NGO’s in het OOG van de STORM. “Hoe goed is het goede doel?” “Van elke € 100 gaat er slechts één naar het Zuiden” “Geen financiële transparantie in de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De ideeën van Kaplan & Norton over de Balanced Scorecard
Advertisements

Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
workshop geld zoeken loont
60+ Gezond en Wel in Drijber, Spier en Wijster 9 NOVEMBER 2012.
Het beroep van bedrijfsrevisor. Bevoorrechte partner van alle actoren van het bedrijfsleven: -Ondernemingen -Openbare en private instellingen, non-profitsector.
De opstart van een succesvol verzuimbeleid
Markten in het zuiden Waar begin je ?. De eerste vragen •Wat is de lokale vraag ? Zijn alle groepen hierbij betrokken (m/v; GO/NGO/bedrijven etc) •Wat.
Boekhouding.
© prof. dr. Lucas C.P.M. Meijs, prof.dr. Lucas C.P.M. Meijs Lonneke Roza MscBA Strategische filantropie.
Onderzoek Nibud*  4 van 5 Nederlanders maakt geen overzicht van de toekomstige uitgaven.  25% van de Nederlanders houdt.
Prins Bernhard Cultuur Fonds Limburg Hoe kunnen we elkaar versterken? Paul Geraets Presentatie d.d
Stimuleringslening DPW Zeeland 1 oktober 2012 Caroline van Campen.
Regionaal overleg Noord- Zuidconsulenten
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Gemeenten ondersteunen Noord-Zuidinitiatieven Jacques MEVIS 4de pijlersteunpunt –
Uitvoering Regeling Studiefaciliteiten Politie
T h e q u a l i t y m a k e r s 10 juli 2014 VAB bijeenkomst 10 maart Uitvoering GMO bij FresQ Loek Jochems.
Inhoud Triodos Bank (kort) Raakvlakken met mijnbouw/goud
Vereniging van de Toekomst America 24 september 2007.
Trias steunt ondernemende mensen in het Zuiden. Aandelen in ondernemerschap, aandelen in ontwikkeling.
Laat Nederland van zijn beste kant zien! Workshop Fondsenwerving 21 oktober 2008 Freek Mekking & Eylem Tanir Projectadviseurs Diversiteit Oranje Fonds.
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Middelen voor je buurt, je dorp je streek? Over oproepen, fondsen en projectrekeningen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting Ludwig Forrest 23/03/10.
VOB 21 april 2009 Dr. Hilde Goris
GEZONDHEIDSBELEID Lobke Mentrop Beleidsadviseur Arbeidszaken
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
ERRY STOOVÉ.
Europese financiering voor Musea, 26 juni 2007 Amsterdams Historisch Museum Laura Grijns.
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
Impact van de financiële en economische crisis op het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking PULSE lanceringsdag 27 november 2009, Brussel Tom De Bruyn.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
Politici: bescherm de filantropische sector, maar durf haar los te laten! Prof. dr. Sigrid Hemels 24 april 2014.
Hoofdstuk 6 Kwaliteitsbewaking
Vrijheid van vestiging
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Vlaamse Impulsbeleid Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking
Caraes NGO. Broeders van Liefde stichter PJ Triest cultuur van de caritas/liefde verspreiden door dienstbaarheid bij armen en de meest uitgestotenen via.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
SYSTEEM VRIJETIJDSPAS sociaal tarief - diversiteit binnen sport toepassing in Izegem AV SF 22 april 2010 SF: Stijn Werbrouck
De vierde pijler van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Hoofdstuk 3: Naar een typologie van de vierde pijler Synthese Hoofdstuk 3: Naar een typologie.
Netwerk voor Cultuur en Natuur Afdrachtensystematiek Afdelingen Voorzittersoverleg 22 oktober 2011.
Interdepartementaal Programma BioBased Economy
Hoger Instituut voor de Arbeid Lanceringsdag Onderzoeksplatform Pulse Draagvlak Ontwikkelingssamenwerking Presentatie 27 november 2009 Onderzoeksinstituut.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
Gemeente Nijmegen Informatiebijeenkomst Hervorming gesubsidieerde arbeid 13 januari 2011 Mark van der Velden projectleider.
Samenwerking met organisaties: troeven en valkuilen
Doelen, doelgroepen en dienstverlening Een kijkje in de keuken van het gebruikersonderzoek Thea van der Geest, Nalini Kotamraju Jurjen Jansen, Joyce Karreman,
Boekhouden is het op regelmatige basis registreren en rapporteren
Handiflux in het kader van toekennen van school- en studietoelagen 28 april 2015 Ann Verhaegen Adminstrateur-generaal.
Voorjaar 2011Algemene Vergadering1 VOORJAARS-AV 2011 Feestelijke jubileumviering Verslagen, rapportages en voorstellen Workshops.
Naar een optimaal HR - beleid
Van actie naar interactie
Een 100% Rotary NGO ( D ) ZZG – Ziekenhuis Zonder Grenzen.
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 5 Onderzoek naar externe financiële mogelijkheden en inzet van mensen en middelen.
29 januari Agenda Wie zijn wij Werking bestuur Werking werkgroepen Aanwezigheden Externe samenwerkingen Richtlijnen Oproep.
Thomas Belmans Marijn Peeters
Meerwaarde accountant voor de gemeenteraad bij het financieel toezicht “Het dichten van het gat”: meer benutten bestaande activiteiten en nieuwe activiteiten.
GoudApot DE POT VOOR GOUDSE INITIATIEVEN. Doel Het ondersteunen van Goudse initiatieven. Groot en klein, iedereen is welkom. Geld en adviezen. GoudApot.
Masterclass Marketing voor kleinere zorgorganisaties 2013 Jan Verschuren BTN Saskia ter Kuile In voor zorg!
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling Nieuwe initiatieven op stapel Frank Depoortere 28 oktober 2009.
Afdeling Bijzondere Onderzoeken
Algemene Ledenvergadering
Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden
Hervorming medefinanciering
Sociaal statuut student-ondernemer
DESKUNDIG, FLEXIBEL EN ONAFHANKELIJK
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

