De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ROZ Twente: Partner in ondernemen

Verwante presentaties


Presentatie over: "ROZ Twente: Partner in ondernemen"— Transcript van de presentatie:

1 ROZ Twente: Partner in ondernemen
ROZ Twente: Partner in ondernemen Goedemiddag, mijn naam is nadine pakkert en ik ben consulent zelfstandigen bij het ROZ Twente. Wie van u kent het ROZ Twente? Gelukkig al het meerendeel van de zaal. Hopelijk na deze middag en mijn praatje weet in ieder geval iedereen in deze zaal wie we zijn, wat we doen en het belangrijkste misschien wel hoe u ons kunt bereiken. Platform Armoedebeleid 1 juli 2009

2 Belangrijkste Taken Dienstverlening Ondernemers
Belangrijkste Taken Dienstverlening Ondernemers Sociale economie * Wijkeconomie * Sociale ondernemingen Opleidingsinstituut Het ROZ Twente voert de financiële regelingen uit, zoals net verteld door dhr. Tuerlings van het IMK, dus de bbz, IOAZ en voorbereidingsperiode WWB. Daarnaast is er een goede kans dat de BSA, besluit starterskrediet arbeidsgehandicapten, sinds januari 2006 UWV regeling Starterskrediet, nu uitgevoerd door UWV, door ons uitgevoerd gaat worden. Daarnaast wordt er momenteel gekeken naar de mogelijkheden voor het opzetten van schuldhulpverlening in Twente. Hierover zal Sjon Reimink u straks meer vertellen.

3 Doel --->ondernemers
Doel --->ondernemers 1. Bevorderen ondernemerschap 2. Stimuleren starten onderneming 3. Behouden levensvatbare bedrijven 4. Intensivering gebruik regelingen 5. Sociaal aanvaardbare bedrijfsbeëindiging 6. Event. schuldsanering en re-integratie Bij de oprichting van het roz twente zijn er 4 doelstellingen geformuleerd, te weten: Het behouden van levensvatbare bedrijven, die tijdelijk in financiele moeilijkheden zitten. Dit is zowel goed voor de twentse economie als voor de ondernemer zelf. Bevorderen van het gebruik van deze regeling onder gevestigde ondernemers. Zeker in deze economische tijden zijn er genoeg ondernemers die onder het bestaansminimum leven. Het gebruik van deze regeling kan daar tijdelijk een oplossing in bieden. Uit recent onderzoek is gebleken dat Nederland achterblijft qua ondernemers ten opzichte van de rest van Europa. Daarnaast blijft Twente achter op de rest van Nederland. Punt 2 valt eigenlijk ook gedeeltelijk samen met punt 3. Daarnaast het stimuleren van klanten met een WWB of WW uitkering om een eigen bedrijf te starten. Er is een doelgroep, waarvoor het starten van een bedrijf de enige mogelijkheid is om uit de uitkeringssituatie te geraken. Ondernemers die hun bedrijf moeten beëindigen, die vinden dat vaak al moeilijk genoeg. Door gebruik te maken van deze regelingen kan dit op een sociaal aanvaardbare wijze gebeuren. Daarnaast is het voor oudere ondernemers mogelijk om tot hun 65e hun bedrijf te blijven uitvoeren, zodat ze toch nog sociaal en economisch actief blijven.

4 Organisatie ROZ Samenwerking Hengelo en Enschede
Organisatie ROZ Samenwerking Hengelo en Enschede Werkzaam voor * (inwoners van) 19 gemeenten in Twente en Achterhoek * UWV * regio * ministeries van SZW en EZ Het ROZ Twente voert de financiële regelingen uit, zoals net verteld door dhr. Tuerlings van het IMK, dus de bbz, IOAZ en voorbereidingsperiode WWB. Daarnaast is er een goede kans dat de BSA, besluit starterskrediet arbeidsgehandicapten, sinds januari 2006 UWV regeling Starterskrediet, nu uitgevoerd door UWV, door ons uitgevoerd gaat worden. Daarnaast wordt er momenteel gekeken naar de mogelijkheden voor het opzetten van schuldhulpverlening in Twente. Hierover zal Sjon Reimink u straks meer vertellen.

