De beperkingen van ‘macht’ Leiding geven en medezeggenschap.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
Advertisements

Medezeggenschapsraad
De MR op Praktijkonderwijs Zeist
Medezeggenschap op scholen Regelgeving in vogelvlucht September 2010 Kees Deijns.
Vrijwillige van werk naar werk fase 1. Van werk naar werk onderzoek2. Van werk naar werk plan U besluit dit plan niet op te volgen: u houdt dit plan voor.
Een nieuw instrument op gebied van Oplossingsgericht Werken?
Programma Presentatie: samenwerking tussen lokaal overleg en de medezeggenshap; inventarisatie professionalisering Teun van Beusekom (NHTV) Willem-Jelle.
De vormgeving van medezeggenschap binnen passend onderwijs Bijeenkomst SWV d.d. 30 oktober 2012 Janine Eshuis VOS/ABB.
Beleidsbeïnvloeding door VGC-jeugdraad VGC-jeugdraad juni 2013.
(G)MR en invloed op de kwaliteit van het onderwijs
Verhoor door AIG Uw rechten en plichten
DEELGEMEENTEBESTEL ROTTERDAM. AAV 31 oktober • Presentatie nieuwe modellen “gebiedsbestuur” en “wijkparticipatie” door gemeente – veel vragen over exacte.
P. 122 oktober 2013 Intro in de jeugdraad. 22 oktober 2013 Jeugdraad p. 2 Opdrachten •Adviezen te geven en voorstellen te formuleren, op eigen initiatief.
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
WMO - Communicatie- Inspraak belangenbehartigers Praktijk WMO-adviesraad in de gemeente Brummen.
Recht op veiligheid? 14 november 2009 Brenda Frederiks VUMC.
Medezeggenschap Samenwerkingsverband passend onderwijs
Regionalisering brandweer/doorontwikkeling VRU
Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
4. Besloten vennootschap
Juridische aspecten swv passend onderwijs december 2012.
W.M.S. Wet Medezeggenschap op Scholen.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 14 april 2010.
Medezeggenschap Het bestuur en het Directieteam nemen beleidsbesluiten Ouders, leerlingen en personeelsleden denken mee en beslissen soms mee Dit is geregeld.
Medezeggenschap binnen Samenwerkingsverband passend onderwijs Delft, 25 maart 2013 Jeroen Peters.
De Medezeggenschapsraad
Overleg GMR - R.v.T. Hoorn 5 april 2017.
MR De Palster Mede vormgeven aan beleid op school Waar staan we voor! Als medezeggenschapsraad bestaande uit leerkrachten en ouders willen wij mede vormgeven.
MR Vlinderbos jaarverslag 2009 – Wij zijn de MR! Oudergeleding: Carel Albertscontactpersoon Ouderraad Hans Waldercontactpersoon Directie Jeroen.
Naar een nieuwe bestuurlijke structuur
Medezeggenschapraad H. Henricusschool
Regiobijeenkomst - Utrecht 'In Dialoog over de VMSD’
MR Pius X Wateringen Orgaan voor medezeggenschap (inspraak). De MR vertegenwoordigt de belangen van leerlingen, ouders en leerkrachten. Primair doel: behartigen.
P. 123 oktober 2014 Jeugdraad voor dummies Installatie VGC-jeugdraad.
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Privacy en het startpunt. Geen convenant Werkinstructie Nadere regels verordening wmo en jeugd.
Adviesrecht in de praktijk. Caroline van den Berg, trainer BOinK.
ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR). Wat is een OPR? “Het formele medezeggenschapsorgaan van een samenwerkingsverband passend onderwijs, waarin ouders en personeel.
SPH deeltijd jaar 2 onderzoeksvaardigheden.
Wat is de (G)MR? Afvaardiging van ouders en personeel Inspraak en advies op de gang van zaken en beleid van de school Directeur is adviseur Vergaderingen.
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
“Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren” Workshop bestuurlijke verhoudingen Studiemiddag examencommissies Bunnik, 26 mei 2016.
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
Medezeggenschap op de Trumakkers Informatieavond groep 1 en 2 6 september 2011.
Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat Notitie Reikwijdte en Detailniveau Milieueffectrapportage.
Bijeenkomst GMR 5 april Niet alle functies zijn gewaardeerd volgens functiewaarderingssysteem PO (FUWA PO) Accountant rapporteert hierover Insteek:
De MR en het schoolplan Bouwstenen voor de toekomst Utrecht, 22 januari 2015.
RECEPT VOOR EEN GOEDE EXAMENREGELING
Opleidingscommissie Hanzehogeschool Groningen
Medezeggenschap bij De Eshoek
Medezeggenschap op de Dr.M.L. Kingschool
Informatieavond onderzoek nieuwe schooltijden
Beantwoord kort de volgende vragen:
De Medezeggenschapsraad spreekt….
Rechten en plichten van opleidingscommissies
Medezeggenschap Raad (MR) St. Joan, Soerendonk
Jaarverslag medezeggenschapsraad
MR RK Josefschool Mede vormgeven aan beleid op school
Medezeggenschap? Ook voor u!
Medezeggenschap bij De Eshoek
Landelijke raad 8 December 2018
Medezeggenschap? Ook voor u!
Jaarverslag 2017 – 2018 Medezeggenschapsraad Kbs De Howiblo
Een veilige leefomgeving?
Instituut voor pensioeneducatie
Hulpmiddel versterken medezeggenschap
Transcript van de presentatie:

De beperkingen van ‘macht’ Leiding geven en medezeggenschap

Wanneer? Elk voornemen om beleid te wijzigen moet aan de medezeggenschapsraad worden voorgelegd Het reglement van de MR geeft aan op welke onderwerpen instemming of advies moet worden gevraagd en aan welke geleding Een MR heeft tijd nodig om tot een zorgvuldig oordeel te komen Te laat indienen van voorstellen, waardoor tijdsdruk ontstaat, leidt vaak tot irritatie Niet wachten tot de vergadering om vragen te stellen of informatie te verschaffen

Samenwerken of afstand bewaren? Een MR kan ervoor kiezen om nauw samen te werken met het bevoegd gezag bij de formulering van nieuw beleid, of om afstand te bewaren Beide keuzes zijn verdedigbaar. Er is geen sprake van goed of slecht.

Lastig of noodzakelijk? Medezeggenschap is wettelijk verplicht Of een MR lastig is, heb je deels zelf in de hand MR mag gevraagd en ongevraagd adviseren, maar bevoegd gezag is verantwoordelijk voor het formuleren van beleid Hou in het besluitvormingstraject rekening met de tijd die de MR nodig heeft om tot een besluit te komen

Geschillen Verschil van mening is nog geen ruzie Landelijke commissie kan ook adviseren en eventueel bemiddelen Blijf met elkaar in gesprek, ook als een geschil wordt aangegaan

kanttekeningen MR-leden worden gekozen MR is daarmee een vertegenwoordigend lichaam Daarbij hoort het afleggen van verantwoording en het nemen van verantwoordelijkheid Beleid = keuzes: een keuze kan zorgvuldig onderbouwd zijn, ook als men het met de keuze zelf niet eens is. Wat moet beoordeeld worden?