De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012"— Transcript van de presentatie:

1 Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Autisme en PDD-NOS Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012 Ik ben Pietje Puk en ik ga jullie iets vertellen over autisme en PDD-NOS. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik zelf PDD-NOS heb. Dat is een vorm van autisme. Ik denk dat het fijn is dat jullie er straks wat meer over weten zodat jullie mij beter kunnen begrijpen. En ook omdat jullie me dan misschien willen helpen met de dingen die ik moeilijk vind. INFORMATIE VOOR DE LEZER: HIER KUN JE JE EIGEN FOTO INVOEGEN! DEZE SPREEKBEURT IS IN JUNI 2012 GEHOUDEN DOOR EEN JONGEN VAN 9, MET PDD-NOS, IN GROEP 5/6 VAN EEN ‘GEWONE’ BASISSCHOOL. BIJ HET VOORBEREIDEN VAN DE SPREEKBEURT LIEPEN WE OP INTERNET VAST. VAAK GAAT HET OVER EEN ‘STOORNIS’ EN DAT VONDEN WE GEEN FIJN WOORD. ALS JE AUTISME HEBT BEN JE GEWOON EEN LEUK PERSOON, DIE SOMS EEN BEETJE ANDERS DENKT EN REAGEERT. EN DAT WILDEN ‘PIETJE PUK’ GRAAG AAN ZIJN KLAS VERTELLEN. HET WAS EEN GROOT SUCCES, DE KLAS REAGEERDE HEEL POSITIEF EN IEDEREEN IS BEREID ‘PIETJE’ TE HELPEN MET DE DINGEN DIE HIJ MOEILIJK VINDT!

2 Waar ga ik over vertellen?
Wat is autisme? PDD-NOS Wat is handig aan autisme? Wat is onhandig aan autisme? Waarmee kunnen jullie mij helpen? Vragen aan jullie Vragen aan mij

3 Wat is autisme? Hersenen werken anders.
Alles wat je waarneemt (horen, zien, ruiken, voelen, proeven) wordt door je hersenen op een andere manier verwerkt. ‘Autos’ = zelf Bij iemand met autisme werken de hersenen anders dan bij mensen die geen autisme hebben. Alles wat je waarneemt wordt door je hersenen op een andere manier verwerkt. Dus de informatie die mijn lijf verzamelt door te ruiken, te proeven, te kijken, te horen en te voelen heeft een andere ‘uitkomst’ dan hoe dat bij mensen zonder autisme werkt. Het is ook heel moeilijk om uit te vinden wat belangrijk is en wat onbelangrijk is. Dit betekent voor mij dat ik veel denktijd nodig heb. Het woord ‘Autisme’ komt van het griekse woord ‘Autos’ en dat betekent ‘zelf’. Het heeft ermee te maken dat veel mensen met autisme erg in zichzelf gekeerd lijken, ze maken moeilijk contact met andere mensen.

4 En nog meer… Het is aangeboren
Je kunt het niet genezen, dus je hebt het ook nog als je oud bent Er zijn geen pillen voor Het komt best veel voor Iedereen met autisme is anders Autisme is aangeboren. Je hebt het al als je nog bij je moeder in de buik zit. Meestal is autisme ook erfelijk, dat betekent dat het in je familie vaker voorkomt. Je kunt het niet genezen. Autisme heb je voor altijd. Je kunt wel leren om met de moeilijke kanten van je autisme beter om te gaan. Dat kost veel energie. Er zijn geen pillen voor. Als je autisme hebt, kun je geen pilletjes innemen die ervoor zorgen dat je het een tijdje niet hebt. Autisme komt best veel voor. Ruim 1% van de Nederlanders heeft een vorm van autisme, dus van elke honderd mensen in Nederland is er zeker één die autisme heeft. Dat zijn volwassenen en kinderen. In Boekelo wonen tussen de en mensen, dat zou dus betekenen dat er ongeveer 25 tot 30 mensen met autisme wonen. Ieder mens is anders, dus ook iedereen met autisme is anders. De ene persoon met autisme kan wel last hebben van heel andere dingen dan de andere persoon.

