SCHULDEN EN PARTICIPATIE

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Centrale werkwinkel D:
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
DE EERSTE LIJN IN HET NIEUWE REGEERAKKOORD
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Signalering nafase anticiperen op omslagpunten
‘maar..centraal is ook wij’ ‘Kwartiermakersgilde’
Onderzoek onder Groninger minima als inspiratie voor visienota nieuw armoedebeleid Lonneke Kamp.
Schuldhulpverlening Zuinig met beleid
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Transitie jeugdzorg.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Presentatie gemeente Beek
Armoede: meer dan te weinig inkomen? Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht.
Schulden in Almere Stadwijkstudies ~ 2 november 2010
ROZ Twente: Partner in ondernemen
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Armoedebeleid Gent Armoedebeleidsplan Gent
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
Zorg en Welzijn in (naam van uw gemeente) voor raadsleden.
Evaluatie van re-integratiebeleid Paul van der Aa RSO-O&BI Presentatie 22 maart 2013.
Geld op de plank Workshop over niet-gebruik van inkomensregelingen Mariëlle Pieterse, Breda Sjoerd van Gurp, Breda Martijn Schut, Stimulansz.
§6 Grote steden beleid.
Beleid bestrijden dakloosheid startconferentie Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Mieke Pollmann Ministerie van VWS 4.
Harmonisatieplannen kabinet
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
1 Uitrol Werkplein Noordoost Flevoland juni 2009 Werkplein Noordoost Flevoland.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Zorgbrede transparantie en keuze-informatie
Jgz binnen de wijkteams en vraaggericht werken
STEDELIJK GEZONDHEIDSZORG CONCEPT een zoektocht naar sterke kanten gemeenten tav zorg voor gezondheid resultaat zoektocht als vertrekpunt.
Rollen schuldhulpmaatje
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
De Rotterdamse aanpak Wijk- en dagarrangementen brede school
Nieuwe wetgeving met betrekking tot de schuldhulpverlening
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening per 1 juli 2012 Presentatie
Informele netwerken rondom kwetsbare groepen binnen jeugdzorg
Herstructurering Sociaal Domein
Sociale teams wat werkt (en in welke situatie)?
“de cirkel doorbreken”
De VOA en schuldhulpverlening
Informatiesessie Armoedebeleid
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Schuldpreventie in Gent?. Wie ben ik en wat doe ik?
,, Stand van zaken van (ook) uw sociale dienst Raadsbijeenkomst Gemeente Dordrecht 17 november 2009.
Stelselwijziging zorg voor jeugd Regiobijeenkomsten MO-groep September/oktober 2012 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
De financiële klappen voor Enschede Eelco Eerenberg 28 augustus 2015.
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening door: Hans de Vroome (beleidsadviseur W&I en projectleider armoedepact BPV) 13 november 2012.
Actieplan Armoede 2015 – Rode draad Van oplossen en ondersteunen naar faciliteren Integrale benadering Complexiteit vraagt om procesmatige.
Nadja Jungmann Lector schulden en incasso Onoplosbare schuldsituaties.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
WIL Wonen Integratie Leefbaarheid Yvette Koedijk: of 06 - Caroline Lindner of 06.
Voorlichting VKB Bijeenkomst Armoedepact Veendam, Pekela & Bellingwedde Dinsdag 13 november 2012.
JAARCIJFERS NVVK Aantal aanmeldingen Gemiddelde schuld
Integraal sociaal werk
VNG cie Werk en Inkomen Portefeuillehoudersoverleg VGG
Conferentie Hoe wordt de jeugd GGZ beter?
Even voorstellen Bestuur Stichting Platform Kerken Westerkwartier:
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Schuldpreventie loont
MEEDOEN IN OSSENDRECHT EN CALFVEN
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Transcript van de presentatie:

SCHULDEN EN PARTICIPATIE Ministerie SZW Directie Re-integratie en Participatie Menno Meihuizen Marius Oosterom Even voorstellen. Doorlopend verhaal, voelt u zich vrij om tussendoor vragen te stellen.