5 Vestigingen Vestigingen * Stadskantoor Hengelo * Werkpleinen in Hengelo, Enschede, Oldenzaal, Winterswijk * Spinnerij Oosterveld * Bvg Sociale economie Hengelo Het ROZ Twente voert de financiële regelingen uit, zoals net verteld door dhr. Tuerlings van het IMK, dus de bbz, IOAZ en voorbereidingsperiode WWB. Daarnaast is er een goede kans dat de BSA, besluit starterskrediet arbeidsgehandicapten, sinds januari 2006 UWV regeling Starterskrediet, nu uitgevoerd door UWV, door ons uitgevoerd gaat worden. Daarnaast wordt er momenteel gekeken naar de mogelijkheden voor het opzetten van schuldhulpverlening in Twente. Hierover zal Sjon Reimink u straks meer vertellen.

6 Organisatie ROZ 10 startersadviseurs 7 bedrijfsadviseurs
Organisatie ROZ 10 startersadviseurs 7 bedrijfsadviseurs medewerker schuldhulpverlening projectontwikkelaar/innovator ondersteunend personeel coachingspool (35 coaches) Het ROZ Twente voert de financiële regelingen uit, zoals net verteld door dhr. Tuerlings van het IMK, dus de bbz, IOAZ en voorbereidingsperiode WWB. Daarnaast is er een goede kans dat de BSA, besluit starterskrediet arbeidsgehandicapten, sinds januari 2006 UWV regeling Starterskrediet, nu uitgevoerd door UWV, door ons uitgevoerd gaat worden. Daarnaast wordt er momenteel gekeken naar de mogelijkheden voor het opzetten van schuldhulpverlening in Twente. Hierover zal Sjon Reimink u straks meer vertellen.

7 Armoedebeleid ondernemers
Armoedebeleid ondernemers Inkomensvoorziening Financiering Bevordering gebruik voorzieningen Begeleiding en coaching Schuldhulpverlening Hoe gaan wij te werk? In eerste instantie beginnen we met een algemeen oriënterend gesprek, bij voorkeur bij de klant thuis of bij het bedrijf. Tijdens dit gesprek kunnen wij een beeld krijgen van de situatie en een inschatting maken of de klant ook tot de doelgroep behoord. Daarnaast wordt er aan de klant uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Naast het geven van informatie en advies, kan het roz ook begeleiding bieden aan ondernemers. De prestartende en startende ondernemers worden begeleid door de startersadviseurs van Startkans. Begeleiding door gevestigde ondernemers wordt in bepaalde gevallen bij een externe organisatie worden ondergebracht, zoals bijvoorbeeld het IMK, activa of de eigen zaak. Wat belangrijk in alle gevallen is dat het bedrijf levensvatbaar moet zijn. Hier zal ook altijd een onderzoek naar ingesteld worden. Op het moment dat het bedrijf dan wel het te starten bedrijf levensvatbaar wordt geacht kan met gebruik maken van een starterskrediet, een bedrijfskrediet of een tijdelijke inkomensvoorziening.

8 Inkomensvoorziening 1 Bbz * inkomensaanvulling of -garantie * 6 mnd. + 6 mnd. + 2x 1 jr. * nu op grote schaal inzetten door de recessie heen * criteria flink oprekken Bbz ouderen * onvoldoende bedrijfsinkomen * max. 10 jr. een aanvulling * tot 65 jr. * wel enig bedrijfsinkomen! Hoe gaan wij te werk? In eerste instantie beginnen we met een algemeen oriënterend gesprek, bij voorkeur bij de klant thuis of bij het bedrijf. Tijdens dit gesprek kunnen wij een beeld krijgen van de situatie en een inschatting maken of de klant ook tot de doelgroep behoord. Daarnaast wordt er aan de klant uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Naast het geven van informatie en advies, kan het roz ook begeleiding bieden aan ondernemers. De prestartende en startende ondernemers worden begeleid door de startersadviseurs van Startkans. Begeleiding door gevestigde ondernemers wordt in bepaalde gevallen bij een externe organisatie worden ondergebracht, zoals bijvoorbeeld het IMK, activa of de eigen zaak. Wat belangrijk in alle gevallen is dat het bedrijf levensvatbaar moet zijn. Hier zal ook altijd een onderzoek naar ingesteld worden. Op het moment dat het bedrijf dan wel het te starten bedrijf levensvatbaar wordt geacht kan met gebruik maken van een starterskrediet, een bedrijfskrediet of een tijdelijke inkomensvoorziening.

