LIEFDE: van God leren om elkaar lief te kunnen hebben 18 april 2009 Johannes en Eva Kogut c.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte inleiding op de Psalmen & Vier vragen bij Psalm 1.
Advertisements

Op zoek naar de ware Over de zoektocht naar een christelijke partner
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Is er leven na de dood?.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Op zoek naar de ware This material is freely provided to help you build your own Power Point presentation to meet the needs of your group. 1 Based on eBook:
Bouwstenen voor Gemeenterelaties Liefde. Wat is liefde?  Schrijf de naam van een geliefde op en geef 5 voorbeelden hoe u die liefde uitdrukt naar die.
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Cyclamen. Cyclamen Stilstand is achteruitgang! Groei is Leven!
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Seksualiteit: gave van God
Discipelschap.
Vinden jullie het Vanavond lachen hier? Mogen we als Christenen lol Hebben? Is alles Waar we om Lachen ook echt Om te lachen? Geef eens een Reactie.
God is Licht In wat bestond, was Hij het leven. En het Leven was het licht der mensen. Het licht schijn in de duisternis, maar de duisternis nam het niet.
IN DE KERK M/V. GEVOELIG ONDERWERP Wat staat er voor je op het spel?
Welkom in de samenkomst
Preek Halle 1 december 2013 Voldoen aan Gods verwachtingen
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
De allergrootste liefde
MINDER BANG ZIJN MEER LIEFHEBBEN.
27 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Streeft dan naar de hoogste gaven. En ik wijs u een weg, die nog veel verder omhoog voert. 2.
Hoe kun je Geloven? 1.
Ruth wat goed zou zijn voor Ruth, gaf ze op voor het welzijn van Noemi. Een vrouw van sterk geloof. Ruth is een vrouw van sterk geloof omdat ze gelooft.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Bijbelcursus Maarssen 10 Januarie 2009 Harm-Paul Kranenborg.
Gezonde Relaties
Romeinen Denken en Dienen.
Deel II verzoening.
Echt of nep?.
WELKOM OP TOV!.
Vrouw zoekt boer Ruth 3 :
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
7 februari e cursusavond Ben jij er zelf klaar voor?
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
Verlangens van God.
God Vertrouwen is Jezus kennen
10 april 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik en overzicht (I) 1Korinthe 12 t/m 14: "de geestelijke uitingen" (12:1) spreken in tongen/talen: de laagste in.
Leven als Christus.
Leven zoals God het bedoelde?!
Verlangen naar licht.
Met handen en voeten geloven 1
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
Welkom.
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
Koen Minderhoud 30 november 2014
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Preek Jakobus 2:
Preek Johannes 9:39 God wint, dat kun je zien ..
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Preek Hebreeën 4:
? Wat zegt de Bijbel erover?
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
8 maart 2015 Zoetermeer. Efeze dankt te allen tijde in de naam van onze Here Jezus Christus God, de Vader, voor alles, 1Thes.5:18dankt in alles.
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Welkom Zondag 3 mei 2015 Voorganger: Ds. J.A. Berkheij Ouderling van dienst: Anita Dahmen Orgel: Herman Kamp Lezingen: I Johannes 2: 28-3: 10 Efeziërs.
6 sept Urk. en Hij is een verzoening voor onze zonden 2 en Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die.
In deze dienst zal Ds. A. Verbree voorgaan Na de zegen zingen we GK 132 : Schriftlezing: Johannes 15 : Tekst: Zondag 33.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
Heb de HEER lief met heel je leven – Deuteronomium 6 HEB JE HEER LIEF MET HEEL JE LEVEN Heb hem lief, met heel je leven. Hem alleen! Neem de jeugd mee.
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
Transcript van de presentatie:

LIEFDE: van God leren om elkaar lief te kunnen hebben 18 april 2009 Johannes en Eva Kogut c

Agenda Inleiding God heeft ons een maatstaf voor liefde gegeven Liefde ivm partnerkeuze Liefde in het huwelijk Onze persoonlijke ervaring 1

Vraag: Wat is liefde? Denk er even een moment over na en geef jezelf een antwoord 2

Zo denkt men om ons heen 2

Iemand lief hebben? Verliefd zijn op iemand? Hetzelfde - of toch niet?? 2

Agape  onbaatzuchtig, zoekt ware behoefte van de ander, willens, niet van anderen afhankelijk, geen liefde uit emotie maar van daad Liefde Phileo  Vriendschap, geestelijke uitwisseling, dezelfde interesses, genegenheid, verwacht reactie Eros  Seksualiteit, lichamelijk liefhebben, alleen voor binnen het huwelijk, maar goed en van God gegeven  Is zonde buiten het huwelijk 5

Gevoelens / Emoties Euforie, vergaat Leven in een illusie, er is niets meer interessant behalve de partner Ziet relatie perfect en zonder fouten aan Men denkt: het zal altijd zo blijven Verliefd zijn 3