INHOUD Het probleem De oorzaken De inzet van het kabinet De ‘oplossingen’ Belang van integraal werken

Het Probleem aantal huishoudens met betalingsachterstanden (max.) 1,9 mln. aantal huishoudens met problematische schulden ca. 693.000 (ca. 9,8 % van het aantal huishoudens in Nederland); huishoudens met inkomen op/rond bijstandsniveau huishoudens met benedenmodaal en modaal inkomen huishoudens met modaal inkomen, vaak gezinnen met kinderen, die hun kredietwaardigheid grotendeels hebben verzilverd problematische schulden leiden vaak tot verlies baan en/of belemmeren re-integratie (bijv. huisuitzettingen) Problematische schulden leiden vaak tot sociale uitsluiting wat is het probleem waar we mee te maken hebben? Huishoudens met betalingsachterstanden uit de nulmeting monitor betalingsachterstanden bleek 1,9 miljoen huishoudens met betalingsachterstanden. dit is de risicogroep. het aantal huishoudens in Nederland is ruim 7 miljoen Huishoudens met problematische schulden uit het onderzoek huishoudens in de rode cijfers dat in oktober naar de kamer is gestuurd blijkt 693.000 huishoudens met problematische schulden. is geen statische groep. gaat over periode september 2007 tot en met september 2008. in deze periode hadden 693.000 huishoudens op enig moment problematische schulden. is zeer omvangrijke groep. de groep met problematische schulden valt uiteen in drie hoofdgroepen: huishoudens met een inkomen op of onder bijstandsniveau, vaak alleenstaanden, soms geen vast woon - of verblijfplaats of met een verslavingsachtergrond. Tot deze groep behoren ook soms zzp-ers. Deze groep is een relatief klein deel. Aflossingscapaciteit is nihil. huishoudens met laag inkomen benedenmodaal of modaal en dat net toereikend is om noodzakelijke uitgaven te doen. Is ongeveer de helft van de groep met problematische schulden. de laatste groep huishoudens met een modaal inkomen die hun kredietwaardigheid hebben gebruikt. Deze groep is iets meer dan een derde van de groep met problematische schulden. Uit onderzoek blijkt dat problematische schulden leiden tot verlies van werk, een rem op re-integratie. het leidt ook tot sociale uitsluiting. kortom het is slecht voor bevorderen van participatie. het staat er vaak aan in de weg. bevordering participatie is belangrijke drijfveer kabinet voor terugdringing problematische schulden.

De Oorzaken van problematische schulden Gebrekkig financieel beheer/financiële ongeletterdheid Terugval in inkomen (Te) hoge levensstandaard Drempel om tijdig (professionele) hulp in te roepen Belangrijke oorzaken zijn: Gebrekkig financieel beheer, dit is de belangrijkste oorzaak problematische schulden. Deze groep kan niet georganiseerd omgaan met geldzaken, zoals het op tijd betalen, weinig impulsieve aankopen doen, sparen i.p.v. lenen. Terugval in inkomen. Kan komen door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of scheiding te hoge levensstandaard valt uiteen in twee groepen 1 huishoudens die onnodig te hoge vaste lasten aangaan en huishoudens die impulsieve niet noodzakelijke uitgaven doen. Vaak is er sprake van een combinatie van oorzaken voor problematische schulden, bijv. slecht financieel beheer en een terugval in inkomen. Afstand tot de professionele schuldhulpverlening De drempel om beroep te doen op schuldhulpverlening is hoog. Beroep op hulp neemt toe naarmate problemen ernstig zijn. In alle gevallen meerderheid geen beroep op schuldhulpverlening. ook heel veel beroep op organisaties die niet bij NVVK zijn aangesloten. Drempel professionele schuldhulpverlening is hoog. Angst verkopen waardevolle spullen.

Kabinetsinzet Aantal huishoudens met problematische schulden gedurende de kabinetsperiode (2011) met de helft terugdringen Haalbaar? Effecten economische crisis? (Wel extra inzet i.v.m. crisis) Belangrijkste oorzaken van problematische schulden beïnvloedbaar door beleid?

Betrokken departementen SZW (algemeen beleid) Justitie (WSNP, nazorg ex-gedetineerden) Financiën (Centiq, financiële sector) WWI (wijkaanpak, huisvesting) VROM (Waterleidingsector) EZ (Telecomsector, Energiesector, Pandhuiswet) VWS (Zorgverzekeringswet, maatschappelijke opvang) BZK (Bestuurlijke verhouding, Gemeentefonds) Deze sheet gebruiken om kabinetsbrede maatregelen op te sommen en (wellicht) toe te lichten.

