De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»

Verwante presentaties


Presentatie over: "« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»"— Transcript van de presentatie:

1 De nood aan een nieuw evaluatie-instrument voor de toekenning van de integratie tegemoetkoming

2 « Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»

3 « Als noodzaak de moeder van de uitvindingen is, dan is ontevredenheid de vader van d evooruitgang»

4 Een noodzaak ! 13 MEI Wet die volgende Internationale aktes goedkeurt: Het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap en het Facultatief Protocol bij het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap, aangenomen te New York op 19 december 2019.

5

6 Het Comité vreest dat de uitvoering van de regelgeving te vaak het medische model van de handicap weerspiegelt. Het Comité dringt er bij de Verdragsstaat op aan om een benadering van de handicap aan te nemen die gebaseerd is op de rechten van de mens en in overeenstemming is met het verdrag, in overleg met de representatieve organisaties van personen met een handicap. Comité voor de Rechten van Personen met een handicap (2014)

7 Het ontwikkelingsproces van beleid start bij het definiëren van het probleem…

8

9

10 Personen met een handicap omvat personen met langdurige fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke stoornissen die hen in wisselwerking met diverse drempels kunnen beletten volledig, effectief en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving.

11 Internationale Classificatie van het Menselijk Functioneren
(ICF) OMS (2001)

12 Letsel van het ruggenmerg
Gewijzigde werking van de spieren Moeilijkheden om te bewegen en om zich te verplaatsen Beperkte sociale participatie Architecturale belemmeringen, vervoer, ondersteunende maatregelen Vrouw, 52 jaar

13 Hoe kunnen we de evaluatiecriteria voor de toekenning van de integratietegemoetkoming aanpassen, rekening houdend met de concepten van volledige en daadwerkelijke participatie volgens het ICF-model?

14 Noodzakelijkheid en ontevredenheid !

15 In overeenstemming met artikel 28 van het Verdrag van de Verenigde Naties moet het stelsel van vergoedingen voor personen met een handicap sociale rechtvaardigheid als objectief stellen.

16 Voldoet het systeem voor tegemoetkomingen voor personen met een handicap aan de doelstellingen?

17 De tegemoetkomingen voor personen met een handicap: het evaluatiekader
MIDDELEN (input) Begroting (€ 1,7 miljard) Bedrijfsmiddelen (€ 23 miljoen) ACTIVITEITEN Onderzoek van aanvragen, inclusief beoordeling van handicap PRODUCTEN Tegemoetkomingen ONMIDDELLIJKE RESULTATEN De personen met een handicap ontvangen tegemoetkomingen conform en op tijd RESULTATEN INTERMEDIAIRE RESULTATEN De personen met een handicap genieten een adequate sociale bescherming FINALE RESULTATEN De personen met een handicap spelen een volwaardige en effectieve rol in de samenleving gebaseerd op gelijkheid ten opzichte van de anderen.

18 De tegemoetkomingsregeling dekt onvoldoende de extra kosten van personen en huishoudens met een tegemoetkoming. Het antwoord hierop vraagt een drievoudige actie: een verhoging van het inkomen, een verlaging van de kosten en een verbetering van de diensten. De groep begunstigden die profiteren van een gematigde tegemoetkoming wordt het minst beschermd. Deze mensen hebben duidelijk meer extra kosten, terwijl ze, in vergelijking met de begunstigden die de hoogste tegemoetkoming ontvangen, minder goed gedekt worden door het huidige vergoedingssysteem. 2012

19 ?

20 Hoe kan een evaluatie-instrument gecreëerd worden waarin de verschillende categoriëen van begunstigden op een meer gepaste manier behandeld worden?

21 Ontevredenheid !

22 Wordt de beoordeling van het verlies aan autonomie geloofwaardig geacht door de betrokken actoren?

23 De geloofwaardigheid en gepercipieerde legitimiteit van het beoordelingsproces van de handicap hangt af van drie fundamentele overwegingen (Wereldbank 2015)

24 Zie eerdere overwegingen
Huidige score 1. Het instrument moet geldig zijn, in die zin dat het in staat moet zijn om goed het concept te meten dat het geacht wordt te meten Zie eerdere overwegingen

25 Huidige score 2. Het instrument moet betrouwbaar zijn, in die zin dat twee beoordelaars die dezelfde regels en criteria respecteren, dezelfde evaluatie van dezelfde persoon moeten kunnen maken Betrouwbaarheid Inter-juges

26 Huidige score 3. Ten slotte moeten de besluiten transparant en gestandaardiseerd zijn, zodat de basis voor de besluitvorming eerlijk en objectief is.

27 Hoe kunnen we een evaluatie-instrument creëren die de geloofwaardigheid en de legitimiteit van de erkenningsprocedure van mensen met een handicap verbetert?

28


Download ppt "« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»"

Verwante presentaties


Ads door Google