De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Financieringsmogelijkheden van de geestelijke verzorging
Business case Kanteling WMO Kantelen en bezuinigen kunnen prima samengaan Eef Botjes mei/juni 2011.
Gelukkig oud worden CDA GELDERLAND Janny Bakker 13 mei 2013.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Kansen & uitdagingen Een b r e d e participatiewet
Stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl Dinsdag 11 mei 2010.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Pgb in de AWBZ en Wmo nieuws en ontwikkelingen
Alliantiedagen 2011 Verweer en Vernieuwing Zorg om zorg - CG-Raad Marijke Hempenius.
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
Actief Burgerschap & Zelfmanagement bij, door, van en met ouderen
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Herstructurering Sociaal Domein
Samen verder!.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Bijpraten over de Wmo
OMZIEN NAAR ELKAAR OMZIEN NAAR ELKAAR. Agenda uurInloop uurpresentatie Beleidsplan Door Tom Vleerbos en Roy de Witte uurPauze
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Op weg naar een solide Pgb in de Wmo en de Jeugdwet
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Gemeente Ede.
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
3 Decentralisaties De opgave, Bergense visie en aanpak
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Project oriëntatie op het beroep
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Informatiebijeenkomst project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
1.Kernpunten Wmo voor wat betreft voorzieningen voor zelfredzaamheid en participatie; 2.Wat zijn de aandachtspunten bij belangenbehartiging voor cliënten.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
De verbinding tussen zorg en welzijn in de wijk. MISSIE Participe bevordert: welzijn in de wijk en zorg voor thuis.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Decentralisatie naar gemeente Minou Scherrenburg 13 december 2011.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Verhuisadviseur / Wooncoach Senioren
Regel je zaken goed, voor iedereen (voorbeeld: bouwen voor jong en oud)
Financiering van de zorg
Resultaatgericht Samenwerken
De Kanteling Compensatie Van verzekerd recht en zorgplicht naar….
Wmo beleid in de Drechtsteden
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
Transcript van de presentatie:

De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo Siewert Pilon 12 november 2010

Nieuw in de Wmo… Van verzekerd recht en zorgplicht naar…. Compensatie

Doel compensatie Passende ondersteuning Versterken of behoud van zelfredzaamheid en regie Blijven of weer kunnen meedoen (kwaliteit van leven) Maar ook: Versterken van de samenleving

Wat betekent het voor gemeenten? Geen aanvragen afhandelen, maar zorgvuldige afweging; Het Gesprek Uitgangspunten: Eigen situatie en mogelijkheden burger Resultaatgerichte aanpak /Maatwerk Wederkerigheid Maar ook: Opvangen toenemende vraag Beheersing van de kosten

Wat betekent het voor burgers? Geen recht op (individuele) voorzieningen Compensatie kan bestaan uit informatie en advies waardoor de burger zelf weer verder kan (eigen kracht, eigen netwerk) Of: collectieve en algemene voorzieningen (welzijn, ontmoeten, maaltijden, klussen, strijken ….) individuele voorzieningen Gevolg: uiteenlopende vormen van ondersteuning

Het proces in beeld Het gesprek Eerste contact Oplossingen afspreken Arrangement Vraagverhelderen en resultaat vaststellen Toewijzing voorzieningen In vogelvlucht: Ik heb een probleem, waar moet ik heen? Wat is er aan de hand? We spreken af om zus en zo te doen om je probleem op te lossen Dan ziet jouw oplossingsarrangement er zus en zo uit.

Het gesprek: vraagverheldering Wat is de vraag Wat is de situatie Wat is nodig voor zelfredzaamheid en participatie Wat moet het resultaat zijn van de ondersteuning Voorbeeld: Wat is er eigenlijk aan de hand? Waar is die supermarkt waar u boodschappen doet? Kunt u nog wel lopen zonder boodschappentassen? Is het alleen boodschappen doen of kunt u ook geen sociale bezoeken meer afleggen? Wat ervaart u als het grootste probleem? Dat er geen boodschappen in huis zijn of dat u geen grote afstanden meer kan afleggen? Kortom: Breed kijken naar de situatie, niet alleen inzoomen op het vaak al sterk afgebakende probleem van de burger.

Het gesprek: Oplossingen afspreken Welke oplossingen dragen bij aan het te bereiken resultaat? Belangrijk: Eigen kracht en netwerk Voldoende voorliggende voorzieningen in samenwerking met gemeentelijke partners Het gaat erom eerst te kijken wat het probleem eigenlijk is en dan pas te kijken naar oplossingen. Bovendien is het belangrijk om het met elkaar eens te zijn over de manier van ondersteunen. We kijken ernaar op de volgende manier  Volgende sheet

De Kanteling financieel De businesscase Instrument voor gemeenten

Businesscase Veronderstelling; Kantelen kost wat: Uitgebreid gesprek Competenties gespreksvoerder Meer gesprekken Meer algemeen aanbod

Businesscase Veronderstelling; Kantelen / maatwerk leidt tot: Meer tevredenheid Meer eigen oplossingen Verschuiving van individuele naar algemene voorzieningen Maar ook: Krachtiger samenleving, omdat meer mensen meedoen

Businesscase Onderzocht zijn: Hulp bij het huishouden Woningaanpassingen Scootmobielen Overige individuele vervoersvoorzieningen Collectief vraagafhankelijk vervoer rolstoelen

Businesscase Voorbeeld in woorden Gemeente kan maximaal 26,5 % besparen, gemeente verwacht daar 75% van te realiseren (19,9%). De extra kosten bedragen 50% van de verwachte besparing. Blijft over een besparing van 10% op het budget HH. Het budget Wmo bestaat voor 55% uit HH, de besparing op het volledige budget is dan 5,5%.

Tot slot Kantelen is een opgave voor gemeenten, burgers en maatschappelijke partners Kantelen is niet hetzelfde als bezuinigen Kantelen kàn helpen bij stellen financiële prioriteiten en beheersen van kosten

Meer weten? www.vng.nl/dekanteling