Wetenschappelijke Integriteit

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Hoe kunnen we elkaar versterken?
Ontwikkeling van het Netwerk Naamkunde
In de Versnelling Initiatief Versnelling Verduurzaming Levensmiddelenindustrie.
Metadata proces april 2009 train de trainers. Waar in het werkproces metadata Binnen de organisatie zal afgesproken moeten worden van welke data er metadata.
7 juli 2014 NTA Quiz Wat weet u van de NTA?. 7 juli Eén van de kernonderdelen van een VMS is… een rapportagematrix een risico-inventarisatie.
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Publiekprivaat onderzoek
Inzet van docenten: planning, overzicht en kwaliteit
CENTRAAL ONTWIKKELDE EXAMENS T & R (pre-)pilots 2012 Jan Paul de Vries
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
“De ontwikkeling van een kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van de plan- en projectontwikkeling” Bart Snijders
WSNS Passend Onderwijs Stappenplan
 Pilot Handelingsgericht Arrangeren  Koppeling Ondersteuningsvragen en inzet AB  School Ondersteunings Profiel  Taken en Functies  Lijsten Personele.
Juni 2010 College voor Examens 1 ICT bij de COE’s Nederlands en Rekenen: techniek en logistiek Juni 2010 Paul Schuitman.
1 Inclusief hoger onderwijs Studienamiddag Vlor Diversiteit in het hoger onderwijs 23 april 2008 Gaspar Haenecaert.
Rekenen in het mbo: Stand van zaken regelgeving
Procesmanagement voor de afdeling ADICT
Biolink WP2 Inventarisatie biobanken/registers Voortgang en status 3 juni 2013 Mark de Groot.
Marit van Albada Máxima Medisch Centrum Oncologisch/ trombose centrum
Uitdagingen voor de cliëntenparticipatie Alliantiedagen 2011 CliP.
- 1 - maandag 21 juli 2014 OPDIC | | OPDIC het fundament onder uw bedrijfsvoering.
Nieuwe loopbaanvisies
Licenties Pedagogische wetenschappen Algemeen opzet Scriptiesemiaries.
WG archiveringVAC Brugge 17/01/ juli Op te volgen afspraken Aanduiden van coördinatoren per entiteit Contact opnemen met de beleidsdomeinarchivarissen.
Sneeuwschuivers en leren sneeuwschuiven myResearch Portal en het belang van workflow data analyse Richard L. Zijdeman DAI: info:eu-repo/dai/nl/
Werkmodel 8 domeinen van Schalock
Introductie 28/07/2014 Digitaal Archief Vlaanderen.
pag. 2 VUB Richtlijnen Inter-institutionele akkoorden Erasmus+ ( )
CEPHIR – academische werkplaats Rotterdam Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area’
De vereniging Milieu Platform Zorgsector (MPZ) biedt u de gevaarlijke stoffen applicatie zoals ontwikkeld in samenwerking met een groep ziekenhuizen. De.
Vragenlijst ketencoördinatoren
Coördinatoren bijeenkomst 03 oktober 2013 Kennisnetwerk CVA Nederland “Kwaliteit is wat ons bindt”
Infosessie Brussel 7 en 12 december 2013 In samenwerking met ONE.
E-Team 2004 de midoffice binnen de e-goverment architectuur Corné Dekker, informatie-architect e-government Overheid & ICT, 29 april 2004.
Het portfolioproject van de AOC’s EduExchange 2006 Groene Scharnieren.
Data Archiving and Networked Services DANS is een instituut van KNAW en NWO Open access tot surveydata Peter Doorn Directeur DANS Nederlandstalig Platform.
Netwerk voor Cultuur en Natuur Masterplan Algemene Inleiding Erik van Esterik Zaterdag 4 mei 2013.
Pensioenactualiteiten
Blok 2 Collegeweek 1 De observatieopdracht Hoofdstuk 7: de toetsvragen op BSCW Onderzoek: Kindertelefoon.
Best practice Doel: voorlichting team
Digitale duurzaamheid: (ook) een kwestie van organiseren Inge Angevaare, coördinator Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid DEN conferentie - 10 december.
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
Studeren met een functiebeperking: wat kan accreditatie betekenen? Karl Dittrich, voorzitter NVAO Utrecht, 24 november 2011.
Welkom Eindexamenjaar en keuzes maken. Begeleiding bij het kiezen: Mentor en decaan werken nauw samen Mentor: meer de procesmatige kant……. Hoe staat het.
Overleg GMR - R.v.T. Hoorn 5 april 2017.
Werkzaamheden bovenschools GZ psycholoog i.o Schooljaar Informatieochtend SWV /
PASSEND ONDERWIJS Wat is er veranderd sinds vorig jaar?
Beleidsinformatie Jeugd
Optimaliseren BPV keten
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Gemeentelijke monitor Sociaal Domein
Het project. Vandaag Tussenstand projecten Hoofdstuk 3 Projectvoorstel SWOT begin.
De Rode Knop van Viattence
Pedagogisch werken in de wijk Kwartaal 1 Les 1 Kamer L
Biologisch Archeologisch Platform Certificering specialistisch onderzoek.
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
Efficiënt onderhandelen Beter, sneller, goedkoper 11 februari 2016 Bart van Reeken.
Ouderavond Passend onderwijs en arrangeren op de dr. P.C.M. Bosschool
Digitalisering en inhoudelijke doorontwikkeling van documenten P&C
Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1.
Privacy binnen de Drechtsteden
Privacy binnen de Drechtsteden
I-lab Waarom dit project, wat is het, wat is de stand van zaken en wat levert het op voor de onderzoeker?
Herregistratie-eisen profielarts donorgeneeskunde
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
Methoden om te werken aan continue verbetering
Opslag documenten in Office 365
Transcript van de presentatie:

