Efficiënt organiseren van competentiegericht beoordelen Workshop 4 Het Groene Leertraject Karin Elferink23-04-2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
K!X is een project van. Wat is K!X? K!X is een project waarin je op een leuke, boeiende en actieve manier met een groep jongeren een promoteam vormt om.
Differentiëren naar leerwegen
Praktijkworkshop: Groen Proeven in de praktijk. Programma • Introductie • Waarom Groen Proeven? • Beleid mbt Groen Proeven • Waar staan we nu? • Ervaringen.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Kader waarbinnen scholen eigen invulling kunnen geven en eigen accenten kunnen leggen. Netwerk waar uitwisselen en samenwerken centraal staan. Al 17 scholen!
Programma Groen kompleet
Methodisch begeleiden
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Gesprekscyclus Quadraam
Gebruikersdag Gelukskunde 6 oktober 2009 VAN HARTE WELKOM! Gebruikersdag Gelukskunde.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Leerwegen in het VMBO BB/ KB
Volgen in SO / PrO Studiedag Speciaal Onderwijs 18 jan 2012
SAMENWERKING FOCUS - FONTYS
TOM waarom eigenlijk? Recht doen aan verschillen
Voortgangspresentatie Jonatan Bruggeman
Voortgangstoets. Doelstellingen Kennismaken met de voortgangstoets De voortgangstoets (algemeen) De voortgangstoets (algemeen) De voortgangstoets bij.
Presentatie Flexcollege Experimenteren met flexibiliseren
Beoordelingssystematiek als motor voor flexibilisering beroepsonderwijs CompetentCity 2008 Jan Gerritsen.
“Digitaal Portfolio, meer dan een klapper”
Groen Proeven in de praktijk van AOC-Oost
Ouderavond klas 2 25 maart 2014 PTA en examenregelingen
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Rekenbeleid Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed
Projectleidersplatform en Themamiddag Plan van aanpak
STIMULERINGSPROGRAMMA HET GROENE LEERTRAJECT KICK OFF
Highlights evaluaties Presentatie De Groene Parade II 10 juni 2009.
Landbouwbreed Floracollege.
TOM keurmerk Marius Berendse.
Digitale Didactiek Onderwijs anders organiseren, anders onderwijzen: andere kwaliteiten voor medewerkers 1digitale didactiek.
1 Leren en werken Platformbijeenkomst regio 4 16 april 2007 Claire Freling.
Het werken met portfolio
Beoordelen en kwalificeren in het vmbo
Opzet Pop toetst flexibel en competent  Onderwijsconcept Academie voor Popcultuur  Flexibel onderwijsprogramma  Competentiegericht beoordelen Hanzehogeschool.
Competentiegericht leren vmbo
Deze Workshop wordt verzorgd door het
Ondernemendheid in het vmbo
De kubus van CSPE succesfactoren!
Evalueren om te leren Kracht van Beoordelen
VAKSCHOOL Werkmiddag
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Webquest, een kwestie van gebruiken?
“Help mij het zelf te doen”
Havo Vecon Business School:
SKILLS KWARTAAL 4 Kwartaal 4 les 1. Indeling kwartaal 4 WeekInhoud les Week 1Canvas business model en oefenen Week 2Theorie over schrijven technisch paper.
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
Hoe wat wie wanneer? Draaiboek maken Boek: Methodisch begeleiden
Natuur Leven en Technologie cursus voor masters Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde en Wiskunde
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
Samen ontwerpen van een toekomstgerichte en authentieke toetsstrategie Eveline Vinois, Ilse Ruys, Veerle Martens Meer info?
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling PTA nieuwe beroepsgerichte programma’s vmbo Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
Beleidsrijk invoeren D&P Arte College Almere
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
Netwerkbijeenkomst ronde 3
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
Kennis delen.
What will you do to change the
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
Welkom op het Saenredam College
Welkom op het Saenredam College
Cijferloos lesgeven bij talen
Transcript van de presentatie:

Efficiënt organiseren van competentiegericht beoordelen Workshop 4 Het Groene Leertraject Karin Elferink

Dit verhaal gaat over Hans. Hij is docent op een vmbo- school. De school is sinds 2 jaar bezig met het opzetten van ‘Competentie Gericht Onderwijs’. Vorig jaar hebben ze met het gehele team een visietraject doorlopen en zijn een aantal werkgroepen samengesteld. The Bell's of ST. Mary's

Even voorstellen Dit is Hans Hans is 36 jaar en is in 1996 afgestudeerd aan de Stoas. Sinds die tijd is hij werkzaam op een groene vmbo-school in Noord-Holland. Hij woont met zijn vrouw en 2 dochtertjes in Alkmaar.