5 Wat veel voorkomt Het is lastig om met andere mensen om te gaan en om vrienden te worden Elkaar begrijpen is ingewikkeld Verandering is moeilijk Steeds dezelfde dingen doen en eenzijdige belangstelling In het algemeen hebben mensen met autisme vooral moeite met de volgende eigenschappen: * Het is lastig om met andere mensen om te gaan en vrienden te worden. Mensen met autisme vinden het vaak erg moeilijk om met anderen om te gaan. Ze vinden het lastig om contact te maken. * Elkaar begrijpen Sommige mensen met autisme hebben veel moeite met leren praten. Anderen juist helemaal niet, ikzelf praatte al heel erg vroeg. Maar om te begrijpen wat anderen bedoelen is voor alle mensen met autisme lastig. Dat komt omdat het voor mensen met autisme heel moeilijk is om te begrijpen wat iemands gezichtuitdrukking betekent en om te herkennen hoe iemand zich voelt. Het is bijvoorbeeld heel lastig om te herkennen of iemand een grapje maakt, maar ook van een zware boze stem kan iemand met autisme erg in de war raken. Mensen met autisme nemen alles ook heel letterlijk. Dat is soms behoorlijk ingewikkeld, zeker als mensen veel uitdrukkingen en spreekwoorden gebruiken als ze praten. Ook is het heel lastig om iemand recht aan te kijken. Ik kan eigenlijk alleen mijn broers, mijn moeder en mijn vader en mijn meester goed recht aankijken. Mensen vinden het beleefd als je ze aankijkt als je met ze praat, maar ik kan dat gewoon niet, dan word ik heel onrustig van binnen. * Verandering is moeilijk Mensen met autisme willen graag van tevoren weten wat er gaat gebeuren. Ze vinden het moeilijk om met veranderingen om te gaan. Het is voor mij heel fijn als ik op veranderingen word voorbereid. * Steeds dezelfde dingen doen en een eenzijdige belangstelling Veel mensen met autisme voelen zich er prettig bij om steeds dezelfde dingen te doen, bijvoorbeeld steeds heen en weer wiegen met je lijf. Ook hebben mensen met autisme vaak alleen maar interesse voor één onderwerp. Bijvoorbeeld treinen of dinosaurussen. En daar kunnen ze dan steeds maar over doorpraten en helemaal niet in de gaten hebben dat een ander het misschien niet zo interessant vindt. Ook hebben mensen met autisme vaak weinig fantasie. Dat heb ik gelukkig niet!

6 Verschillende vormen Klassiek autisme Syndroom van Asperger PDD-NOS
en nog meer… Klassiek MCDD PDD-NOS Asperger Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme syndroom van Asperger PDD-NOS Dit zijn de vormen die het meest voorkomen. Er zijn er nog meer. Als je PDD-NOS hebt, dan heb je veel kenmerken van autisme of Asperger. Maar een paar eigenschappen die bij autisme horen, heb je dan niet. Welke eigenschappen dat zijn, dat is bij iedereen weer anders.

7 Wat is handig? Ik zie heel veel details, daardoor kan ik goed tekenen.
Afspraak is afspraak, bij mij. Ik kan goed alleen spelen. Ik kan op heel veel verschillende manieren met iets spelen. Als ik iets leuk vind, dan kan ik er heel veel kennis over onthouden en laat ik me door niets afleiden. Ik kan goed gamen. Er zijn best veel dingen die ik heel goed kan door mijn autisme! Ik zie heel veel details, daardoor kan ik goed tekenen. Goed tekenen heeft te maken met goed kijken. En met veel oefenen natuurlijk! Afspraak is afspraak, bij mij. Ik ben dus voor andere mensen heel betrouwbaar. Ik vind het ook heel belangrijk dat een ander zich aan zijn afspraken met mij houdt! Ik kan goed alleen spelen. En dat vind ik ook heel fijn. Ik kan op heel veel verschillende manieren met iets spelen. Als mensen een spelletje hebben, dan spelen ze er gewoon volgens de spelregels mee. Maar dat vind ik al snel saai, ik verzin vaak nog hele andere dingen die je er mee kunt doen. Dat gaat helemaal vanzelf. Als ik iets leuk vind, dan kan ik er heel veel over onthouden en laat ik me door niets afleiden. Toen ik nog klein was, was ik altijd met dieren bezig, daar had ik allemaal boeken over en ik speelde ook veel met dieren. Ik wist daar heel veel van. Daarna kwamen de dinosaurussen, daar weet ik ook heel veel van en daar heb ik ook heel veel boeken over. Ik kan goed gamen. Dat komt omdat je als je autisme hebt, vaak goed doorhebt hoe de structuur achter een spel in elkaar zit. Dat is heel handig!