GOD LIEFDE wereld LIEFDE 3

Doel voor deze avond Gods voorbeeld waarderen Dit op ons toepassen Dit beamen Dit voorbeeld proberen meer te volgen Onjuiste gedachten wegdoen Gevolg: zegen voor ons en voor anderen, ere voor God, getuigenis voor anderen 2(2020)

God heeft ons een maatstaf voor liefde gegeven 1 Kor 13: De liefde is lankmoedig Zij is goedertieren De liefde is niet afgunstig De liefde praalt niet Is niet opgeblazen Zoekt zichzelf niet Wordt niet verbitterd Rekent het kwade niet toe Verblijdt zich niet over de ongerechtigheid Maar verblijdt zich met de waarheid Zij verdraagt alle dingen Gelooft alle dingen Hoopt alle dingen Duldt alle dingen De liefde vergaat nooit Als ik het geloof heb maar ik heb geen liefde, dan ben ik niets En nu blijft geloof, hoop, liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde 5

GOD gaf zijn eigen zoon! 1 1. Joh 4:8 Kol 1:1.22 Joh 3:16 Rom 5:8 Rom 15:7

GOD gaf zijn eigen zoon! Het is Gods karakter Hij heeft een besluit genomen Liefde is een houding/gezindheid Hij heeft zonder voorwaarden lief, zelfs vijanden tot kinderen gemaakt Hij heeft een bewijs gegeven Hij kent de ware behoeftes Hij stilt de ware behoeftes 5

Gods maatstaf voor het huwelijk Jezus Christus heeft zich voor de Gemeente overgegeven (Eph 5:25) Jezus Christus Gemeente Liefde Man Vrouw Liefde 2

Lessen uit Gods woord: Liefhebben is een beslissing Liefhebben is een beslissing Liefde is een houding / gezindheid Liefde is een houding / gezindheid Liefde zoekt de ware behoefte van de ander te stillen Liefde zoekt de ware behoefte van de ander te stillen Liefde groeit, word gekoesterd, is niet een emotie van een ogenblik Liefde groeit, word gekoesterd, is niet een emotie van een ogenblik Kinderen Gods zijn in staat om echt lief te hebben (Rom. 5: Joh 4:19) Kinderen Gods zijn in staat om echt lief te hebben (Rom. 5: Joh 4:19) 5(2040)

Liefde ivm partnerkeuze Besluit moet genomen worden met God, onder verschillende aspecten Besluit moet genomen worden met God, onder verschillende aspecten – Gods woord – Gebed – Omstandigheden – Raad van oudere gelovigen (ouders) – Persoonlijke vrede Liefde is een bewuste beslissing Liefde is een bewuste beslissing Verliefd zijn op iemand is niet bepalend voor het besluit Verliefd zijn op iemand is niet bepalend voor het besluit – Isaak en Rebekka 5

Liefde ivm partnerkeuze GODS wil verstand gevoel Liefde Verliefd zijn Het gevoel moet je verstand gehoorzamen, niet je verstand volgen aan je gevoel! 2(2050)

Liefde in het huwelijk  Lief hebben is een bewuste keuze  Aannemen van de partner (Rom 15:7)  Aanpassen, veranderen, kritiseren versus opbouwen, eren, welzijn bevorderen  Voor mannen 1. Petr 3:7 en Ef. 5:25  Voor vrouwen 1. Petr 3:1-6 en Ef. 5:22  Liefde zoekt de ware behoefte van de ander te bevredigen  met elkaar praten  luisteren  jezelf opgeven  het is niet bepalend wat je zelf graag wilt, maar wat de ander voor ware behoefte heeft  niet aan de behoefte voorbij bevredigen 6

Liefde in het huwelijk  Liefde groeit (Hgl), word gekoesterd, is niet een momentele emotie  Doodsteek voor de liefde:  Zelfzucht / egoïsme  Onverschilligheid  Kritiek  Gevoel en emoties volgen 2(2100)

Onze persoonlijke ervaring Een mogelijkheid, het moet niet zo Er is een weg als de Heer mag sturen Vrede heel belangrijk Liefde was niet bepalend Liefde kwam in de verlovingstijd Verliefd op elkaar was een gevolg 2

Let op Verliefdheid is geen bewijs, dat die partner van God is 3 Verliefdheid maakt blind, je ziet de realiteit en soms zelf Gods gedachten niet meer Gevoelens zijn geen basis voor een beslissing. De maatstaf moet buiten mij liggen => Gods wil!

Moeilijkheid Dezelfde mooie liefdegevoelens 3 Onafhankelijk van GodAfhankelijk van God ZondeStuk hemel op aarde

Gods wil jouw gevoel Je bent verliefd op iemand 3 Bidt en vraag God oprecht of het van hem en naar zijn wil is Je vraagt naar Gods wil en krijgt vrede Liefde is het gevolg

Bedankt voor de interesse! Johannes en Eva Kogut Jan ter Horststraat AG Rijssen Tel Vragen?