Wetenschappelijke Integriteit 2013-2015 Erasmus MC Actieplan Wetenschappelijke Integriteit 2013-2015

Inleiding: Wetenschappelijke integriteit is de ziel en het fundament van een academische instelling Gevallen van schending van de wetenschappelijke integriteit trekken veel publieke aandacht Spraakmakende affaires: Stapel Poldermans Smeesters KNAW commissie Schuyt: Geen behoefte aan nieuwe regels; wel aan betere handhaving van regels

Bestaande Regels VSNU Code of Conduct for Scientific Practice http://www.vsnu.nl/files/documenten/Domeinen/Onderzoek/Code_wetenschapsbeoefening_2004_(2012).pdf Erasmus MC Research Codes http://www.erasmusmc.nl/research/over-research/integriteit/

Erasmus MC Actieplan: Onderwerpen: Doelstelling: Uitvoering: Cultuur (2013-2015) Onderwerpen: Cultuur Onderwijs Digitalisering en opslag onderzoeksgegevens Doelstelling: Borging van wetenschappelijke integriteit is binnen alle afdelingen van het Erasmus MC aantoonbaar verankerd. Uitvoering: Coördinator WI maakt namens RvB afspraken met alle afdelingen

Afspraken: Elke afdeling maakt een eigen actieplan wetenschappelijke integriteit Elk afdelingsactieplan bevat in ieder geval 15 voor alle afdelingen geldende toetsbare doelstellingen. 7 over onderzoekscultuur, 2 over onderwijs en opleiding, 6 over digitalisering en opslag onderzoekgegevens Het afdelingshoofd is verantwoordelijk voor de implementatie en uitvoering van het afdelingsactieplan. Het actieplan wordt door het afdelingshoofd en de decaan ondertekend Het afdelingsactieplan wordt van 2013 t/m 2015 in samenwerking met de coördinator aan de hand van de toetsbare doelstellingen volgens een afgesproken schema geëvalueerd en geactualiseerd.

Afspraken (vervolg): De eerste versie van het afdelingsactieplan beschrijft de stappen die de afdeling gaat ondernemen om de doelstellingen te bereiken. Wat betreft digitalisering en opslag van onderzoeksgegevens beschrijft deze eerste versie de logistieke en technische knelpunten die de afdeling hierbij voorziet en de door de afdeling gewenste centrale ondersteuning bij het oplossen van deze knelpunten.

Doelstellingen Cultuur: De afdeling heeft gewerkt aan bewustwording van het onderwerp WI via hiertoe georganiseerde bijeenkomsten zoals “roadshows”, discussiesessies, seminars etc. Er zijn afspraken gemaakt over agendering WI tijdens regulier werkoverleg (werkinstructies, vergaderingen, jaargesprekken etc.) Er is een analyse gemaakt van de mogelijke kwetsbaarheid van de afdeling op het gebied van WI. (Op welke punten is het wetenschappelijk onderzoek zoals dat op de afdeling plaatsvindt in potentie vatbaar voor wetenschappelijk wangedrag?)

Maatregelen ter vermindering van de kwetsbaarheid van de afdeling op het gebied van WI, zijn ontwikkeld en geïmplementeerd. Er zijn afspraken gemaakt over het signaleren en aan de orde stellen van mogelijke schendingen van de WI door medewerkers binnen de afdeling. (NB: De mogelijkheid voor medewerkers om signalen direct te bespreken met de Erasmus MC vertrouwenspersoon WI moet altijd open blijven) De richtlijnen auteurschappen zoals vermeld in de Erasmus MC Research Codes (hoofdstuk 1) worden gehandhaafd..

Er zijn maatregelen geïmplementeerd die voorkomen dat onderzoekers in een geïsoleerde omgeving onderzoek verrichten, zonder systematische discussie met peers, zowel binnen als buiten de afdeling.   .

Doelstellingen Onderwijs Het onderwerp WI wordt opgenomen in de interne onderwijs en opleidingsactiviteiten van de afdeling. Alle promovendi volgen de eendaagse cursus WI die vanaf januari 2014 van start gaat.

Doelstellingen Digitalisering en Opslag Onderzoeksgegevens : Van alle onderzoeksdata bestaat een definitieve gedigitaliseerde versie die geschikt is voor opslag in een digitaal depot. Elke afdeling maakt gebruik van één of meerdere depots, die voldoen aan hoge eisen met betrekking tot bestendigheid, toegankelijkheid en beveiliging. Bij elke publicatie worden hier ten minste de volgende data in opgeslagen: de (concept) publicatie zelf het betreffende onderzoeksplan/protocol, ingevulde en ondertekende informed consent formulieren de verzamelde “ruwe data”, de meta-data een (statistisch) analyse bestand en de analyse resultaten.

Gedeponeerde data zijn onveranderlijk. Gedeponeerde data kunnen eenvoudig en snel worden geraadpleegd. Er wordt een register aangelegd waarin voor elke publicatie is terug te vinden in welk depot, op welke plaats welke documentatie is gedeponeerd. Alle gedeponeerde data zijn toegankelijk voor (vertegenwoordigers van) de Raad van Bestuur

Meerdere afdelingen kunnen, indien gewenst, een gemeenschappelijk actieplan opstellen, bijvoorbeeld op themaniveau.

Deadlines aanlevering afdelingsactieplannen: Thorax: 01-10-2013 Biomedische Wetenschappen: 01-10-2013 Daniel: 01-11-2013 Diagnostiek & Advies: 01-11-2013 Hersenen & Zintuigen: 01-12-2013 Sophia: 01-12-2013 Gezondheidswetenschappen: 01-12-2013 Dijkzigt: 01-01-2014 Peri-Operatief & Spoed: 01-01-2014