Meten van intelligentie bij kinderen met ADHD

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Laurens van der Maaten IKAT / ROB
Advertisements

Visual Knowledge Building
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
INTERACTION DESIGN Week 3.
Marc Vandercammen September 2003 De jongere als « schoolse » aankoper.
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Namen van de Abers die de presentatie geven.
Lotte Van Dyck Tom Walgraeve
Er is meer aan de hand... Meervoudige problematiek
1 Neemt de kennis van onze studenten toe? Een analyse van de kennisgroei op basis van VGT scores Marieke van Onna & Samantha Bouwmeester.
De vier dimensionale klachtenlijst (4DKL)
Typologie van Baumrind
Didiclass - beginnen met
Hoofdstuk 2 De fundamenten van individueel gedrag
Vergoedingsregeling dyslexie
Informatie avond groep 8
ADHD : attention deficit and hyperactivity disorder
VAN HOUTEN-VAN DEN BOSCH E.J., KUIPERS J., PETERS W.A.M.
Hoe gaan angst en depressie samen met ADHD?
Autisme en het verwerken van sociale informatie.
Autisme en intelligentie
Onderzoeksmethode Oftewel: met welke specifieke onderzoeksmethode kan ik het best mijn onderzoeksvraag beantwoorden.
Medmec04 week 5 Engagement. LesOnderwerpenHuiswerk voor komende week en les 1 o Inleiding module & werkwijze o Inleiding opdracht 1 en 2 o Bestuderen.
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Kennis - Intelligentie
Annik Simons Centrum voor Erfelijke Metabole Aandoeningen Antwerpen
Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Nieuwe normen Cito.
Marco van Gijzen & Allard Bouwmeester
Psychologische Test.
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Het begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Workshop Datagestuurd werken met SWIS!
Het begint bij het jonge kind
Presentatie Executieve functies
30 minuten Wat is (het probleem met) CLRE?
Assessment bij minderheidsgroepen de situationele beoordelingstest
Hoogbegaafde kinderen vereisen eigen aanpak!
Veel mensen hebben het over “hoe belangrijk het is om een goede opvoeding te geven aan onze kinderen”. De Amerikaan geeft- en laat alles toe dit om “ de.
oorzaken ‘hyperkinetisch gedrag’?
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Hoogbegaafdheid van leerlingen in het primair onderwijs Ontwikkelingen en samenhangen met kenmerken van thuis, de groep en de school     Uitgegeven.
Prikkelverwerkingsstoornis
Kanjertraining..
Wat met psychische stoornissen op school?
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
Presentatie Soep en Kennis 8 oktober DE Samenwerking  Wie  Wat  Waarom  Waartoe.
Gerald Riedstra STOEIEN TUSSEN VADER EN KIND Onderzoek naar de psychometrische kwaliteiten van de Nederlandse versie van Rough and Tumble Play-Quality.
RFLPs SNPs Micro-array
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Presentatie DCD Ida Brouwer & Daniëlle Buis.
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
ACHTERGRONDINFO Fulltime Basis-Onderwijs voor hoog-intelligente en hoog-sensitieve kinderen Rotterdam, april 2016 Stichting H 4 O.
Toerisme Vlaanderen Vlaanderen Vakantieland 2011 Redemptieonderzoek 15 februari 2012 M.A.S. – Market Analysis & Synthesis Brusselsesteenweg 46 a – B 3000.
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
OBS Het Klokhuis Informatie over nieuwe Cito-normering 2 juni 2014.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Ouderlijke persoonlijkheid, opvoeding en probleemgedrag Waarden en normen.
Zelfwaardering en acceptatie door leeftijdsgenoten EEN LONGITUDINAAL ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOLKINDEREN - WENDY DONDERS EN KARINE VERSCHUEREN.
Aanvraag voor Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en Praktijkonderwijs (pro) Carrousel POVO Donderdag 13 oktober 2016 Carla van Moorsel Milou Hofland.
Eindtoets basisonderwijs ROUTE 8 Digitale eindtoets door het ministerie erkend. Adaptieve toets. Ieder kind doorloopt een eigen passende route van vragen.
Verschillende probleemgedragingen
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Doorstroom vwo-wo Regionale Bijeenkomst Platform vWo
Transcript van de presentatie:

Meten van intelligentie bij kinderen met ADHD Door Sielke Demeersseman 1 Bachelor orthopedagogie

Inleiding In deze presentatie worden enkele mogelijkheden van de CAS (Cognitive Assessment System) bestudeert, om de cognitieve capaciteiten van kinderen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorde) in kaart te brengen. Omdat kinderen met ADHD volgens de definitie van het American Psychiatric Association een gemiddelde intelligentie zouden hebben, is er nog altijd geen reden om aan te nemen dat deze groep niet het gehele spectrum van intellectuele mogelijkheden zou kunnen bevatten.

Eerst even een Globaal Beeld Over kinderen met ADHD Kinderen met ADHD vormen een heterogene groep, ze representeren niet één bepaald type kind. Er zijn 2 belangrijke kenmerken te onderscheiden bij ADHD ; nl. aandachtsproblemen en hyperactiviteit. Er zijn ook belangrijke verbanden te leggen tussen hyperactiviteit en cognitieve tekortkomingen zoals bijv. een lager IQ. Verder is er in een studie aangetoond dat kinderen met ADHD 7 tot 10 punten lager scoort op intelligentietest dan andere kinderen

CAS en PASS-theorie De CAS is een manier van intelligentie meten en informatie achterhalen over mogelijkheden van kinderen wat hun cognitief functioneren betreft. Bij iedere CAS techniek valt er een PASS- theorie. Dit vertelt ons hoe intelligentie wordt gezien als een verzameling van 4 cognitieve processen. Planning - Aandacht - Simultane verwerking - Successieve verwerking.

Steekproef en procedure Er werd een proef uitgevoerd bij 2 categorieën : kinderen met ADHD en bij kinderen zonder specifieke leerproblemen. Hieronder vindt je de resultaten.

Conclusie In dit onderzoek is gebruikgemaakt van de Amerikaanse normen. Uit de scores van de controlegroep blijkt dat de Nederlandse kinderen gemiddeld scoren op drie van de vier schalen van de CAS en op de totaalscore. Bij de afnamen zijn er geen bijzonderheden waaruit zou blijken dat de Nederlandse versie niet goed werd afgenomen bij een Nederlandse populatie De kinderen met ADHD die in dit onderzoek zijn getest, zitten voor het merendeel op een school voor speciaal basisonderwijs. Hoewel de belangrijkste kenmerken hun hyperactiviteit en aandachtsproblemen waren, is het mogelijk dat deze kinderen daarnaast ook leerproblemen hebben. Dit komt doordat de comorbiditeit vooral met leesproblemen te hoog is