NGO’s in het OOG van de STORM

“Hoe goed is het goede doel?” “Van elke € 100 gaat er slechts één naar het Zuiden” “Geen financiële transparantie in de NGO-wereld” “Openheid is noodzakelijk!” “Tientallen projecten voldoen niet” “Eén op vier NGO’s voldoet niet”

Ontwikkelingssamenwerking eerste pijler: overheid tweede pijler: internationale organisaties derde pijler: NGO’s vierde pijler: particuliere initiatieven

NGO’s voor ontwikkelingssamenwerking vele vzw’s actief tot vorig jaar 135 erkend als NGO in België nu (na een controle) nog 106

erkende NGO’s voor ontwikkelingssamenwerking mogen activiteiten ontwikkelen hebben nood aan “programma-erkenning” om speciale subsidies van de Belgische overheid te krijgen  programma-NGO’s

programma-NGO’s kandidaten werden in 2007 gescreend door PWC aantal kandidaten: 76 aantal erkenningen na de screening: 58

programma-NGO’s screening op basis van 27 criteria Caraes behaalde 26 op 27 geeft het recht om een programma in te dienen

Caraes-programma met Belgische overheid vorige week beoordeeld Caraes scoorde op 6 criteria ‘zeer goed’, op 2 ‘goed’ en op 1 ‘zwak’ het Caraes-programma werd volledig goedgekeurd (is zo’n 1/3 van de omzet van Caraes)

Besluit: Caraes is een erkende NGO werd per Ministerieel Besluit erkend als programma-NGO het programma werd volledig goedgekeurd (slechts 50 programma’s erkend) geldt als bewijs van kwaliteit, vertrouwen en transparantie

CARAES en FINANCIELE TRANSPARANTIE

HOE GOED IS HET GOEDE DOEL ?

Klemtoon op ondersteunen van projecten in het Zuiden (dus minimale uitgaven voor educatieve en sensibiliserende activiteiten in België): doel zoveel mogelijk middelen gaan ook effectief naar het Zuiden Koken kost geld: vergoeding van de medewerkers/ dossierbeheerders, boekhouder, logistieke diensten Hulp kanaliseren via gespecialiseerde NGO = garantie dat de hulp ook terecht komt en dat er centen efficiënt worden ingezet en grotere impact dan individuele, kleine initiatieven

Waar haalt Caraes haar inkomsten ? Cijfers 2006.

Waar wordt dat geld voor gebruikt ? Cijfers 2006.

Erkenning NGO en in het bijzonder als programma- NGO door de Belgische overheid (DGOS) Screening door PWC: 26 van de 27 kwaliteitscriteria behaald Erkenning inzake het verstrekken van fiscale attesten

Commissaris-bedrijfsrevisor aangesteld Jaarlijkse controle van de rekeningen door de bedrijfsrevisor Controle door Ministerie van Financiën in het kader van de erkenning om fiscale attesten te mogen uitreiken Controle door DGOS inzake uitvoering van de actieplannen + screening door externe evaluatoren op het terrein en op de zetel van de NGO

Open communicatie: Website met informatie over missie, visie en projecten Publicatie van de jaarverslagen met resultatenrekening en balans Opvragen van informatie is steeds mogelijk Projecten mogen gezien en bezocht worden: Zuidreizigers