9 Inkomensvoorziening 2 Beëindigende ondernemers
Inkomensvoorziening 2 Beëindigende ondernemers Bbz * inkomensaanvulling of -garantie * 1 jr. + 1 jr. * sociaal-aanvaardbare bedrijfsbeëindiging Ioaz (WW/WWB v. ex-ondernemers) * na bedrijfsbeëindiging * max. aanvulling tot 65 jr. * re-integratieverplichting Hoe gaan wij te werk? In eerste instantie beginnen we met een algemeen oriënterend gesprek, bij voorkeur bij de klant thuis of bij het bedrijf. Tijdens dit gesprek kunnen wij een beeld krijgen van de situatie en een inschatting maken of de klant ook tot de doelgroep behoord. Daarnaast wordt er aan de klant uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Naast het geven van informatie en advies, kan het roz ook begeleiding bieden aan ondernemers. De prestartende en startende ondernemers worden begeleid door de startersadviseurs van Startkans. Begeleiding door gevestigde ondernemers wordt in bepaalde gevallen bij een externe organisatie worden ondergebracht, zoals bijvoorbeeld het IMK, activa of de eigen zaak. Wat belangrijk in alle gevallen is dat het bedrijf levensvatbaar moet zijn. Hier zal ook altijd een onderzoek naar ingesteld worden. Op het moment dat het bedrijf dan wel het te starten bedrijf levensvatbaar wordt geacht kan met gebruik maken van een starterskrediet, een bedrijfskrediet of een tijdelijke inkomensvoorziening.

10 Financiering Bedrijfskapitaal (max euro) * investeringen * herfinanciering * overbruggingskredieten Microfinanciering * borgstellingsregeling  5 regio’s Twente/Achterhoek, Flevoland,| Tilburg, Friesland en Rotterdam * rest v/h land: Qredits * beide: max euro – starters + ondernemers Lokale microfinancieringsinitiatieven Lokale specialties, v.b. 2,5 miljoen Hengelo

11 Bevordering gebruik voorzieningen
Bevordering gebruik voorzieningen Bijzondere bijstand Minimabeleid Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Fiscale toeslagen Enz., enz.

12 Bevordering gebruik voorzieningen – hoe?
Bevordering gebruik voorzieningen – hoe? Actieve (ambtshalve) toekenning Koppeling gegevens belastingdienst Actieve benadering * aanschrijven * nabellen * bedrijfsbezoeken Kwijtschelding gemeentelijke belastingen * regelgeving per 2009 veranderd!!!!! Advertising en voorlichting Doelgroepbenadering

13 Schuldhulpverlening SHVO
Schuldhulpverlening SHVO Early warning system (niet 5 voor 12 ) * belastingdienst * KvK * intermediars – accountants, enz. Nazorg * alle starters van de afgelopen 3 jr actief benaderen

14 SHVO Reguliere SHV niet in charge
SHVO Reguliere SHV niet in charge Model ROZ * combi schuldregelaar + bedrijfsadviseur * zonodig casemanagement * sanering bedrijfs- en privéschulden * doel: bedrijf i/d lucht houden - 33% * doel 2: minnelijke regeling (geen faill.) * doel 3: Wsnp * doel 4: warme overdracht regulier

15 Meer info


Download ppt "ROZ Twente: Partner in ondernemen"

Verwante presentaties


Ads door Google