Hans geeft op dit moment landbouwbreed aan leerjaar 3 en 4 van de Gemengde Leerweg. Daarnaast is hij docent plantenteelt en verzorgt hij nog enkele lessen binnen het leergebied Mens en Natuur in de onderbouw.

Zijn school staat in een middelgrote stad. Op school zitten ca. 500 leerlingen. Hans heeft 40 collega’s die over het algemeen positief staan tegenover de vernieuwing. Hans maakt deel uit van het bovenbouwteam

De werkgroep..... Sinds dit schooljaar is Hans kartrekker van de werkgroep Competentie Gericht Beoordelen. De werkgroep bestaat naast Hans uit Joop, Ans en Willem.

De school doet mee aan het Stimuleringstraject Het Groene Leertraject. Er is een plan gemaakt met activiteiten die ze willen ondernemen.

Het plan.... Onderdelen uit het plan: Vertalen van de visie naar uitgangspunten Competentie Gericht Beoordelen Inventarisatie maken toetsvormen Ontwikkelen van PvB Hoe flexibele toetsing te organiseren

Uitgangspunten.... Integraal toetsen Flexibel toetsen Variatie in toetsvormen Ontwikkelingsgericht toetsen Koppeling met Portfolio

Toetsvormen Beoordelingsgesprek Planningsoefening Managementgame Voortgangstoetsen Analyseoefening Computersimulatie …………………

Bronnen die geholpen hebben

De organisatie De werkgroep realiseert zich dat: Competentiegericht toetsen betekent dat je de beoordelingen afstemt op de ontwikkeling van de leerlingen in plaats van op het onderwijsprogramma. Een rooster waarin bij aanvang van het schooljaar bekend is wanneer welke deelnemer op welke competentie getoetst wordt, past hier niet bij.

Het dilemma Hoe flexibele toetsing te organiseren? Hoe brengen we Hans een stap verder? Hans weet wat de leerlingen moeten weten aan het einde van de rit, maar realiseert zich dat leerlingen verschillende manieren hebben om daar te komen Wat en wie heb ik nodig om dit te realiseren?

Het dilemma Bedenk een idee! Vind een medestander Versterk je idee Verkoop je idee Het beste idee!

Oplossingen Van activiteiten organiseren rond mensen en middelen naar mensen en middelen organiseren rond activiteiten “van organisatie naar organiseren”

Mensen en middelen organiseren rond activiteiten “van organisatie naar organiseren” 1.Om welke activiteiten gaat het? 2.Hoeveel deelnemers aan de activiteiten verwacht je? 3.Wat is er nodig bij deze activiteiten aan: 1.Onderwijspersoneel 2.Fysieke ruimtes 3.Materialen 4.Andere zaken 4.Wat kost het? 5.Wat heb je zelf in huis, wat huur je in, wat besteed je uit? 6.Wat is je minimale doorlooptijd -> streefwaarde 7.Wat is je haalbare doorlooptijd qua middelen, personeel, geld, etc.? 8.Maak een planning met middelen, ruimtes, personeel, etc. 9.Koppel leerlingen/studenten aan de planning.

Tips en aanbevelingen 1 Creëer naast betekenisvolle/uitdagende leeromgevingen ook fysieke ruimtes voor het voeren van reflectiegesprekken. Organiseer schoolbreed de lessen in dagdelen; integreer AVO-vakken in beroepsgerichte programma’s of zorg voor activerend AVO-onderwijs (projectvorm, probleemgestuurd onderwijs et cetera). Voer CGO schoolbreed in. Start met proeftuintjes waarin kan worden geëxperimenteerd, maar beperk deze ontwikkeling niet tot één leerweg of sector.

Tips en aanbevelingen 2 Breng naast het rooster de logistieke processen in beeld. Gebruik hiervoor een team samengesteld uit medewerkers met de volgende competenties: onderwijskundig inzicht, stressbestendig, ICT-vaardig, communicatief, samenwerken, oplossingsgericht. Versterk de organisatiesystemen- en structuren van school om de logistieke processen van CGO beter te coördineren, bijvoorbeeld door te werken in kernteams. Werk met zelfsturende kernteams, deze vergroten de flexibiliteit in een organisatie