De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Medezeggenschap? Ook voor u!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Medezeggenschap? Ook voor u!"— Transcript van de presentatie:

1 Medezeggenschap? Ook voor u!

2 Medezeggenschap Wat is een medezeggenschapsraad (MR)?
Elke school moet op grond van de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) een medezeggenschapsraad instellen. Op scholen worden belangrijke beslissingen genomen. Beslissingen die direct te maken hebben met het onderwijs dat gegeven wordt maar ook beslissingen die betrekking hebben op de school als geheel. Een schoolbestuur neemt die beslissingen niet alleen, maar doet dat in overleg. Dit overleg gebeurt onder andere met de MR. De MR praat dus in feite mee over alles wat met de school te maken heeft. Maar haar invloed gaat nog verder: de MR geeft adviezen, doet voorstellen en beslist mee. De MR is dus mede verantwoordelijk voor het welzijn van de leerlingen en het team en bewaakt mede de onderwijskwaliteit.

3 Medezeggenschap Wie zitten er in de MR? Personeelsleden Ouders
In het voortgezet onderwijs (VO) ook leerlingen De samenstelling van de MR hangt af van het schooltype. De MR bestaat in het basisonderwijs uit ouders en personeelsleden. In het voortgezet onderwijs zitten naast ouders en personeelsleden ook leerlingen in de MR. Er moeten in het basisonderwijs altijd evenveel personeelsleden als ouders in de MR zitten. In het voortgezet onderwijs is de groep personeelsleden gelijk aan die van ouders en leerlingen samen. De grootte van de MR hangt af van de grootte van de school. De Wms noemt geen maximum grootte. Wel een minimum: een MR moet uit minimaal vier personen bestaan. Iedere ouder die een kind op school heeft kan op die school tot lid van de MR gekozen worden. Het personeel in de MR zal meer de nadruk leggen op zaken als arbeidsvoorwaarden, personeelsbeleid en arbeidsomstandigheden. De ouders leggen meer de nadruk op zaken als leerlingenvoorzieningen, schoolkosten en kwaliteit van het onderwijs. Toch zijn de belangen van personeel en ouders niet tegenstrijdig. Beide zijn tenslotte voorstander van goed onderwijs en een fijne school voor de kinderen. Ze vullen elkaar prima aan als ze van elkaars competenties gebruik maken. Het personeel weet veel van de dagelijkse gang van zaken op school en ouders leveren vanuit hun ervaring en kennis een waardevolle bijdrage aan de MR.

4 Medezeggenschap Welke bijzondere bevoegdheden heeft de MR? Adviesrecht
Instemmingsrecht Naast een aantal algemene bevoegdheden, zoals het informatierecht, het recht op overleg en het ongevraagd advies- en initiatiefrecht, heeft de MR ook bijzondere bevoegdheden. Wanneer het bevoegd gezag (=het schoolbestuur) besluiten wil nemen, moet het voor bepaalde zaken eerst advies aan de MR vragen. Dit is de adviesbevoegheid van de MR. Voorbeelden hiervan zijn de vakantieregeling, de aanstelling of het ontslag van de schoolleiding, nieuwbouw of verbouw van de school. In sommige gevallen is de instemming van de MR nodig voordat het bestuur een besluit mag nemen. Hier geldt de de zogenaamde instemmingsbevoegdheid van de MR. Voorbeelden hiervan zijn de vastelling of wijziging van het schoolplan, verandering van de onderwijskundige doelstellingen, vaststelling of wijziging van regels op gebied van het veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid. In bepaalde gevallen is het zo dat slechts een geleding een instemmingsbevoegdheid heeft. De oudergeleding heeft bijvoorbeeld een instemminsgbevoegdheid ten aanzien van de hoogte en bestemming van de ouderbijdrage of ten aanzien van de wijziging van de schooltijden. In de Wms staan alle bevoegdheden van de MR omschreven. Er bestaat echter de mogelijkheid om zelf de medezeggenschap op eigen school vorm te geven. Als de school van deze mogelijkheid gebruik wil maken moet op schoolniveau een MR-reglement worden opgesteld. In dit reglement kunnen dan van de Wms afwijkende bevoegdheden worden opgenomen (bijvoorbeeld een adviesbevoegdheid omzetten in een instemmingsbevoegdheid of juist andersom). N.B. Op de site van OUDERS & COO, is een modelreglement te downloaden die MR’en kunnen gebruiken. Het Modelreglement van OUDERS & COO geeft de MR-leden een sterke positie (een verdergaand reglement dan andere modelregelementen)

5 GMR Medezeggenschap En dan is er vaak ook nog een….
De G van GMR staat voor gemeenschappelijke. Besturen met meer scholen onder zich hebben altijd een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Daarmee kan het bestuur in één keer alle bovenschoolse zaken afhandelen, zonder alle MR’en afzonderlijk te raadplegen. De GMR gaat over zaken die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle of een meerderheid van de scholen.

6 Medezeggenschap Wat levert het MR-lidmaatschap personeelsleden, ouders en in het VO leerlingen op? Als MR-leden kunnen zij een positieve bijdrage leveren aan hun school of de school van hun kinderen. Zij zijn nauw betrokken bij de school, kunnen meerpraten en meebeslissen over het beleid en krijgen meer contact met andere ouders, leerlingen, het team en het bestuur. Daarnaast doen zij een schat aan ervaring op!

7 Medezeggenschap de landelijke informatie- en adviesdienst voor ouders over onderwijs Ook voor MR’en! 5010 is de landelijke info- en adviesdienst voor ouders over onderwijs. Niet alleen ouders maar ook MR’en kunnen daar met hun vragen terecht. 5010 krijgt bijvoorbeeld veel vragen over overgaan en zittenblijven, leerplicht, examens, pesten, de ouderbijdrage, overblijven en MR-bevoegdheden. Vragen kunnen zowel telefonisch ( , kies eerst 1 dan 3) als per mail ( worden gesteld. Vragen die via de mail binnenkomen worden binnen drie schooldagen beantwoord.


Download ppt "Medezeggenschap? Ook voor u!"

Verwante presentaties


Ads door Google