De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 7

2 Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer worden door de provincies gekozen. Eerste en Tweede kamer maken samen wetten; Zij hebben allebei dus wetgevende bevoegdheden.

3 150 leden Praten over wetsvoorstellen van ministers Mogen zelf ook wetsvoorstellen doen Mag wetsvoorstellen afkeuren, goedkeuren of wijzigen. Controleren de ministers. Kunnen een ministers ontslaan.

4

5

6 Als de Tweede Kamer het voorstel goedkeuren, gaat het naar de Eerste Kamer.

7 75 leden Door bestuur van de provincies gekozen Controleert besluiten van de Tweede Kamer Mag een wetsvoorstel goed of afkeuren, maar niet wijzigen!

8 Tweede en Eerste Kamer moeten allebei controleren of het wetsvoorstel niet in strijd is met de grondwet, en ze moeten ministers controleren. Beide kamers hebben dus: Controlerende bevoegdheden.

9

10 http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/wie-de-baas- van-nederland

11 Vooral D66 wil dit vaker invoeren. Als een wetvoorstel heel erg belangrijk is, wil men wel eens de mening van het volk weten. Dan komt er een referendum: Een volksstemming. Het volk mag dan meestemmen. Is niet bindend! Alleen advies

12

13


Download ppt "Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer."

Verwante presentaties


Ads door Google