De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Rode Knop van Viattence

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Rode Knop van Viattence"— Transcript van de presentatie:

1

2 De Rode Knop van Viattence
Welkom!

3 Programma Voorstel rondje Wie is Viattence?
Waarom hebben we de Rode Knop geïntroduceerd? Voorbeeld melding Wat zouden jullie doen? Wat hebben wij er mee gedaan? Procedure Rode Knop Discussie: Kan de Rode Knop ook werken voor de cure-sector?

4 Wie is Viattence? Organisatie met verpleeg-, verzorgingshuis- en thuiszorg Op de Veluwe, tussen Apeldoorn en Zwolle Aantal cliënten 370 intramuraal Ca. 350 extramuraal 769 medewerkers en 49 stagiaires Ca. 480 vrijwilligers Veel kennis en ervaring op het gebied van dementie

5 Waarom is de Rode Knop geïntroduceerd?
Terug naar de bedoeling Cliënt centraal en niet de taken Onderweg naar zelforganisatie: klantgericht en oplossingsgericht Weg met de 437 (!) protocollen, regels, richtlijnen, checklijstjes etc. Uit gaan van de professionaliteit van de zorgcollega’s. Terug naar de bedoeling: het bieden van goede, warme en respectvolle zorg en de cliënt laten genieten van de goede dingen in het leven. Onderweg naar zelforganisatie: dus we willen collega’s stimuleren om klantgericht en oplossingsgericht na te denken Weg met protocollen die niet in het belang zijn van de cliënt.

6 Hoe gaat het in zijn werk?
Een collega drukt op de Rode Knop op intranet en beantwoordt de volgende drie vragen Ik vind dat de volgende regel/procedure/werkwijze op korte termijn moet veranderen Ik vind dat dit deze regel/procedure/werkwijze niet of onvoldoende ten goede komt aan het belang van de cliënt en dus om de volgende reden moet wijzigen Ik heb de volgende suggestie om de regel/procedure/werkwijze te verbeteren Het B-team (bedoelingen-team) krijgt een met de melding en gaat op onderzoek uit.

7 Wie drukt er op de Rode Knop?
Een voorbeeld melding Wie drukt er op de Rode Knop?

8 Medicijnen kort uitzetten voor het geven
Ik vind dat de volgende regel/procedure/werkwijze op korte termijn moet veranderen: medicijnen kort uitzetten voor geven Ik vind dat dit deze regel/procedure/werkwijze niet of onvoldoende ten goede komt aan het belang van de cliënt en dus om de volgende reden moet wijzigen: Gevaar om door haast fouten te maken. Wij moeten de medicijnen kort voor het geven uitzetten, dit houdt dan in dat dat tijdens een spitsmoment van eten koken eten geven enz is. Terwijl er wel een ander moment is om dit rustig uit te zetten. Soms moet je op 2 groepen medicijnen uitzetten. De kans dat er nu fouten gemaakt worden is groter dan dat je er even rustig voor kan zitten. Ik heb de volgende suggestie om de regel/procedure/werkwijze te verbeteren: Het moet geen probleem zijn om dit tussen en te doen want je kunt de medicijnen in een speciale doos doen. En in een afgesloten kast.

9 Hoe zouden jullie dit aanpakken?
Wat is jullie eerste reactie? Met wie zou je in gesprek gaan? Wat hoop je voor informatie te krijgen zodat je een advies uit kan brengen?

10 Wat hebben wij gedaan? Met wie hebben wij gesproken?
Melder (zorgcollega) Arts Teamleider Kwaliteitsfunctionaris

11 Wat hebben wij gedaan? Wat kwam er naar voren tijdens ons onderzoek?
Algemene tendens tijdens de gesprekken met arts en teamleider: Waarom is de melding gedaan? Circa 1 jaar geleden is het deelvenster van 14 uur toegevoegd. Dit is echter niet vermeld in een protocol. Teams volgen protocol met drie deelvensters per dag, die qua tijden heel ongelukkig vallen Burgerlijke ongehoorzaamheid was het gevolg Algemene tendens tijdens de gesprekken met arts en teamleider: Waarom is de melding gedaan? Teamleider en arts gaven aan geen probleem te ervaren. De teamleiders en artsen wisten hoe er omgegaan kon worden met de deelvensters. Circa 1 jaar geleden is het deelvenster van 14 uur toegevoegd. Dit is echter niet vermeld in een protocol. Dat dit nergens vermeld stond wisten de teamleider en arts niet. De teams weten niet beter dan dat ze drie deelvensters per dag hebben, die ze moeten volgen maar qua tijden heel ongelukkig vallen. Burgerlijke ongehoorzaamheid was het gevolg.

12 Wat hebben wij gedaan? Conclusie Onwetendheid over meerdere deeltijden
Communicatie over dit werkproces is niet goed geweest Gemaakte afspraken niet adequaat besproken Niet iedereen kent de volledige informatie rondom het proces

13 Wat hebben wij gedaan? Wat is ons advies geweest?
Protocol wordt aangepast Teamleiders gaan met de teams in gesprek over de deelvensters Deelvensters uitleggen in de interne nieuwsbrief De MIC commissie gaat rechtstreeks communiceren met teamleiders. Grote veranderingen in de interne nieuwsbrief melden

14 Een aantal andere voorbeelden
Bloeddruk meten Verplaatsen van de etenskar Brief medicatiecheck huisarts

15 Vragen tot nu toe?

16 Procedure Rode Knop De melding wordt gedaan aan de Raad van Bestuur
De RvB heeft een B-team (bedoelingen-team) samengesteld om deze meldingen te onderzoeken

17 Procedure Rode Knop

18 Procedure Rode Knop

19 Procedure Rode Knop

20 Procedure Rode Knop Onderzoek door het B-team
Advies naar de Raad van Bestuur Geen akkoord RvB  opnieuw op onderzoek Akkoord RvB  implementeren Na een jaar doen we een check op de borging Implementatie: sinds de zomer is het B-team hier ook verantwoordelijk voor de implementatie. Het bleef wat steken in de lijn.

21 Raad van Bestuur Bijeffect
Zeer betrokken en bemoeit zich er actief mee Belangrijk: het management staat er achter. Bijeffect Medewerkers voelen zich serieus genomen. Er wordt naar ze geluisterd en hun mening is belangrijk. Alleen als het management er ook achter staat, werkt het ook. Het zitten soms kosten aan verbonden of iets moet er echt even door gedrukt worden. Bijeffect: eigenaarschap, verantwoordelijkheid nemen voor waar je tegen aanloopt. Het is niet meer een probleem van ‘de organisatie’ maar jouw probleem en dan kun je oplossen door op de rode knop te drukken.

22 De VWS Rode Knop 16 april: in Den Haag de VWS Rode Knop aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn. Knelpunten waar wij als organisatie tegen aan lopen sinds de wetswijzigingen per 1 januari 2015.

23 Discussie Kan een Rode Knop ook een toegevoegde waarde zijn in de cure sector? Schiet er jullie zo iets te binnen wat je d.m.v. zo’n initiatief aan de kaak zou kunnen stellen?

24 Meer informatie? Kijk voor meer informatie over de Rode Knop van Viattence op > publicaties > actueel nieuws. Of laat het ons weten! Dan sturen we een digitaal informatiepakketje.


Download ppt "De Rode Knop van Viattence"

Verwante presentaties


Ads door Google