Scholingsbijeenkomst Hilversum

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
16 oktober 2013 Informatiebijeenkomst Passend Onderwijs
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Handelingsgericht werken en de IB
Workshop Handelingsgericht werken
Informatieavond 22 april 2013
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Onderwijs passend maken met behulp van handelingsgericht werken Studiedag 13 oktober 2009 SWV Delft - Pijnacker.
Handelingsgericht Arrangeren
Leerlingenzorg De Telgenkamp
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
passend onderwijs en zorgplicht
Oriëntatie 1-Zorgroute
Multi Disciplinair Overleg op school
Welkom.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
Welkom Multidisciplinair zorgteam op school Pilot HG MZT
PASSEND ONDERWIJS leerling en zorg : naar één kind – één plan
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
Waarnemen Realiseren Begrijpen Plannen leerlingen docenten ouders
Begeleiding van kinderen met zorg
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
1-zorgroute in school MR bs Edith Stein
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
1-zorgroute in school bs Edith Stein MR Ouderkamer
Kwaliteitszorg in het (v)so 13,14,19,20 april 2010 Cor Hoffmans
Kennisgroep Kwaliteit evalueren van kwaliteit sturen op kwaliteit
Pilot Multidisciplinair Zorgteam in school (MZT) HGW - HGI (handelingsgericht werken - handelingsgericht indiceren) Doel:
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
Welkom Startbijeenkomst Pilot september 2012
Pilot Handelingsgericht zorgteam op school
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
27 januari 2014 Handelingsgericht Arrangeren. HA 27 januari 2014 Programma Welkom Algemene inleiding Henk Büscher Presentatie Pilot a. Evalueren.
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
Handelingsgericht werken
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL In het kader van de wet Passend Onderwijs de Baas Coaching en Advisering (BCA)1.
Ervaringen Implementatie in Nederland
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Pass’t Montessorionderwijs ?
Multidisciplinair Overleg (MDO op school) in Passend Onderwijs Unita
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Integrale doorgaande lijnen bij passend onderwijs en zorg voor jeugd
Toewijzing extra ondersteuning SWV VO 30.06
HGW(handelingsgericht werken) De digitale klasagenda
Overgang po-vo
Ontwikkelingsperspectief
Zorgplicht in passend onderwijs
23 september 2014.
Passend Onderwijs in onze deelregio. Programma 7 oktober uur – uurInloop koffie/thee uur – uurOpening uur – uurInformatie.
Bijeenkomst Directies en Intern Begeleiders 2 december 2014.
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Zorgtoewijzing Passend Onderwijs. Nieuwe aanpak zorgtoewijzing Deze power point geeft een korte impressie van de nieuwe ontwikkelingen van Passend onderwijs.
Het ABC van Passend Onderwijs Nadine de Boer en Kees Blaauw November 2013.
Zorgstructuur op basisschool Pius X
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Verwijzing VSO terugdringen Professionele ontwikkeling van de docenten Veranderingen ondersteuningsstructuur.
Toelichting inspectierapport. Agenda Inleiding/welkom Waar kijkt de inspectie naar? Hoe verder? Nog te beantwoorden vragen.
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop N.a.v. vragen over doublure & verwijzen naar SBO Bijeenkomst 3.
De zorg op onze school Presentatie over de zorg met als uitgangspunt de 1-zorgroute. Petra Vinkestijn IB-er Burg. Westerbeek van Eertenschool Varik.
Netwerk IB WSNS Tilburg
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop
Welkom.
PILOT HG MDO bovenschoolse pool: LOKET schoolniveau
WELKOM CBO Meilân MR en GMR 8 juni 2017.
Doubleren.
Hoe volgen wij onze kinderen?
Transcript van de presentatie:

Scholingsbijeenkomst 30-09-2014 Hilversum Scholing Trajectbegeleiders Multidisciplinair Overleg (MDO op school) in Passend Onderwijs Unita Scholingsbijeenkomst 30-09-2014 Hilversum

Doelen Informeren over recente ontwikkelingen MDO-loket Nieuwe ontwikkelingen: wat betekenen deze voor de TB-ers van Unita? Leren van en met elkaar: tops en tips uitwisselen n.a.v. de nieuwe ontwikkelingen Afspraken maken om te leren van en met elkaar

Programma Opening: welkom, doelen van de middag Ontwikkelingen Loket Nieuwe ontwikkelingen Toelichting Werkopdracht Pauze Werkopdracht Presenteren tips en tops Afspraken over bij elkaar in de keuken kijken Afronding en evaluatie

Ontwikkelingen loket Aanvraag groeidocument Digitaal groeidocument (online) Folders, werkwijze, evaluaties OPP groep 3 tot en met 8 OPP voor kleuters Leerlijnen gedrag Niet Nederlandstalige ouders

Veranderingen in OPP trap

Versie 2.3 Volledig met vaardigheidsscores en functioneringsniveaus Hoogste functioneringsniveau “>M8” Probleem: waar ligt dit precies?

