De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen."— Transcript van de presentatie:

1 Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen

2 Waarom doe je dat? Huiswerk maken, toetsen leren, chillen, sporten: je komt tijd te kort. Een planning zorgt voor rust in je hoofd, het kan je helpen je doelen te bereiken!

3 Planning in 1 blik agenda
Je hebt in de vorige studielessen geleerd hoe je moet werken in jouw 1 blik agenda. Wie kan daarover iets vertellen?

4 Plannen Om erachter te komen hoe je je tijd beter in kunt delen moet je eerst in kaart brengen hoe je je tijd op dit moment indeelt. Houd daarom een week lang een logboek bij waarin je per dag precies noteert welke activiteiten je hebt uitgevoerd (denk aan sport, huiswerk, leren, lessen volgen, slapen, klusjes, etc.) en hoeveel tijd je hieraan kwijt was. Wie weet wat een logboek is?

5 Plannen Kies voor het bijhouden van het logboek een normale week waarin geen feestdagen of vakanties vallen. Verander niet meteen je manier van plannen, dat komt later. Door het bijhouden van een logboek ontdek je hoe je tijd effectiever kunt indelen. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat je soms te lang achter elkaar voor een proefwerk leert en dat je beter een paar uur per dag in kunt plannen voor het leren.

6 Voorbeeld Logboek Maak een logboek volgens dit voorbeeld Begintijd
Geplande eindtijd Activiteit Hoe lang ben ik er echt mee bezig geweest?

7 Les 2 Voorbeeld Ziet jouw planning er ongeveer ook zo uit? Begintijd
Geplande eindtijd Activiteit Hoe lang ben ik er echt mee bezig geweest? 14:15 14:45 Naar huis gaan 30 minuten 15:00 15:30 Engelse woordjes leren 40 minuten 15:45 15:55 Nederlands opdr mk 15 minuten 16:00 16:20 Geschiedenis lr 20 minuten

8 Na een logboek volgt een planning!
Deze les ga je aan de slag met het plannen aan de hand van je gemaakte logboek!

9 Wat valt je op aan je logboek?
Klopt de ingeschatte tijd? Ben je realistisch geweest? Heb je alles opgeschreven? Was je iets vergeten? Wat vond je van het bijhouden van het logboek?

10 Plan een dag Maak een lijstje met de vakken waar je die dag tijd aan moet besteden. Bijvoorbeeld: Engelse woordjes Nederlands Geschiedenis

11 Beginnen met plannen Een goed de planning is niet te gedetailleerd, maar ook niet te ruim. Wanneer je een hele gedetailleerde planning maakt, loop je namelijk het risico dat je teveel tijd steekt in het maken van je planning waardoor je te weinig tijd over hebt voor het echte werk. Wanneer je te weinig details noteert dan wordt je planning juist onoverzichtelijk en verdrink je in het werk.

12 Wees realistisch! Doe jij bijvoorbeeld 5 minuten over 10 woorden en moet je nu een heel hoofdstuk leren, dan is 20 minuten leren niet realistisch. Wat is dringend? Wat kan nog even wachten? Noteer ook op welke tijden je NIET kunt leren. Bijvoorbeeld: Voetbaltraining: 17:30-19:30 uur. Eten: 17:00 – 17:30 uur.

13 Een planning maken Schrijf al het huiswerk goed op de juiste plek zoals je tijdens het vorige thema (agenda) hebt geleerd. Wanneer een activiteit te groot is deel deze dan op in kleinere stukjes. Noteer in je planning de dagen waarop je proefwerken hebt of werkstukken in moet leveren. Bij het maken van je planning is het belangrijk dat je alle activiteiten en afspraken in je agenda bijhoudt.

14 Een planning maken Sommige activiteiten zijn tijdsgebonden, denk bijvoorbeeld aan een spreekbeurt op school. In het plannen van je vrije tijd heb je meer vrijheid. Afspraken met vrienden plan je in wanneer het jou het beste uitkomt, maar dan wel op een moment waarop het behalen van je andere doelen niet in gevaar komt. Gebruik je weekplanning niet als een vast schema, maar als basis om stap voor stap te werken aan het bereiken van je doelen.

15 Wat plan je in? Schat in hoeveel tijd om te leren je per vak nodig zult hebben. Schrijf dat achter ieder vak. Bijvoorbeeld: Engelse woordjes lr: 30 minuten Nederlands mk: 10 minuten Geschiedenis lr: 20 minuten

16 Dagplanning of weekplanning?
Over het algemeen is het een goed idee om met een weekplan te werken. Om de simpele reden dat een week een goed ritme is: vijf dagen werken en twee vrije dagen. Daarnaast geeft jouw 1 blik agenda jouw makkelijk een weekoverzicht. Maar je kunt ook in 1 oogopslag jouw dagplanning zien. Fijn hè jouw agenda?! 

17 Zijn er vragen? Je hebt geleerd om te gaan met jouw 1 blik agenda en een planning leren maken. Geeft jou dit rust? Heb je nog vragen? Tip: houd je aan de planning in je agenda!


Download ppt "Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen."

Verwante presentaties


Ads door Google