Wiens verantwoordelijkheid? Gezamenlijke verantwoordelijkheid Schuldenaar Schuldeiser Rijk Hulpverlening Maatschappelijke organisaties Het werken aan de aanpak van schulden kan alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en iedereen meewerkt.

Geen makkelijke oplossingen! Iedereen moet meewerken Niet alles met beleid beïnvloedbaar Zoektocht naar de beste aanpak Investeren in de langere termijn Lijkt me een duidelijke stelling, zeker waar het gaat om de totstandkoming van schuldregelingen, maar zeker ook bij preventie en integraal beleid. Zie de sheet meer alle betrokken actoren. De overheid (rijk en/of gemeenten) kunnen het echt niet alleen. We weten nog onvoldoende wat het beste werkt. Daar moeten we volop mee bezig. Tot die tijdnaar beste kunnen doen, veel uitwisselen en delen. Veel maatregelen betalen zich niet op de korte termijn uit. Sowieso duurt het drie jaar voor iemand met een schone lei kan beginnen. De effecten van preventie zijn pas nog veel later te zien.

De ‘Oplossing’ langs 5 lijnen vergroten financiële bewustwording voorkomen van overkreditering tegen gaan van niet-gebruik van inkomensvoorzieningen stimuleren van samenwerking en vroegsignalering verbeteren van de effectiviteit en kwaliteit van de schuldhulpverlening Wat weten mensen van geld; hoe kunnen ze beter en meer verantwoord met hun geld omgaan. Centiq, Nibud, campagnes. acties richting financiële sector, maar ook naar de burger. Te weinig inkomsten belangrijke oorzaak ontstaan schulden. Van belang dat mensen vroegtijdig hulp krijgen, liefst vóórdat schulden problematisch worden. Gaan we zo op in.

Verbeteren effectiviteit gemeentelijke schuldhulpverlening Wetsvoorstel gemeentelijke schuldhulpverlening Normering Integraal beleid Extra middelen i.v.m. de crisis: Opvang extra toeloop Voorlichting en verwijzing op de Werkpleinen Ondersteuning implementatie Motie Ortega – vrijwilligers Amendement Spekman – wijk en buurtniveau Normering: Brede toegankelijkheid Maximale wachttijden Inzicht in doorlooptijden Integraal beleid Gemeente de regie Rol gemeenteraad Integraal werken – gaan we uitgebreider op in Invoering: 1 juli, maar daar hoeven we niet op te wachten. Rest is bekend

Belangrijkste opdracht gemeente: samenwerking en integraal beleid Integrale aanpak hulpverlening: wie neemt de regie? Gecombineerde trajecten: niet volgtijdelijk, maar naast elkaar Samenwerken met re-integratie, zorg, onderwijs, etc. Samenwerking bij preventie Financiële bewustwording: onderwijs, budgetwinkels Tegengaan niet-gebruik: armoedebeleid, maatschappelijke organisaties Vroegsignalering: lokale schuldeisers en vindplaatsen van armoede Twee terreinen waarop integraal werken van belang is: schuldhulpverleningstrajecten: ook aandacht aan de andere problemen die iemand kan hebben. Aangenomen wordt dat het parallel inzetten van trajecten meer oplevert. Vbn. Re-integratie, zorg, verslaving, budgetbeheer. Samenwerking met organisaties die dat leveren; afspraken maken over de beschikbaarheid van aanbod. Regie is belangrijk, hoeft niet de gemeente te zijn. Kan ook de organisatie zijn die het grootste probleem aanpakt. Preventie: breed begrip, valt van alles onder. Een goed en effectief hulpverlenings-traject werkt ook preventief Bewustwording; overleg met onderwijs met de rOC’s, budgetwinkels, werk met sociaal raadslieden, leg een verbinding met het prestatieveld jeugd uit de WMO. Niet-gebruik: links met het armoedebeleid. Zorg ervoor dat iemand bij de melding bij het shv-loket ook de financien op orde kan maken. Vroegsignalering: voorkómen dat schulden ontstaan of erger worden. Werk samen met lokale schuldeisers als corporaties en energiebedrijven. Maak afspraken over signalering. Werk samen met organisaties waar mensen komen omdat ze schulden hebben: kerken, voedselbanken, werkgevers, thuiszorg, etc. Social return: stel eisen aan organisaties die iets van de gemeente willen/moeten Tenslotte: schaal doet ertoe. Kleine schaal maakt integraal werken makkelijker. Grote gemeenten: kijk naar aanpak op wijkniveau.