De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kanjertraining..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kanjertraining.."— Transcript van de presentatie:

1 Kanjertraining.

2 Het ontstaan van kanjertraining.
Een verzoek van meerdere ouders in Almere in is de directe aanleiding tot het ontwikkelen van de training. Deze ouders zaten met de volgende vraag: "We kunnen heel goed praten met de onderwijsgevenden over ons kind zolang het gaat over cognitief functioneren. Maar het gaat mis als wij naar school komen met vragen over het sociaal functioneren van ons kind. Vooral als ons kind zich niet fijn voelt op school.".

3 Doel kanjertraining Het belangrijkste doel is dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. • de leerkracht wordt gerespecteerd; • pestproblemen worden opgelost; • leerlingen durven zichzelf te zijn; • leerlingen voelen zich veilig; • leerlingen voelen zich bij elkaar betrokken; • leerlingen kunnen gevoelens onder woorden brengen; • leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen.

4 aanpak De Kanjertraining wordt om de week gegeven in gemiddeld 10 lessen van 1,5 uur (per schooljaar). De methodiek bestaat uit het oefenen van; - sociale vaardigheden - discussiëren over morele dilemma's en sociale cognities - rollenspelen met behulp van vier petten - vertrouwensoefeningen. De petten staan voor vier typen gedrag. Kinderen verwerven inzicht in hun gedrag en dat van anderen en in de keuze die ze hierin hebben.

5 De petjes Het aapje. Deze probeert contact te krijgen door met de pestvogel mee te doen en overal een grapje van te maken. Het aapje neemt niets en niemand serieus Het konijn. Deze denkt dat hij minder waard is dan anderen, is vaak bang en heeft last van faalangst. De pestvogel. Deze vindt zichzelf geweldig; alle anderen deugen niet en hij bepaalt zelf wel wat hij doet. De tijger. Dit is een Kanjer. Een kind dat assertief maar niet agressief is en zich in allerlei situaties goed weet te handhaven, is een tijger

6 Kanjertraning. De leerkrachten/docenten krijgen na afronding van de driedaagse Kanjertraining de licentie om op de eigen school de lessen uit de Kanjerboeken te geven aan volledige groepen/klassen. 

7 de Kernwoorden van kanjertraining zijn : vertrouwen, veiligheid en wederzijds respect.
- gespreksvaardigheid - interesse tonen - mening durven geven - stoppen met treiteren - zelfvertrouwen - trots zijn - uit slachtofferrol stappen - heft in eigen hand nemen

8 materialen - docentenhandleidingen voor het basisonderwijs - voorleesboeken - werkboeken per leerjaar -een leerlingvolg- en adviessysteem voor 4- tot en met 16-jarigen.( Kanvas) - 4 petten - posters met kanjerafspraken.

9 Lvs kanvas - Kanjerscholen mogen gratis gebruik maken van het KanjerVolg- en Adviessysteem. - Het systeem bestaat uit een online vragenlijst voor zowel leerkrachten als leerlingen - De lijst dient twee keer per jaar ingevuld te worden. - De ingevoerde informatie levert adviezen op waarmee een plan van aanpak kan worden opgesteld. - De resultaten zijn per kind en per groep opvraagbaar.

10 De praktijk


Download ppt "Kanjertraining.."

Verwante presentaties


Ads door Google