8 Wat is onhandig? Ik heb heel veel denktijd nodig en ik kan dus niet snel reageren. Ik word snel boos als het druk is in mijn hoofd of als ik dingen niet begrijp. Ik heb veel tijd nodig om tot rust te komen. Ik vind het moeilijk om contact te maken. Toch wil ik best graag vrienden hebben en kan ik een goede vriend zijn! Ik neem alles erg letterlijk. Ik kan niet goed tegen grote groepen mensen en harde muziek. Ik kan moeilijk in slaap vallen. Maar sommige dingen zijn heel lastig voor mij door mijn autisme. Ik heb heel veel denktijd nodig en ik kan dus niet snel reageren. Dat is heel lastig, want mensen snappen dat vaak niet en vinden het moeilijk om er rekening mee te houden. Ook kan ik echt niet goed reageren als ik geplaagd word of als iemand iets akeligs tegen mij zegt, want als ik stress heb, dan wordt het druk in mijn hoofd en dan gaat het meteen nóg langzamer allemaal. Ik word snel boos als het druk is in mijn hoofd of als ik dingen niet begrijp. Ik heb veel tijd nodig om tot rust te komen. Ik ben het liefst helemaal alleen als ik tot rust moet komen. Ik vind het moeilijk om contact met anderen te maken. Toch wil ik best graag vrienden hebben en kan ik een goede vriend zijn! Ik neem alles erg letterlijk. Je kunt je wel voorstellen dat het erg lastig is als ik steeds een ander beeld voor me zie dan wat mensen bedoelen. Ik kan niet goed tegen grote groepen mensen en harde muziek. Ik kan moeilijk in slaap vallen.

9 Hoe kunnen jullie mij helpen?
Geef me tijd om na te denken, tel maar in je hoofd tot 10! Als ik boos word, laat me dan even met rust. Zeg wat je wilt of wat je bedoelt. Houd het kort en duidelijk.

10 Vragen aan jullie Kennen jullie andere mensen met autisme?
Willen jullie mij helpen?

11 Vragen aan mij Hebben jullie nog vragen aan mij?
Hoe kom je er achter of je autisme hebt? Het begint ermee dat het de mensen om je heen opvalt dat je heel anders reageert op allerlei dingen dan andere kinderen. Bijvoorbeeld dat je het heel moeilijk vindt om met veranderingen om te gaan. Of omdat je niet met andere kinderen omgaat. Ik ben heel uitgebreid onderzocht door iemand die heel veel verstand heeft van het gedrag van kinderen. Die kwam er achter dat ik een vorm van autisme heb. Heb je er veel last van? Van de dingen die onhandig zijn, daar heb ik best last van. Vind je het erg? Nee, ik vind het niet erg. Het is soms wel ingewikkeld en ik zou best willen dat alles iets gemakkelijker ging. Maar ik wil de voordelen niet graag kwijt! Hebben jouw broers ook autisme? Jantje heeft het niet, Klaasje heeft het ook maar bij hem is het weer anders dan bij mij. Hij is trouwens ook goed in gamen! Hebben jouw vader of moeder autisme? Nee, voor zover we weten hebben zij het niet. Wat betekent PDD-NOS? Het is een afkorting van 6 moeilijke engelse woorden, die betekenen dat er iets anders werkt in de hersenen. En dat het heel veel invloed heeft op het leven van die persoon.

12 We hebben op internet dit stripje gevonden, dat is getekend door een jongen van 8. We vinden het een heel goed stripje. Ik heb voor jullie allemaal een kopie gemaakt, zodat je het zelf rustig kunt lezen. En op de achterkant van het stripje staat waarmee je mij kunt helpen. Dit was mijn spreekbeurt over Autisme en PDD-NOS. Bedankt voor het luisteren.


Download ppt "Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012"

Verwante presentaties


Ads door Google