel is het altijd een negatief begrip. Hoe zit dat in het gewone leven? Zijn er ook positieve aspecten? Voorbeelden? ‘Zoetigheden’ die uiteindelijk toch ‘bitter’ zijn… Heb je dat zelf al ervaren? Wat oefent er op jou aantrekkingskracht (verleiding) uit? En ben je zelf soms verleid(st)er? In welke omstandigheden? Wat zijn dan je beweegredenen? Verleiding wordt vaak geassocieerd met sensualiteit en seksualiteit. Op dit vlak is het niet altijd makkelijk om zinnen en aandrang onder controle te houden. Praat hierover met elkaar. Om de valstrikken van de verleiding te ontlopen roept de Wijsheid op tot inzicht, waakzaamheid, voorzichtigheid. Een volkse wijsheid stelt: “Wie met vuur speelt kan zijn vingers verbranden… Wat betekent dit concreet in de praktijk? Voorbeelden? Indien de Spreuken door vrouwen waren geschreven, welke wijze raad zouden ze dan gegeven hebben aan hun ‘dochters’ m.b.t. de verleiders?

Een hoer kost je niet meer dan een brood, maar de vrouw van een ander jaagt op je kostbare leven. …Maar pleeg je overspel, dan heb je geen verstand, wie zoiets doet richt zichzelf te gronde. – Spr 6:26,32 Definitie van Jezus: Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Pleeg geen overspel.” En ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd.(Mt 5.27-28) Overspel – echtbreuk: het hebben van seksuele relaties met een ander dan de vaste partner; bewuste schending van de huwelijkstrouw door seksuele contacten met anderen.

In onze samenleving wordt ontrouw en overspel. gebanaliseerd In onze samenleving wordt ontrouw en overspel gebanaliseerd. In reclame, cinema, boeken en websites is het schering en inslag. Praat hierover met elkaar. De Spreukendichter waarschuwt tegen de catastrofale gevolgen van overspel, en raakt het morele en ethische aspect nauwelijks aan. Wat zijn jouw beweegredenen om iets al of niet te doen? De angst voor de gevolgen? Ook m.b.t. overspel houdt Jezus een discours dat veeleisender is dan de letter van de wet (Ex 20.14; Deut 5:18 “Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Pleeg geen overspel.” 28 En ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd” (Mat 5:27-28) Spreek hier samen over. Spijt hebben: is je dat al voorgevallen? Welke lessen heb je er uit getrokken? Hoe kun je verder gaan zonder dat deze gevoelens steeds weer bovenkomen? (Tot de overspelige vrouw zegt Jezus: “Ook ik veroordeel je niet. Ga, en zondig niet meer.” – Joh 8:11 Seksualiteit en sensualiteit (tussen partners): in godsdienstige middens was dit vaak taboe. Terecht of onterecht? Vind jij het makkelijk om open over deze onderwerpen te praten? En hoe zit dat in je kerkgemeenschap?

Iedereen komt in verleiding door zijn eigen begeerte, die hem lokt en meesleept. Is de begeerte bevrucht, dan baart ze zonde; en is de zonde volgroeid, dan brengt ze de dood voort. (Jak 1:14,15) “Zet nooit je zinnen op haar schoonheid, laat haar ogen je niet strikken.” – Spr. 6:25

Vind jij dat de wijze gelijk heeft om zijn ‘zoon’ te waarschuwen voor begeerte, verlangens, de prikkels van de zintuigen? Wat doe jij om dit alles in de hand te houden? Datgene willen wat je niet hebt (begeren, jaloers zijn, benijden)… of tevreden zijn met wat je hebt er daar gelukkig mee zijn. Is dat ook een kwestie van wijsheid?