Versie 2.3

Versie 2.4 M8 opgesplitst in I t/m V-scores Bij DL=55 (midden groep 8) M8 I-score: valt in HAVO/VWO M8 II-score: valt in HAVO/VWO M8 III-score: valt in VMBO-T M8 IV-score: valt in VMBO-KB (net als FN E7) M8 V-score: is een lager functioneringsniveau AVI blijft maximaal in VMBO-T

Versie 2.4

Voor meer informatie… …zie toelichting Bevat nieuwe punten www.opptrap.nl update@opptrap.nl

OPP kleuters

Basisleerlijn Sociaal gedrag

Niet-Nederlandstalige ouders

Nieuwe ontwikkelingen Klantgerichtheid Nieuwe zakelijkheid Afgrenzen van basisondersteuning

Basisondersteuning in 13 ijkpunten Beleid 1. Beleid: Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleid, hun kwaliteit en kwaliteitsondersteuning. Wettelijk verplicht tot beleidsdoelen in het schoolplan, ook v.w.b. leerlingenondersteuning. 2. Onderwijs-ondersteuningsprofiel: Het school-ondersteuningsprofiel (SOP). Het profiel moet aanknopingspunt bieden voor ondersteuningszwaarte en voor verbetering van de ondersteuning in de school. 3. Effectiviteit: Jaarlijks evalueren. Datzelfde geldt voor de effectiviteit van de ingezette middelen. Vervolgens een ontwikkelagenda opstellen voor het komende jaar en inzet van middelen daarop aanpassen.   Onderwijs 4. Omgeving: De ruimte, de leerbronnen, de medeleerlingen, de personeelsleden moeten zo zijn ingericht dat tegemoet gekomen wordt aan drie basale psychologische behoeften van leerlingen. (de behoefte aan relatie, aan competentie en aan autonomie). Een omgevingsaspect is ook fysieke en sociale veiligheid. 5. Continue ontwikkeling/opbrengsten ondersteuning (opbrengstgericht werken): Op schoolniveau zijn afspraken over systematisch signalering van ondersteuningsbehoeften en toetsing van voortgang. 6. Handelingsgericht werken en opbrengst gericht werken: Passend Onderwijs is een combinatie van handelingsgericht werken en opbrengstgericht werken. Ontwikkelings-brede resultaten zijn leidend. 7. Onderwijs op maat: De school gaat na of haar aanbod, aanpak en materialen voldoende tegemoet komen aan de onderwijsbehoeften van leerlingen. Voor alle leerlingen, begaafde, gemiddelde en leerlingen met een beperking en extra zorgvraag. 8. Handelingsbekwaamheid: Van leraren mag worden verwacht dat zij over een handelingsrepertoire beschikken of gaan beschikken om hulp te bieden aan zorgleerlingen. Professionele attitude. Begeleiding 9. Onderwijs-ondersteuningsarrangement van de school: Bevat onderdelen van het onderwijs-ondersteuningsprofiel van de school en het ontwikkelingsperspectief van de leerling. 10. Overdracht: Effectief onderwijs betekent ook dat leerlingen goed worden gevolgd en systematisch worden begeleid. Het is belangrijk dat deze leerlingen goed worden begeleid bij de overgangen. 11. Betrokkenheid ouders: Scholen die werk maken van onderwijs zien ouders/verzorgers vooral als partners bij de ontwikkeling van hun leerlingen. Een goede afstemming heeft positief effect op de lln. Organisatie 12. Interne ondersteuningsstructuur: Voor het goed laten verlopen van de ondersteuning en de begeleiding van leerlingen is het belangrijk dat hulpbronnen aanwezig zijn rond de groepen en de leraren. 13. Externe ondersteuningsstructuur: Voor de organisatie van de hulp en advies van buiten de school moeten scholen gebruik kunnen maken van de juiste deskundigen (multidisciplinair overleg).

Wat weten we? Meest effectieve leraren (Hattie, 2013): Behandelen niet alle leerlingen hetzelfde, ze experimenteren bewust & doelgericht en evalueren hun aanpak systematisch Meest effectieve professionals zien gedrag van leerkrachten, leerlingen, ouders en collega’s als waardevolle feedback op hun handelen.

OPDRACHT IN VIJFTALLEN ZOEK EEN TRAJECTBEGELEIDER DIE JE NOG NIET KENT LEREN VAN EN MET ELKAAR: Klantgerichtheid Nieuwe zakelijkheid Afgrenzen van basisondersteuning SUCCESSEN (STRALEND LEREN, TOPS) MISSERS (BALEND LEREN, TIPS) DAARNA UITWISSELEN: 1 TOP EN 1 TIP

Effectieve feedback Leren van en met elkaar met de “Power of Feedback” (Hattie, 2013) Feed up (FU): waar wil ik heen met dit MDO (doel): wat zien/horen/merken we dan? Feedback (FB): hoe dicht bij doel ben ik al? Feed forward (FF): hoe verder om dichter bij mijn doel te komen? Bewerk de checklist voor jezelf: feed up?

Opdracht à la HATTIE Afspraken voor een kijkje in de MDO – keuken van een collega traject begeleider Pas de checklist aan: wat streef jij na en waarop wil jij graag feedback?

Afronding Evaluatie in één woord op de flap Hartelijk dank voor je deelname !!!

schoolniveau HGW- cyclus op groepsniveau MDO werkwijze CJG Preventief/ lichte opvoedondersteuning groepsbespreking + groepsobservatie Groepsoverzicht bijstellen & Groepsplan evalueren 2a. Doelen komende periode 2b. Signaleren leerlingen die extra begeleiding nodig hebben waarnemen 6. Uitvoeren groepsplan leerling- bespreking ZAT PO Leerlingen Jeugdhulp realiseren begrijpen 5. Opstellen groepsplan Ouders Leerkracht 3. Benoemen van hun onderwijsbehoeften OPP Multidisciplinair Overleg op school: leerkracht, IB-er, ouders en één of meer deskundigen uit de “pool” ZAT PO 4. Clusteren leerlingen met vergelijkbare onderwijsbehoeften plannen LOKET Trajectbegeleider bovenschoolse pool met deskundigen onderwijs en jeugdhulp AB-ers (SBO en SO), schoolpsychologen/orthopedagogen, (school) maatschappelijk werk, jeugdartsen + jeugdverpleegkundigen, procesregisseurs CJG, hulpverleners uit BJZ, MEE/VTO, JGGZ, OC Trompendaal, RBL, Sherpa, Vangnet Jeugd, Versa, Youké