De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mijn gegevens op het web!?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mijn gegevens op het web!?"— Transcript van de presentatie:

1 Mijn gegevens op het web!?

2 Wanneer kan ik gaan chatten, Daan?
Je moet eerst een adres en chataccount aanmaken, Emma.

3 Een account is een soort lidkaart.
Als je gebruik wilt maken van een - of chat, moet je een acccount aanmaken. Je vult daarvoor een formulier in op het internet met gegevens over jezelf zoals je naam, woonplaats, leeftijd, school, …. Wat is een ‘account’?

4 De informatie die je over jezelf geeft, komt op je profiel
De informatie die je over jezelf geeft, komt op je profiel. Maar let op : als je op het internet bezig bent, kan jouw profiel door wel tientallen, honderden, duizenden of zelfs miljoenen mensen gelezen worden.”

5 Dus de hele wereld kan lezen wat ik over mezelf invul
Meen je dat, Daan ? Dus de hele wereld kan lezen wat ik over mezelf invul als ze dat willen?

6 Maar denk jij dat er mensen zijn die willen weten wie ik ben?
Soms wel. Je staat er misschien niet bij stil, maar je kan snel te veel informatie over jezelf geven aan mensen die je niet eens kent. Maar denk jij dat er mensen zijn die willen weten wie ik ben?

7 Ik heb al gehoord dat kinderlokkers via het internet op zoek gaan naar kinderen! Ik mag er niet aan
denken! Ja, Emma, vreemden met slechte bedoelingen gaan op zoek naar gegevens van mensen. Ze zoeken de naam, het adres, de school, de nummer van een gsm, de nummer van een bankrekening, …

8 Dat is wel eng. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze dat niet kunnen?
Wees gewoon net zo voorzichtig op het internet als je zou zijn in de echte wereld. Je gaat in de echte wereld toch ook niet aan een onbekende je naam zeggen en vertellen waar je woont. Je zet je vakantiefoto’s en je naam toch ook niet in de krant! Dat is wel eng. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze dat niet kunnen?

9 Ik weet het al. Ik verzin gewoon nepinformatie
Ik weet het al! Ik verzin gewoon nepinformatie. Dan doe ik alsof ik iemand anders ben… Wat zeg je daarvan?

10 Dat is al slim, maar je bent nog steeds verantwoordelijk voor alles wat je doet en zegt op het internet, ook als je doet alsof je iemand anders bent.

11 Dan gaan we nu je e-mailaccount aanmaken
Dan gaan we nu je account aanmaken. We zullen een adres maken dat niet je hele naam laat zien en dat niet verklapt of je een jongen of een meisje bent. Je familie en vrienden noemen je soms Em, dus wat vind je van Vul zeker niet je volledige naam of te persoonlijke informatie in op het formulier.

12 Niet goed Emma. Een veilig wachtwoord is lang – minstens 8 tekens – en heeft zowel hoofdletters- als kleine letters, cijfers en leestekens. Bedenk een zin die herkenbaar is voor jou, zoals: Mijn grote broer Alex is 11 jaar oud. Neem de 1e letter van elk woord: mgbai11jo zet er een paar hoofdletters in MgbAi11jo en voeg eventueel nog een leesteken toe, MgbA!i11jo Ik mag ook een wachtwoord kiezen, zie ik. Ik neem een gemakkelijk! Anders vergeet ik het. Wat denk je van “Emma11”.

13 Ik kies een wachtwoord en schrijf het op een stukje papier dat ik op mijn kamer bewaar.
Ik weet dat je een wachtwoord ook niet mag vertellen aan een ander.

14 Goed! Nu je een adres hebt, kunnen we een chataccount en je profiel aanmaken. Ik zal het formulier wel invullen, Daan. Help je me even? Maar wat betekenen al die *sterretjes*?

15 De vakjes met een sterretje moet je verplicht invullen.
Ik ga een nickname gebruiken. Ik kan ook alleen mijn voornaam invullen, maar ik zal nooit mijn voor- én achternaam invullen. Die gegevens zijn te persoonlijk. Bij adres vul ik een onbestaand adres in.

16 Zorg nu dat je alleen kan chatten met de mensen die je kent
Zorg nu dat je alleen kan chatten met de mensen die je kent. Ga naar profielinstellingen en kies ‘PERSOONLIJK’, zodat alleen de mensen die jij uitkiest jouw profiel met je gegevens kunnen lezen en met jou kunnen chatten.

17 Je kan nog een foto toevoegen,
maar ik zou je aanraden om een avatar te kiezen, of een robotfoto te maken. Op de schoolwebsite staan leuke sites waarmee je een avatar kan maken.

18 Even later … Kijk ik heb een leuke avatar voor mezelf gemaakt.

19 Een wijze raad : Wees voorzichtig met gegevens die je op het internet plaatst. Gegevens en foto’s kunnen misbruikt worden door personen met slechte bedoelingen. Bij het chatten laat je enkel je vrienden toe. Let op : dit zijn de vrienden die je ook in het echte leven tegenkomt.


Download ppt "Mijn gegevens op het web!?"

Verwante presentaties


Ads door Google