De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?"— Transcript van de presentatie:

1 Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?

2 Davids gouden geheim Psalm 16

3 Psalm 16 1 Een stil gebed van David. Behoed mij, God, ik schuil bij u. 2 Ik zeg tot de HEER: ‘U bent mijn Heer, mijn geluk, niemand gaat u te boven.’ 3 Maar tot de goden in dit land, de machten die ik vereerd heb, zeg ik: 4 ‘Wie u volgt, wacht veel verdriet.’ Ik pleng voor hen geen bloed meer, niet langer ligt hun naam op mijn lippen.

4 Psalm 16 5 HEER, mijn enig bezit, mijn levensbeker, u houdt mijn lot in handen. 6 Een lieflijk land is voor mij uitgemeten, ik ben verrukt van wat mij is toebedeeld. 7 Ik prijs de HEER die mij inzicht geeft, zelfs in de nacht spreekt mijn geweten. 8 Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet.

5 Psalm 16 9 Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel, mijn lichaam voelt zich veilig en beschut. 10 U levert mij niet over aan het dodenrijk en laat uw trouwe dienaar het graf niet zien. 11 U wijst mij de weg naar het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.

6 Davids gouden geheim 1 Een stil gebed van David. Een ‘miktah’ van David.

7 Davids gouden geheim Centraal: vers 8 Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet. Thema van deze Psalm: Blijf steeds in Gods nabijheid; Als je bij Hem schuilt, vind je vreugde en veiligheid.

8 Hoe vindt David vreugde en veiligheid in Gods nabijheid volgens deze Psalm? David kijkt terug, vers 1 – 4. David kijkt naar God, vers 5 – 8. David kijkt vooruit, vers 9 – 11. Hier en nu… davids perspectief

9 David kijkt naar God 5 HEER, mijn enig bezit, mijn levensbeker, u houdt mijn lot in handen. 6 Een lieflijk land is voor mij uitgemeten, ik ben verrukt van wat mij is toebedeeld.

10 David kijkt naar God 7 Ik prijs de HEER die mij inzicht geeft, zelfs in de nacht spreekt mijn geweten. 8 Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet.

11 David kijkt terug Behoed mij, God, ik schuil bij u. 2 Ik zeg tot de HEER: ‘U bent mijn Heer, mijn geluk, niemand gaat u te boven.’ 3 Maar tot de goden in dit land, de machten die ik vereerd heb, zeg ik: 4 ‘Wie u volgt, wacht veel verdriet.’ Ik pleng voor hen geen bloed meer, niet langer ligt hun naam op mijn lippen.

12 David kijkt terug Ik pleng voor de machten die ik vereerd heb geen bloed meer, niet langer ligt hun naam op mijn lippen. Heeft David afgoden gediend? Waarop stelde David zijn vertrouwen?

13 David kijkt vooruit 9 Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel, mijn lichaam voelt zich veilig en beschut. 10 U levert mij niet over aan het dodenrijk en laat uw trouwe dienaar het graf niet zien. 11 U wijst mij de weg naar het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.

14 David kijkt vooruit 10 U levert mij niet over aan het dodenrijk en laat uw trouwe dienaar het graf niet zien. Wat bedoelt David hiermee?

15 Handelingen 2: 23-32: Petrus aan het woord op de eerste Pinksterdag
Handelingen 2: 23-32: Petrus aan het woord op de eerste Pinksterdag. 23 Deze Jezus, die overeenkomstig Gods bedoeling en voorkennis is uitgeleverd, hebt u door heidenen laten kruisigen en doden. 24 God heeft hem echter tot leven gewekt en de last van de dood van hem afgenomen, want de dood kon zijn macht over hem niet behouden. 25 David zegt immers over hem: “Steeds houd ik de Heer voor ogen, hij is aan mijn zijde, ik wankel niet. 26 Daarom verheugt zich mijn hart en jubelt mijn tong van blijdschap. Ja, mijn lichaam zal behouden blijven, 27 want u zult mij niet overleveren aan het dodenrijk en het lichaam van uw trouwe dienaar zal niet tot ontbinding overgaan. 28 U hebt mij de weg naar het leven getoond, uw nabijheid zal mij vervullen met vreugde.”

16 23 Deze Jezus, die overeenkomstig Gods bedoeling en voorkennis is uitgeleverd, hebt u 29 Broeders en zusters, u zult mij wel toestaan dat ik over de aartsvader David zeg dat hij gestorven en begraven is; zijn graf bevindt zich immers nog steeds hier. 30 Maar omdat hij een profeet was en wist dat God hem onder ede beloofd had dat een van zijn nakomelingen zijn troon zou bestijgen, 31 heeft hij de opstanding van de Messias voorzien en gezegd dat deze niet aan het dodenrijk zou worden overgeleverd en dat zijn lichaam niet tot ontbinding zou overgaan. 32 Jezus is door God tot leven gewekt, daarvan getuigen wij allen.

17 Davids gouden geheim Thema Psalm 16: Blijf steeds in Gods nabijheid; Als je bij Hem schuilt, vind je vreugde en veiligheid.

18 Ook een gouden geheim? Kijk terug: Heb ik echt radicaal voor God gekozen? Op welke gebieden in mijn leven vertrouw ik nog op andere zaken/mensen? Kijk vooruit: Plaats je je leven in het licht van de eeuwigheid? Vertrouw je op Christus voor je eeuwige redding?

19 Kijk naar God! Psalm 16: 8 Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet. Hebreeën 12:2 Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof. Johannes 15:5 Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.

20 Kijk naar God! Hoe doe je dat: je de HEER voor ogen houden?
Lees, overdenk en gehoorzaam de Bijbel Open jezelf voor God in gebed Zie op Hem door alle omstandigheden heen Zoek de stilte en de rust in de natuur Zoek contact met andere christenen Luister naar muziek Lees goede boeken

21 Houd je steeds de HEER voor ogen:
Hij wijst jou de weg naar het leven: overvloedige vreugde in Zijn nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan Zijn zijde.


Download ppt "Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?"

Verwante presentaties


Ads door Google